Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas,termo cu LED matrice

Postări Recomandate

Am realizat acest ceas cu afisaj matrice , mai ales cu efect de scrolling

foarte simplu de realizat ,deocamdata merge bine si arata temperatura corect....

la senzor ( pin 2 ) am pus o rezistenta de 4k7 fata de +Vcc , pe schema nu exista

toata documentatia realizarii + lay pe site  http://РадиоКот Матричные часы-будильник-термометр

post-201871-0-50834600-1422738439_thumb.jpg

RTC Matrix ru.rar

Editat de GanMark
Link spre comentariu

Am făcut și eu un ceas cu matrici acum vreo 2 ani, dar cu 4 matrici de 5/7. Am caracterele de 4/7. Dacă afișam format 24 îmi rămîneau 2 coloane libere între minute și ore, în final l-am folosit în format 12 ore. Senzor DS18B20, DS1821 sau LM35, softuri separate.

Posted ImagePosted Image

Editat de XAN77
Link spre comentariu

foarte "aratoase" ceasurile astea cu matrice led; as vrea sa fac si eu unul  dupa schema prezentata de userul GanMark si din aceasta cauza adresez celor mai priceputi in ale programarii urmatoarea intrebare: se poate modifica software-ul si evident configuratia hardware pentru a folosi niste matrici led 8x8 sau eventual 8X16?

Cel mai simplu ar fi sa folosesc doar 5x7 leduri din matricea de 8x8, dar nu e o solutie eleganta si in plus e pacat de ledurile ramase, eu cred ca se pot afisa caractere frumoase pe un 8x8 sau 8x16; eu am conceput un set de fonturi (cifre) 0-9 pentru 8x16 (cu ajutorul unui soft free) si imi place tare mult cum se vede!

Editat de expert
Link spre comentariu

@GanMark din păcate nu se schimbă cu scrolling. Cînd am făcut softul am zis să fac întîi ceasul să fie funcționabil, să văd precizie etc, și scrolling pe viitor, numai că viitorul a rămas în viitor. Mai nou am început să nu mai suport bascularea asta între informații diferite precum ceas și temperatură. Folosesc 1 secundă temperatură 2 secunde ceas, pentru că am nevoie de ambele informații și mă enervează să mă uit la el secunde în șir. Conform legilor lu mărfi mereu va fi afișat opusul a ceea ce vrei să vezi  :rade:

Mai nou lucrez la alt ceas, sper să fie ultimul, am dezvoltat o obsesie cu ceasurile, pe digiți, mai mulți digiți, fiecare informație cu digiții ei.

@expert nu contează dacă sunt 5/7 sau 8/8. La ceasul meu am un registru serial de deplasare cu 74595 care prin ULN2003-uri comandă coloanele. Deci am matrici cu catod la coloane. Practic am un afișaj de 7 rînduri pe 20 coloane, aș fi putut pune și matrici de 8/8, nu conta.

Link spre comentariu

Matricile din schemă au ledurile cu catodul la rînduri și anodul la coloane. Trebuie folosite matrici cu același aranjament. Cu matrici de 8/8 e greu să acoperi cele 25 coloane, 3 matrici au 24 coloane și va lipsi o coloană, care din foto cu ceasul mergînd se vede că sunt folosite coloanele la maxim, iar cu 4 matrici vor fi 7 coloane goale, care arată aiurea. Deci ori matrici 5/7 ori alt soft.

Link spre comentariu

matricile 8x8 sunt de tipul LM-88HR07-CC, sunt luate de la un magazin online, undeva la 6 lei plus tval sunt foarte luminoase!!

XAN77 ai dreptate arata aiurea daca as folosi direct matricile astea 8x8 in locul celor 5x7!

eu ma gandeam ca intreg afisajul sa aiba 16 randuri si 32 coloane, grupate in doua clustere de 16 randuri cu 16 coloane, nu ma intereseaza separatorul de secunda, pot pune niste leduri chioare acolo sau chiar deloc; matricea are dimensiunile 20x20 mm, deci o cifra ar fi cam de 20x40 mm suficient de vizibila (4 cm inaltime e suficient )!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări