Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie de scos apa - e posibil sa functioneze?

Vizitator Other

Postări Recomandate

Vizitator Other

@alex14 asa ceva nu functioneaza deloc cum am cerut eu (pe verticala), oricata apa ai avea.

Ca asa obtii ceva de genul asata trebuie sa pui sub nivelul fantanii o pompa si-n felul asta toata greutatea apei exercita o presiune care poate urca apa in sus, dar doar in plan inclinat si doar la o anumita inaltime.

Exista o astfel de pompa care functioneaza singura: pompa berbec (ram pump)

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex14

7

• danb1974

5

• almarghi

4

• valangjed

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Alex14, oricum ai vrea sa zici tot nu merge. Daca nu crezi, incearca.

Other, nu conteaza daca teava e inclinata sau dreapta, pompa berbec tot va functiona. Functionaza pentru ca jos e o apa curgatoare, un parau. Daca ar fi un lac in loc de parau, nu ar mai functiona.

Pompa berbec isi extrage energia din curgerea paraului. Apoi foloseste energia extrasa pentru a pompa apa.

In fantana nu e apa curgatoare, deci nu ai de unde lua energie ca sa pompezi apa.

Link spre comentariu
Vizitator Other

da, cu turbina Savonius. dar n-am vant. :d

@RoGeorge: cautam sa-ti spun ca are importanta inclinatia si, vrand sa-ti dau link catre o discutie despre acea pompa, mi-am dat seama ca m-am inscris pe forumul gresit; eu credeam ca asta e forumul ala. :d

http://www.un_forum.ro/topic/11950-pomp ... ge__st__60

Si uitandu-ma la linkul ala am observat ca intre timp a mai abordat cineva problema ridicata de mine aici si, pe langa explicatii am mai obtinut si niste formule (ceea ce cautam eu).

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Conteaza doar diferenta de nivel, nu inclinatia. Pompa berbec functioneaza doar pentru apa curgatoare. Nu o poti folosi la scos apa din fantana.

Orice instalatie ai imagina, cu conducte, cu galeti, cu roti sau cu orice altceva vrei tu, nu conteaza. Pentru a scoate apa din fantana e nevoie de ceea ce in fizica se cheama "lucru mecanic", adica energie.

Ca sa ridici ceva, in cazul tau apa, ai nevoie de energie. Prin definitie, lucrul mecanic este

L = F * d, unde:

L - este lucrul mecanic (in cazul tau energia necesara) in Jouli

F - este forta care trebuie invinsa (in cazul tau greutatea apei) in Newtoni

d - este distanta parcursa de acea forta (in cazul tau diferenta de nivel intre apa din fantana si cea din bazinul de afara) in metri

Campul gravitational este un camp conservativ, deci nu conteaza pe ce drum ajungi de la o inaltime la alta. Conteaza doar diferenta de nivel. De asta spun ca nu are importanta cum e conducta: oblica sau drept in sus, energia e aceeasi. Conteaza doar diferenta de nivel intre punctul final si cel initial.

De exemplu, in poza cu pompa berbec, nu conteaza D si DD, conteaza doar H si DH. Si nici nu se incalca legile fizicii, asa cum sugereaza titlul din acel forum. Energia care intra in pompa este

E_intrare = F * H

F = m_intrare * gdeci

Ein = m_intrare * g * Hunde m_intrare este masa apei in kg, g este acceleratia gravitationala (9.8) N*m/kg, H este caderea de apa de la intrarea pompei, in metri.

Acum sa calculam energia necesara pentru a urca apa la distanta DH

E_iesire = m_iesire * g * DH

Conform principiului de conservare a energiei

E_iesire = E_intrare

inlocuim cu formulele de mai sus si obtinem

m_iesire * g * DH = m_intrare * g * H

impartim la g in ambele parti ale egalitatii (simplificam cu g) si obtinem

m_iesire * DH = m_intrare * H

Acelasi lucru scris sub alta forma:

m_iesire = m_intrare * H / DH

Oare ce o insemna asta? Sa luam niste cifre:

m_intrare = 10 Kg (o galeata)

H = 2 metri si

DH = 20 metri, rezulta:

m_iesire = 10 Kg * 2 metri / 20 metri = 1 Kg

Deci, pentru fiecare 10 Kg de apa care cad de la 2 m, poti ridica 1 Kg de apa la 20 m. Nu se incalca legile fizicii pentru ca debitul de la iesire e mai mic decat cel de la intrare.

Toate formulele de care ai nevoie in cazul asta se gasesc in cartea de fizica pentru clasa a IX-a. Cel putin in cartea mea, sigur erau, nu stiu acum in ce clasa se invata despre lucru mecanic, energie, presiune hidrostatica, legea lui Pascal, principiul vaselor comunicante si legea conservarii energiei.

Pompa berbec isi ia energia din caderea apei care intra in pompa.

Instalatia propusa de tine nu are nici o sursa de energie si, din cauza asta, nu are cum sa functioneze.

Ca o concluzie valabila in orice situatie: nu poti ridica ceva fara sa consumi energie.

In cazul tau, indiferent ce instalatie sau mecanism ai folosi, ai nevoie de energie ca sa ridici apa.

Daca gasesti o sursa de energie, problema e ca si rezolvata. Fara energie NU se poate.

Link spre comentariu

Daca dam drumul la apa din rezervor, poate trage apa din fanatana continuu? :d

Da, cu conditia sa montezi un tub la iesirea din rezervor, sa-l umpli cu apa si sa-l cobori mai jos decat nivelul apei din fantana. Adica sifonezi apa din fantana intr-o groapa mai adanca decat nivelul apei din fantana.

Nu se compara greutatile totale ca la scripete, ci greutatile unor coloane de lichid cu baza egala cu unitatea (cm patrat), adica presiunile hidrostatice. Iar astea sunt proportionale cu inaltimile coloanelor de lichid. Deci ramura mai lunga (mai plina) a sifonului (tub in forma de U intors) este cea preponderenta si lichidul se scurge din acea ramura, golind-o mai intai pe cea scurta.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Nu se compara greutatile totale ca la scripete, ci greutatile unor coloane de lichid cu baza egala cu unitatea (cm patrat), adica presiunile hidrostatice. Iar astea sunt proportionale cu inaltimile coloanelor de lichid. Deci ramura mai lunga (mai plina) a sifonului (tub in forma de U intors) este cea preponderenta si lichidul se scurge din acea ramura, golind-o mai intai pe cea scurta.

EXACT ! Deci nu numai ca nu va trage apa din ramura lunga, ramura lunga va trage apa din rezervor.

Instalatia va functiona perfect pt. umplerea fantanii din rezervorul de la suprafata :da

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ba uite ca functioneaza!!!Eu nu am incercat, dar am vazut o astfel de instalatie cand eram copil. Din pacate imi aduc aminte foarte putin si nu pot sa dau date precise. Ce imi aduc aminte :Erau doua butoaie de tabla de 200l legate intre ele printr-o teava undeva spre fundul lor. Din unul din ele cobora o teava in fantana, iar celalat avea la cel mai jos nivel un robinet. Butoaiele erau in permanenta pline, iar cand dadeai drumul la apa la robinetul respectiv, instalatia tragea apa din fantana ca sa reechilibreze nivelele intre cele doua butoaie. Cel care "inventase" dispozitivul era un tractorist sarman, fara Politehnica si fara formule. Nici nu sunt sigur ca stia tabla inmultirii.

Link spre comentariu

Si daca apa din butoaie curgea inapoi in fantana , iti dai seama????Perpetuum mobile clar.Si cu generare de energie, nu cu pierderi si consum de energie cum fac toti nebunii :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări