gica70 Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 Pai si ce sa mai fac cu atatea transformatoare recuperate de zeci! de ani? Le folosesc acolo unde am nevoie, la o statie de lipit (kit), la un mic alimentator pentru un prieten s.a. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 Desi poate semana cu o boala profesionala, am sa reafirm: nu exista ceva mai versatil ca modificarea unei surse ATX cu tl494. De la 1A la 20A se pot modifica dupa schema italianului. Poate am eu prea multe surse. Dar cu o cutie gata facuta si minimum de modificari, eu nu mai folosesc altceva prin casa. Daca va intereseaza o cutie cat mai mica, flyback-ul lui Marian ar fi o solutie. Dar si pt variante mai mici exista traful ATX pe EI28. Nu mai pot munci ca inainte, cred ca pot instraina o parte din compon recuperate in ani de zile. Stanga-- EI28, centru--Ei33, dreapta FORWARD ATX Hmmm,parca am mai vazut undeva peturile astea cu prajiturele galbene .Eu le tin pe placi si demontez la nevoie,dar parca mi-ati dat o idee cu pastrarea lor separata... Link spre comentariu
validae Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 Eu sunt curios cum se comportă de bine o sursă ATX modificată în redresor auto, la inversarea polarității bornelor acumulatorului.Fiindcă este o greșeală destul de frecventă, se poate întâmpla și inițiaților, nu doar începătorilor...Întreb doar, fiindcă nu am făcut experiența asta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 ... Eu le tin pe placi si demontez la nevoie,dar parca mi-ati dat o idee cu pastrarea lor separata... Sa pastrezi placile, este metoda cea mai comoda. La cate placi se aduna insa in 30... 35 de ani (sau mai multi) ti-ar trebui vre-o doua... trei garaje, sau magazii incapatoare. Si apoi, care dintre trafurile aflate pe placi este exact cel care iti trebuie la moment???!!! Logica omului gospodar, este cea mai sanatoasa. Pierzi ceva timp cu dezasamblatul si cu sortatul, dar atunci cand iti trebuie gasesti exact ceea ce ai nevoie in doua minute. De asemenea utilizarea ambalajelor transparente la depozitare, este unul dintre "secretele" succesului organizatoric. Bravo miticamy! PS: Astazi (01.06.2015) am avut de cautat ceva tranziztoare, CI-uri si piese marunte. Mi-am amintit de discutie si ca sa nu fac un alt offtopic, atasez 2 poze aici. Sunt doar cateva dintre sticlutele, si borcanelele care umplu "parterele" a doua rafturi - biblioteca (din acelea tip mobila) Intrucat pana acum nu am reusit sa imi fac un "colt" al meu, m-am carait in doua randuri cu sotia, care vroia sa ma evacueze cu tot dinadinsul. Pana la urma a inteles si m-a tolerat acolo. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 .Pt cine se joaca de o viata cu sursele in comutatie e normal sa nu inghita redresoarele clasice,dupa cum unul care nu a inodat niciodata o sarma,prefera solutia trafului chior cu o punte...sa nu-mi spuneti ca unuia din asta ii va fi mai usor sa transforme o sursa ATX Din lipsa de subiecte electronice se va transforma fiecare subiect intr-o anexa la bodega. De unde ai scos ca nu inghit redresoarele clasice? Ce legatura este intre un redresor si un incarcator in afara de lenea romaneasca? Am argumentat de ce ATX: se arunca cu miile (cineva de pe forum a luat din targ cu 5 lei un Compaq de 300W reali, o bijuterie), ai cutie gata facuta. Apoi raspunsul era pt @albasete care are peste 1700 postari si parca lucreaza in domeniul electric. Si cum nu este documentatie? La "Totul despre surse..." am pus oscilograme si pt limitarea cu shunt si pt cea cu traf de curent. Chiar se doreste totul "mura in gura" ? Santem la ajutor social, la manastirea de maici, la un ONG de ajutorat persoane defavorizate? Cand am spus de schema italianului Chirio, am spus totul. Adica setezi tensiunea de 14,4V si curentul functie de baterie. Ce explicatii mai trebuiesc? Pt cei ce doresc o cutie mai mica este proiectul lui nel65 la care se adauga limitarea cu shunt. Cine este interesat poate modifica putin cablajul pt aceasta aplicatie. Creanga o sa fie citat si peste 100 ani cu celebrele "cade drobul de sare pe copil" si "inmuieti sant posmagii? " Bineinteles ca stau unii la panda sa munceasca cineva si sa le dea totul pana la ultimul detaliu. Daca le dai o schema de principiu si le spui sa calculeze singuri divizoarele pt tensiune si curent, deja o iau drept injuratura. Nu vreau o diploma/ cupa pt activitatea mea, dar o intelegere pt cat timp se poate pierde cu realizarea montajelor doar pt a ridica o oscilograma la care se adauga prelucrarea fotografiilor pt a putea fi puse pe postimage, nu ar strica. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Multumesc frumos. Nu vreau sa creez discutii in contradictoriu. Off topic: de meserie sunt asistent medical si numarul postarilor reprezinta - in opinia mea - prezenta pe forum. On topic: am gasit pe alt forum ceea ce cautam. Atasez schema aici. Incarcatorul vreau sa-l fac pentru un prieten mai pescar decat mine, sa-si lumineze noaptea masuta de lucru pe balta. Eu am o sursa reglabila pe care o folosesc la incarcat acumulatori mici. (12 V - 7 A). Inca odata va rog sa ma iertati pentru discutiile create din pricina mea. Va multumesc. Schema: Incarcator_acumulatoare_12V_max10Ah (1) (1).pdf Link spre comentariu
daniel_88 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Sa pastrezi placile, este metoda cea mai comoda. La cate placi se aduna insa in 30... 35 de ani (sau mai multi) ti-ar trebui vre-o doua... trei garaje, sau magazii incapatoare. Si apoi, care dintre trafurile aflate pe placi este exact cel care iti trebuie la moment???!!! Logica omului gospodar, este cea mai sanatoasa. Pierzi ceva timp cu dezasamblatul si cu sortatul, dar atunci cand iti trebuie gasesti exact ceea ce ai nevoie in doua minute. De asemenea utilizarea ambalajelor transparente la depozitare, este unul dintre "secretele" succesului organizatoric. Bravo miticamy! PS: Astazi (01.06.2015) am avut de cautat ceva tranziztoare, CI-uri si piese marunte. Mi-am amintit de discutie si ca sa nu fac un alt offtopic, atasez 2 poze aici. Sunt doar cateva dintre sticlutele, si borcanelele care umplu "parterele" a doua rafturi - biblioteca (din acelea tip mobila) Intrucat pana acum nu am reusit sa imi fac un "colt" al meu, m-am carait in doua randuri cu sotia, care vroia sa ma evacueze cu tot dinadinsul. Pana la urma a inteles si m-a tolerat acolo. Cutiute.jpgCutiute_.jpg Am doar 27 de ani,mai am timp pana umplu garajul ...sper ca stiti de ghluma... Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 De unde ai scos ca nu inghit redresoarele clasice? Ce legatura este intre un redresor si un incarcator in afara de lenea romaneasca? Un pic de decenta in exprimare n-a daunat nimanui pana acum,deci se poate incerca cu incredere si in cazul de fata.N-a cerut nimeni pomana,cu atat mai mult detalii despre munca titanica de a transforma o sursa veche ATX in redresor auto.Dar daca tot te-ai oferit sa dai detalii,da-le pana la capat sau nu mai da nimic,ca nu se va sfarsi lumea aici.Daca dai o felie de paine cuiva,nu-i explica ce greu ai obtinut-o,si nu scuipa pe ea,ori o dai din toata inima,ori mananc-o singur,ca nu ti-a cerut-o nimeni. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 . Cand am spus de schema italianului Chirio, am spus totul. Adica setezi tensiunea de 14,4V si curentul functie de baterie. Ce explicatii mai trebuiesc? Pt cei ce doresc o cutie mai mica este proiectul lui nel65 la care se adauga limitarea cu shunt. Cine este interesat poate modifica putin cablajul pt aceasta aplicatie. Creanga o sa fie citat si peste 100 ani cu celebrele "cade drobul de sare pe copil" si "inmuieti sant posmagii? " Bineinteles ca stau unii la panda sa munceasca cineva si sa le dea totul pana la ultimul detaliu. Daca le dai o schema de principiu si le spui sa calculeze singuri divizoarele pt tensiune si curent, deja o iau drept injuratura. Nu vreau o diploma/ cupa pt activitatea mea, dar o intelegere pt cat timp se poate pierde cu realizarea montajelor doar pt a ridica o oscilograma la care se adauga prelucrarea fotografiilor pt a putea fi puse pe postimage, nu ar strica. Crede-ma ca nu toti sunt electronisti aici. Mai sunt si un ii de alde mine care sitiu doar sa copieze o schema (si aia nu mereu o fac cu succes) Cine intelege despre ce vorbesti probabil ca nici macar nu are nevoie de ajutorul dumitale. Pe mine daca ma bagi sa setez 14v o sa invart cu surubelnita orice are gaura pt surubelnita. daca am nevoie de ceva ce nu gasesc in schema imediat renunt la ea nici nu ma chinui ca stiu ca oricum nu o scot la capat. Mai bine pierd timpul sa gasesc o solutie completa "la cheie" decat sa pierd timpul cu descifrari care cine stie daca le voi intelege corect. Fara suparare dar daca nu sunt explicatii complete atunci macar o trimitere unde sunt aceste explicatri , complete desigur si nu faramituri. Eu personal nu pot sa inteleg scheme modulare cu tot felul de exzplicatii daca aceste module nbu sunt si interconectate intre ele si gata sa fie reproduse. Nu am cu nimeni nimic, doar am atras atentia ca aici vin in special asemeni mie, care vor sa faca dar nu stiu cum, si cauta ajutor. unii abia invata sa citeasca schemele altii le citesc fara sa inteleaga mare branza cum functioneaza (exemplul e chiar subsemnatul).Deci sunt deacord cu coegul care spune ca sau ajutam pana la capat sau... Si asta nu din cauza lenii ci din cauza ca e vb de complicatii, lisa de timp pt studiu, nervi etc Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 ...unii abia invata sa citeasca schemele altii le citesc fara sa inteleaga mare branza cum functioneaza... Exista, pentru acestia, o sectiune dedicata a forumului: http://www.elforum.info/forum/30-sectiunea-incepatorilor/ Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Se mai discuta despre redresoare sau... Miticamy, te rog frumos, poti reposta schema italianului ? Multumesc frumos. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 " Nu am cu nimeni nimic, doar am atras atentia ca aici vin in special asemeni mie, care vor sa faca dar nu stiu cum, si cauta ajutor. unii abia invata sa citeasca schemele altii le citesc fara sa inteleaga mare branza cum functioneaza (exemplul e chiar subsemnatul).Deci sunt deacord cu coegul care spune ca sau ajutam pana la capat sau... Si asta nu din cauza lenii ci din cauza ca e vb de complicatii, lisa de timp pt studiu, nervi etc." Nervi, oricum ai sa-ti faci daca esti "setat asa". Oricat de completa va fi descrierea montajului, fara a intelege cat de cat, fenomenul, mare lucru nu va iesi; asa se intampla la electronica; la traforaj nu sunt probleme! Sper din tot sufletul sa nu se supere nimeni! Link spre comentariu
spik Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 Pentru mine a fost mai simplu sa cumpar un incarcator "inteligent" de ala din Lidl la 80 lei! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2015 Partajează Postat Iunie 3, 2015 http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 4, 2015 Partajează Postat Iunie 4, 2015 Multumesc Miticamy. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum