Vizitator ccosmin Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Salutare prieteni, Cine ma poate ajuta cu un sfat sau cu o schema pentru o lampa solara ? Sunt nou pe aici si ce-i drept si incepator in electronica dar imi place foarte mult acest domeniu si sunt chiar pasionat de electronica chiar daca am foarte multe de invatat. Ceea ce mi-am propus este sa imi realizez un circuit folosit la lampile solare cu led obisnuit dar si cu alta intrebuintare (drumetii, iluminare camera) Am un acumulator reincarcabil de 3,6 V 7,92 Wh 2,2 Ah pe care vreau sa il folosesc pentru a alimenta unul sau mai multe leduri de putere de 1-3 W un timp cat mai indelungat Ce fel de celule foto-voltaice imi recomandati (policristaline sau monocristaline)? Cate ar trebui inseriate sau puse in paralel pentru a da tensiunea si amperajul necesar pentru ledurile de putere de 1 W - 3 W. ? Ce componente electronice imi recomandati pentru circuitul acesta ? Ma poate ajuta cineva cu o schema electronica in acest sens ? Va multumesc frumos Cu stima si respect Cosmin Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Ca punct de inspirație poți să alegi o schemă care ți se pare mai convenabilă de aici: https://www.google.ro/search?q=solar+lamp+circuit&client=opera&hs=bd2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5k_NVMe5Bcz7UPD_gLgK&ved=0CCsQ7Ak&biw=1364&bih=643#imgdii=_&imgrc=KqCOG1xUYJSZeM%253A%3BTRMWOhtfj2XOEM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electroschematics.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F10%252Fsolar-birdhouse-light.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electroschematics.com%252F5721%252Fsimple-solar-lamp%252F%3B577%3B362 Condiția care se impune în cazul tău e ca panoul fotovoltaic folosit să aibă o tensiune minimă de 6V și un curent de minim 500mA ca să nu fii nevoit să aștepți două zile cu soare ca să se încarce acel acumulator.Poți pentru început să încerci scheme mai simple, cum sunt cele de grădină, cu element de 1,2V. Trebuie să știi că un panou solar conform cerințelor tale inițiale nu va fi chiar ieftin, nici foarte mic. Una din schemele cele mai simple ar fi asta: http://www.circuitdiagram.org/images/solar-garden-light-circuit.gif Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) 1.Nu cred că tehnologia are relevanță prea mare aici - sincer nici nu mă pricep la acest aspect . Important însă ( decisiv, după părerea mea ) va fi raportul cost/performanță. Pare-se că cele monocristaline au o eficiență ceva mai ridicată , dar dacă prețul este mult mai mare nu se justifică , după mine. 2. Numărul de celule și modul de conectare depinde desigur de parametrii celulelor respective . Cred însă că te exprimi greșit - nu tensiunea și amperajul ( intensitatea sau curentul sunt termenii corecți în limba română ) necesare LED-urilor ci încărcării acumulatorilor . Căci bănuiesc că nu vrei să lumineze LED-ul în timp ce este iluminată celula ! Acumulatorul are , după cum zici , 7,92Wh . Pentru a-l încărca , ținând cont de pierderi , ai nevoie undeva între 12 și 20Wh. Luând în calcul o durată de iluminare de , să zicem , 6 ore ai nevoie de o putere medie furnizată de celulă de 2-3,3W. Desigur puterea nominală a celulei trebuie să fie mult mai mare pentru a putea lucra și la iluminări mai slabe. 3. Scheme o să găsești probabil . Sigur , dacă celula ta va avea o tensiune în domeniul cerut de acumulator ( circa 6V să zicem ) lucrurile sunt mai simple , dacă nu trebuie o schemă de conversie suficient de eficientă. Editat Ianuarie 31, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator ccosmin Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 ok. va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi. numai bine Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 Nu uita nici regimul de descarcare: 7,92 Wh (Watt x ora) este energia pe care o stocheaza un acumulator nou. Pe masura ce se uzeaza, ea scade si vei ajunge sa contezi cam pe jumatate din ea, undeva spre 4 Wh.Un led de 1 W va putea fi alimentat 4 Wh / 1 W = 4 ore, chiar daca randamentul convertizorului de tensiune este 100%. Iar daca pui mai multe, timpul scade corespunzator. Link spre comentariu
sov Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Iarna lampile solare se pun la caldura? Ca gerul probabil strica acumulatorul Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 (editat) - Panoul solar nu prea ai cum sa-l feresti de frig daca are dimensiuni mari (metri patrati). Tensiunea generata este chiar mai mare la rece (coeficient de temperatura negativ). - Capacitatea acumulatorilor insa scade la rece. Si asa, doar cei cu Pb rezista bine la frig accentuat (exista exceptii, dar scumpe). - Electronica, daca e bine proiectata, se descurca si la rece. Ultimele doua categorii e recomandabil sa stea la temperatura moderata. Pentru lampa de 1W panoul este mic, asa ca lampa poate fi adapostita in intregime in spatele unei ferestre. Editat Noiembrie 19, 2020 de Ticu Link spre comentariu
sov Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Multumesc pt raspuns. Eu am lampi de genul facliilor care se pun pe langa alei, cu un acumulator inauntru, si nu stiu cat de calitative sint. Deci acestea ce parere aveti, sa le duc undeva într-o magazie pe timpul iernii? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 (editat) Nu e nevoie să le băgaţi în casă pe timpul iernii, doar să le încărcaţi suficient şi să le puneţi la adăpost de ploaie, cu întrerupătorul pe poziţie ,,Off,,.Frigul nu afectează stocarea acumulatorilor NiCd, doar scade capacitatea aparentă.Deci într-o magazie e foarte bine, dar asiguraţi-vă că sunt încărcate înainte de a le opri.Să nu le stocaţi descărcate, fiindcă la orice acumulatori există un proces ,,natural,, de autodescărcare ce în final le poate face inutilizabile. Editat Noiembrie 19, 2020 de validae Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Sov.Sunt corecte obs lui Validae.Oricum e bine sa le duci intr-un depozit.Daca se pot desface ti-as sugera sa refaci etansarea cu silicon.Am depanat asa ceva si aprox 75% din ce mi-a adus omul erau "bulite" de la patrunderea apei sub celula solara!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum