Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit lampa solara cu leduri de putere de 1 W


Vizitator ccosmin

Postări Recomandate

Vizitator ccosmin

Salutare prieteni,

 

Cine ma poate ajuta cu un sfat sau cu o schema pentru o lampa solara ? Sunt nou pe aici si ce-i drept si incepator in electronica dar imi place foarte mult acest domeniu si sunt chiar pasionat de electronica chiar daca am foarte multe de invatat.

 

Ceea ce mi-am propus este sa imi realizez un circuit folosit la lampile solare cu led obisnuit dar si cu alta intrebuintare  (drumetii, iluminare camera)

 

Am un acumulator reincarcabil de 3,6 V  7,92 Wh  2,2 Ah pe care vreau sa il folosesc pentru a alimenta unul sau mai multe leduri de putere de 1-3 W un timp cat mai indelungat

Ce fel de celule foto-voltaice imi recomandati (policristaline sau monocristaline)?

Cate ar trebui inseriate sau puse in paralel pentru a da tensiunea si amperajul necesar pentru ledurile de putere de 1 W - 3 W. ?

Ce componente electronice imi recomandati pentru circuitul acesta ? Ma poate ajuta cineva cu o schema electronica in acest sens ?

 

Va multumesc frumos

 

Cu stima si respect

Cosmin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sov

    3

  • validae

    2

  • Ticu

    2

  • UDAR

    1

Top autori în acest subiect

Ca punct de inspirație poți să alegi o schemă care ți se pare mai convenabilă de aici: https://www.google.ro/search?q=solar+lamp+circuit&client=opera&hs=bd2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5k_NVMe5Bcz7UPD_gLgK&ved=0CCsQ7Ak&biw=1364&bih=643#imgdii=_&imgrc=KqCOG1xUYJSZeM%253A%3BTRMWOhtfj2XOEM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electroschematics.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F10%252Fsolar-birdhouse-light.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.electroschematics.com%252F5721%252Fsimple-solar-lamp%252F%3B577%3B362  Condiția care se impune în cazul tău e ca panoul fotovoltaic folosit să aibă o tensiune minimă de 6V și un curent de minim 500mA ca să nu fii nevoit să aștepți două zile cu soare ca să se încarce acel acumulator.Poți pentru început să încerci scheme mai simple, cum sunt cele de grădină, cu element de 1,2V.

Trebuie să știi că un panou solar conform cerințelor tale inițiale nu va fi chiar ieftin, nici foarte mic. Una din schemele cele mai simple ar fi asta: http://www.circuitdiagram.org/images/solar-garden-light-circuit.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

1.Nu cred că tehnologia are relevanță prea mare aici - sincer nici nu mă pricep la acest aspect . Important însă ( decisiv, după părerea mea ) va fi raportul cost/performanță. Pare-se că cele monocristaline au o eficiență ceva mai ridicată , dar dacă prețul este mult mai mare nu se justifică , după mine.

2. Numărul de celule și modul de conectare depinde desigur de parametrii celulelor respective . Cred însă că te exprimi greșit - nu tensiunea și amperajul ( intensitatea sau curentul sunt termenii corecți în limba română ) necesare LED-urilor ci încărcării acumulatorilor . Căci bănuiesc că nu vrei să lumineze LED-ul în timp ce este iluminată celula !

Acumulatorul are , după cum zici , 7,92Wh . Pentru a-l încărca , ținând cont de pierderi , ai nevoie undeva între 12 și 20Wh. Luând în calcul o durată de iluminare de , să zicem , 6 ore ai nevoie de o putere medie furnizată de celulă de 2-3,3W. Desigur puterea nominală a celulei trebuie să fie mult mai mare pentru a putea lucra și la iluminări mai slabe. 

3. Scheme o să găsești probabil . Sigur , dacă celula ta va avea o tensiune în domeniul cerut de acumulator ( circa 6V să zicem ) lucrurile sunt mai simple , dacă nu trebuie o schemă de conversie suficient de eficientă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu uita nici regimul de descarcare:

7,92 Wh (Watt x ora) este energia pe care o stocheaza un acumulator nou. Pe masura ce se uzeaza, ea scade si vei ajunge sa contezi cam pe jumatate din ea, undeva spre 4 Wh.Un led de 1 W va putea fi alimentat 4 Wh / 1 W = 4 ore, chiar daca randamentul convertizorului de tensiune este 100%. Iar daca pui mai multe, timpul scade corespunzator.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

- Panoul solar nu prea ai cum sa-l feresti de frig daca are dimensiuni mari (metri patrati). Tensiunea generata este chiar mai mare la rece (coeficient de temperatura negativ).
- Capacitatea acumulatorilor insa scade la rece. Si asa, doar cei cu Pb rezista bine la frig accentuat (exista exceptii, dar scumpe).
- Electronica, daca e bine proiectata, se descurca si la rece.
Ultimele doua categorii e recomandabil sa stea la temperatura moderata.

Pentru lampa de 1W panoul este mic, asa ca lampa poate fi adapostita in intregime in spatele unei ferestre.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns. Eu am lampi de genul facliilor care se pun pe langa alei, cu un acumulator inauntru, si nu stiu cat de calitative sint. Deci acestea ce parere aveti, sa le duc undeva într-o magazie pe timpul iernii? 

Link spre comentariu

Nu e nevoie să le băgaţi în casă pe timpul iernii, doar să le încărcaţi suficient şi să le puneţi la adăpost de ploaie, cu întrerupătorul pe poziţie ,,Off,,.Frigul nu afectează stocarea acumulatorilor NiCd, doar scade capacitatea aparentă.Deci într-o magazie e foarte bine, dar asiguraţi-vă că sunt încărcate înainte de a le opri.Să nu le stocaţi descărcate, fiindcă la orice acumulatori există un proces ,,natural,, de autodescărcare ce în final le poate face inutilizabile.

Editat de validae
Link spre comentariu

 Sov.Sunt corecte obs lui Validae.Oricum e bine sa le duci intr-un depozit.Daca se pot desface ti-as sugera sa refaci etansarea cu silicon.Am depanat asa ceva si aprox 75% din ce mi-a adus omul erau "bulite" de la patrunderea apei sub celula solara!!

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări