bloody_v Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Salutare. Am si eu o intrebare, vreau sa reconditionez un amplificator vechi Grundig A-5000.Condensatorii electrolitici sunt ELNA, insa absolut toti au o valoare cu cel putin 5% mai mare fata de cat este scris pe ei.Asta inseanna ca sunt terminati sau mai pot fi folositi?Nu am momentan la indemana condensatori de calitate, si nu vreau sa pun pocnitori chinezesti acolo. Multumesc Editat Ianuarie 31, 2015 de bloody_v Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Este normal ca electroliticii să aibă o valoare mai mare decât cea inscripționată, din cauza toleranței mari a valorilor.Asta nu le scade calitatea, în timp capacitatea tinde să scadă.Toleranța la astfel de condensatori poate fi uneori și de 20% din valoarea nominală, ea trebuie să fie trecută clar în procente pe capsulă. Editat Ianuarie 31, 2015 de validae Link spre comentariu
bloody_v Postat Ianuarie 31, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Multumesc frumos pentru raspuns. Pe mine m-a intrigat totusi cand in loc de 220uF am gasit 238 sau in loc de 47 am gasit 51.Valorile astea nu trebuie sa scada proportional cu varsta?Au totusi 35 de ani. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Condensatorii de firmă țin și 30 ani fără modificarea valorii, am găsit unii într-un TV Philips de 25 ani care erau mai buni decât cei cumpărați recent. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Există ( sau existau) electrolitici cu toleranța -20%/+80% . Ideea era să nu coboare sub o anumită valoare . Și apoi , cu ce i-ai măsurat ? Link spre comentariu
bloody_v Postat Ianuarie 31, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Există ( sau existau) electrolitici cu toleranța -20%/+80% . Ideea era să nu coboare sub o anumită valoare . Și apoi , cu ce i-ai măsurat ? I-am masurat cu un capacimetru, chinezesc ce-i drept, nu foarte precis.Daca masor condensatori noi (pocnitori chinezesti) imi indica cu 3-4% sub valoare. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Exact ce spuneam, cei vechi de firmă sunt superiori celor chinezești ieftini. Se fabrică și actualmente condensatori de mare calitate, nu dau exemple fiindcă părerile sunt foarte diverse, dar cei de calitate costă. Doar că s-a schimbat mentalitatea firmelor, nu mai au interesul ca o componentă să țină foarte mult, fiindcă la câte firme producătoare au apărut, nu ar mai avea vânzare dacă piesele ar ține mult. Durata de viață la condensatorii actuali se măsoară în mii de ore de funcționare, nu mai durează o viață Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 E foarte probabil că măsurătoarea e corectă . Chinezul l-a făcut la economie , ELNA l-a făcut cu simț de răspundere . Acu, cât a avut el de nou .... nimeni nu poate să-ți spună. Uneori măsurarea ESR dă un indiciu , deși la condensatorii de filtraj nu este foarte relevantă. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Ptr liniştea personală şi evitarea altor intervenţii în viitor, doar cond din calea de semnal merită verificaţi şi eventual înlocuiţi cei cu capacităţi mici cu unii MKT, MPP, MKP, MKS. Cond de filtraj sînt de regulă cei mai longevivi. Dacă sînt piese fierbinţi prin amplif, cond de lîngă ele trebuie verificaţi şi distanţaţi cumva. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Capacitatea mai mare decat cea inscrisa pe corpul condensatorului(vechi)semnifica in general un singur lucru: pierderi in dielectric! Deci, condensator "bolnav". cauza este insasi principiul pe care functioneaza un capacimetru, anume masurarea reactantei capacitive la o anumita frecventa. Desigur ca suprafata armaturilor nu s-a marit, nici constanta dielectrica a oxidului de aluminiu n-a crescut cu timpul, nici aceasta pelicula de oxid nu s-a subtiat (dimpotriva!), dar in paralel cu condensatorul apare o rezistenta parazita, care e vazuta de capacimetru sub forma unei reactante capacitive micsorate a condensatorului. La aceste pierderi in dielectric se adauga o rezistenta serie echivalenta crescuta, cu consecinte nefaste la frecvente mai mari. Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Deci toti au spus un lucru intr-o directie iar ultimul postare a fost in diretcie opusa? ce sa pot intelege? consensul care este? condesatorul e prea bun sau e defect? Link spre comentariu
bloody_v Postat Ianuarie 31, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Capacitatea mai mare decat cea inscrisa pe corpul condensatorului(vechi)semnifica in general un singur lucru: pierderi in dielectric! Deci, condensator "bolnav". cauza este insasi principiul pe care functioneaza un capacimetru, anume masurarea reactantei capacitive la o anumita frecventa. Desigur ca suprafata armaturilor nu s-a marit, nici constanta dielectrica a oxidului de aluminiu n-a crescut cu timpul, nici aceasta pelicula de oxid nu s-a subtiat (dimpotriva!), dar in paralel cu condensatorul apare o rezistenta parazita, care e vazuta de capacimetru sub forma unei reactante capacitive micsorate a condensatorului. La aceste pierderi in dielectric se adauga o rezistenta serie echivalenta crescuta, cu consecinte nefaste la frecvente mai mari. Multumesc frumos pentru dezbatere.Stiam cumva lucrurile astea, insa nu stiam sa explic fenomenul si eram nesigur, de aceea am si intrebat..Acest amplificator mi-a atras atentia prin faptul ca se supraincalzea in gol.Prima observatie a fost in etajul final, cand mi-am dat seama ca tranzistorii finali au fost schimbati.Pe unul din canale s-au pus tranzistori BD249C+BD250C, adica la fel ca si cei originali, insa pe celalalt canal s-au pus tranzistori TIP(nu mai retin acum numarul) care merg pana la 14A in loc de 40A si 90W in loc de 125W.Acum ca tot l-am desfacut ca sa-i schimb tranzistorii am aruncat un ochi si asupra condensatorilor..As vrea sa schimb acesti condensatori tot cu unii de calitate, puteti sa-mi recomandati un furnizor din RO unde as putea sa ma interesez de asa ceva? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Cît de bun e cond o poţi afla după verificări mai complexe. În afara capacităţii poţi verifica cu un ohmmetru bun cu ac izolaţia, cum urcă spre infinit rez, dacă se opreşte undeva, sau chiar scade după ce a crescut puţin. Apoi, o dată astfel încărcat, cond se poate verifica după o oră, o zi, o lună... dacă păstrează tensiunea. Cu Ţ4315 le încarc cu 5V, după o lună cele bune au peste 4V, iar cele excelente au asta şi după un an. Am avut o pereche Elna care se încărcau singuri, din atmosferă. După o lună unul avea 20-21V, celălalt 17V. ............. La trz finali o fi lăsat meşterul reglajul ca ptr cei originali, sau cine ştie cum i-a scăpat şurubelniţa prin semireglabili. Scade deschiderea trz finali de la peste 600mV b-e la 500-550mV şi vor merge reci. Editat Ianuarie 31, 2015 de zal Link spre comentariu
bloody_v Postat Ianuarie 31, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 (editat) Cît de bun e cond o poţi afla după verificări mai complexe. În afara capacităţii poţi verifica cu un ohmmetru bun cu ac izolaţia, cum urcă spre infinit rez, dacă se opreşte undeva, sau chiar scade după ce a crescut puţin. Apoi, o dată astfel încărcat, cond se poate verifica după o oră, o zi, o lună... dacă păstrează tensiunea. Cu Ţ4315 le încarc cu 5V, după o lună cele bune au peste 4V, iar cele excelente au asta şi după un an. Am avut o pereche Elna care se încărcau singuri, din atmosferă. După o lună unul avea 20-21V, celălalt 17V. ............. La trz finali o fi lăsat meşterul reglajul ca ptr cei originali, sau cine ştie cum i-a scăpat şurubelniţa prin semireglabili. Scade deschiderea trz finali de la peste 600mV b-e la 500-550mV şi vor merge reci. Cel mai bine ar fi totusi sa-i schimb, nu cred ca am rabdare sa astept o luna sau un an dupa ei ... Insa, mi-e mai frica sa bag condensatori de proasta calitate decat sa-i las pe astia vechi de 30 de ani cu pierderi in dielectric si rezistenta in paralel.Daca reusesc sa gasesc un furnizor de calitate care sa convina si la pret atunci o sa fac totusi un efort sa-i schimb, daca nu, cred ca raman asa.Am gasit si cateva lipituri reci si crapate(nu stiu din ce motive, lipiturile si cablajul mi se par destul de dubioase la acest amplificator, desi componentele sunt de foarte buna calitate).De asemenea am si preamplificatorul care se imperecheaza cu acest amplificator: Grundig SXV-6000, si asta tot cu probleme, insa nu am apucat sa investighez fenomenul Editat Ianuarie 31, 2015 de bloody_v Link spre comentariu
validae Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 (editat) Fără să-i testezi pe un ESR-metru, eu zic să nu-i schimbi doar de dragul schimbării.Orice încălzire anormală ar prezenta amplificatorul, nu cred că e din vina acelor condensatori. Devalorizarea și uzura rapidă a condensatorilor apare cu precădere la surse în comutație, aci nu e cazul.Nu cred că acel amplificator a funcționat chiar așa de mult încât să ,,obosească,, acei condensatori. Trebuie verificată în schimb echilibrarea tranzistorilor finali schimbați și curentul de mers în gol.Eu zic să faci rost de un ESR-metru de pe forum, colegii vcdec și taxdoru de exemplu, au asemenea kit-uri foarte convenabile. Atunci vei decide în deplină cunoștință de cauză care din condensatori trebuie schimbați, poți să-i testezi în circuit pe toți, dar aparatul îți va fi de folos și la alte depanări, mai ales acum că majoritatea aparaturii are surse în comutație. Verifică și refă toate lipiturile suspecte între timp. Editat Februarie 1, 2015 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum