Vizitator chintix Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Va salut! Exista pareri despre aceste filtre, va rog ? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Par să fie ptr 8 Ohmi, mie-mi plac că nu folosesc cond ieftini şi au o protecţie cu bec, în rest nu ştiu cu ce difuri se pupă mai bine, poate firma avea şi alte detalii. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Cum se conecteaza acel bec de protectie si de care e ? Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Se pune in serie cu difuzorul pe care trebuie sa il protejeze, caracteristicile (tensiune si putere) se aleg in functie de difuzor. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Intrebam de pozitia lui in schema de filtru deoarece e amplasat central si nu-mi dau seama cum e mai buna amplasarea lor. Pe cablajul de mai sus pare ca e la intrarea in filtru de inalte (dupa marimea becului) evendual si a mediilor. Am dedus din start ca doar in serie isi poate face treaba la rece filamentul avand cativa zeci de ohmi iar la incalzire rezistenta creste reducand puterea de pe difuzoare. Intrebarea mea mai clara e daca are importanta unde e amplasat in lantul audio: inainte de filtru, intre componentele filtrului, dupa filtru? Si cum se alege puterea becului si tensiunea becului, cum se calibreaza defapt, si daca nu cumva e indicata inserierea becului cu dedicatie pentru fiecare difuzor (inalte, medii sau eventual bass) acestea avand consum electric diferit. Sau daca aveti un link ceva de unde sa ma documentez mai mult mi-ar prinde mai bine. Editat Ianuarie 31, 2015 de danciusergiu84 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Cum se conecteaza acel bec de protectie si de care e ? Se inseriaza cu traductorul, si in momentul in care exista o crestere de putere corespunzatoare, se incalzeste filamentul, si creste rezistivitatea filamentului/rezistenta electrica foarte rapid (de aici alegerea). Restul e istorie... Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Rezistenta la rece e de ordinul ohmilor, nu zecilor de ohmi. Tensiunea de obicei 12-24V, puterea in functie de puterea difuzorului pe care trebuie sa-l protejeze. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Rezistenta la rece e de ordinul ohmilor, nu zecilor de ohmi. Tensiunea de obicei 12-24V, puterea in functie de puterea difuzorului pe care trebuie sa-l protejeze. Bec 12W de plafoniera, la un TW, filtru mediu, ~50W... Link spre comentariu
Vizitator chintix Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Tot ce stiu este ca becul preia supratensiunea numai de pe difuzorul de inalte. Mediile si bassul nu sunt protejate printr-un consumator auxiliar. Am asamblat filtrele cu niste difuzoare intr-o carcasa si va rog sa ma credeti ca suna exceptional. Va multumesc pentru pareri si o sa-mi dau silinta sa postez si schema. E de ajutor. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) bmwh548 - asa e, merci de corectare, ma gandeam la zecimi de ohm cand am scris dar mi-a iesit altceva (daca era cum am scris din greseala eu se pierdea semnificativ la semnal) nomikos - deci e istorie "tehnologia" asta... stiam ca doar serie poate fi, ma gandeam ca are vre-o importanta "strategica" pozitia fata de filtru sau ca exista vre-o formula de calcul... Editat Ianuarie 31, 2015 de danciusergiu84 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Bose e plin de becuri. Si nu numai... Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Parca JBL o folosea si la modele apropiate de zilele noastre. Stiu ca dadusem peste o discutie pe un forum din afara unde cineva intreba care e rolul becului. Parerile sunt impartite, unii spun ca e o metoda eficienta de protectie cu modificari minime asupra sunetului, altii ca sunetul e modificat destul de puternic... Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Acum ma gandesc ca becul e bun de montat inainte de filtre, de exemplu la partea de inalte unde am gasit bobina topita poate a cedat condensatorul fiind electrolitic si bobina a salvat TW, daca avea bec inaintea filtrului cred ca era salvata si bobina paralel daca a fost condensatorul serie vinovat. LE bmwh548 - cateodata se folosesc rezistoare serie pentru corectii la medii sau inalte (cum e si filtrul de pe Fonum 90) deci daca se calculeaza si masoara din proiectare eu zic ca nu deranjeaza sunetul, daca sunt adaugate ulterior rezistenta lor trebuie sa fie cat mai neglijabila sau sa fie reproiectate filtrele de ex. Editat Ianuarie 31, 2015 de danciusergiu84 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Cînd începe să lumineze becul limitează semnalul şi asta seamănă cu o comprimare în banda respectivă faţă de restul, de exemplu joasele cresc în continuare. De aici ideia cu modificarea sunetului. Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 specificatiile electrice alea filtrelor sunt inscrise pe ele max 200w,ft1 1200hz ,ft2 6000hz,8 ohmi condensatorii par cu folie de poliester (MKT),bobinele cred ca au miez,becul pare spot de 12v pe soclu G4 cu siguranta ca nu se vor potrivi pe o plaja larga de difuzoare datorita taierii f sus a FT2,probabil ca mergea cu ceva supertweeter si medie mica(ori calota de 2" ori con de 4").Un difuzor >4' nu prea poate ajunge la 6khz decat daca este banda larga(dar o sa fie puternic directional).Sau poate le faci pt petreceri unde nu conteaza cum suna becul folosit in asa ceva este cu filament(incandescenta),pt puteri pana in 200w se poate folosi de 12v / 5-10w.Conteaza unde se interpune becul in circuit,pt ca nu atenueaza la fel in orice loc.Un loc destul de prost este inainte de filtru.Puterea becului nu trebuie sa fie f mare pt ca asta se traduce in filament gros(sarma putina-curent mare-rezistenta la cald MICA).Rez.unui bec la rece este de ordinul zecimilor de ohm(0,1-0,3R) si rezistenta maxima introdusa de el se calculeaza cu legea lui ohm.El consuma pur si simplu excesul de energie care ar putea ajunge in bobina tweterului peste o anumita putere.Chestia e ca nu este f eficient la schimbari bruste (oscilatii,microfonii) deoarece are o latenta destul de mare(viteza de reactie mica).In hi-fi nu prea se foloseste astfel de protectii pt ca nu este nevoie,se fol. cel mult termistori(sigurante resetabile sau PTC) in caz de accidente Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum