Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FET 300-detalii constructive si punere corecta in functiune

Postări Recomandate

Salutare tuturor! Am cautat pe acest forum detalii despre FET 300 dar rezultatul cautarii a fost zero.Tinand cont ca este un amplificator destul de ieftin de realizat,ma gandesc ca sunt destui care vor sa-l faca si le-ar prinde bine mai multe detalii despre acest amplificator;de la detalii constructive pana la reglaje si punerea in functiune.Pana acum,nu am facut niciun amplificator care sa depaseasca 150W dar cum toate au un inceput,am decis sa-l incerc pe acesta deoarece in caz de paguba...sa nu plang! Am cautat documentatia pe net si am decis sa folosesc cablajul de mai jos,cu mici modificari la dimensiuni.Inainte sa-l printez pe hartie lucioasa l-am marit putin ca sa imi intre lejer capsula TO247;desigur asta a afectat si locatia celorlalte piese dar se poate remedia foarte usor gaurind in functie de piese si continuand traseul cu un marker cu vopsea pana la locatia cea noua daca este necesar,in orice caz,va iesi putin mai aerat dar nu exagerat.O singura dilema am in privinta acestui cablaj si anume terminalele tranzistorilor finali sunt unite intre ele prin cablaj la patru dintre tranzistori.Eu am luat-o ca pe o eroare si am razuit tonerul dintre terminale.Majoritatea componentelor utilizate sunt din recuperari dar verificate si alese in asa fel incat toleranta sa fie mai apropiata de valoarea componentelor din schema.Ca finali voi folosi IRFP2409240 ,am si IRF640 dar nu am perechea lui.Transformatorul ales este un toroidal modificat putin...initial avea sarma de 1 si jumatate in primar si sase sarme in paralel de 2 si jumatate in secundar dar avea doar 12 volti asa ca i-am desfacut secundarul si l-am rebobinat cu o singura sarma de 2 si jumatate,obtinand o tensiune dubla care dupa redresare si filtrare este de +- 52V.Sursa de alimentare va fi ca cea de la Nmos350 dar numai pentru un canal deocamdata.Radiatorul este de la un amplificator auto ceva mai mare(L=40 cm l=20 cm h=12,5 cm) cred ca este suficient pentru o prima proba.Intrarea as face-o balansata cu XLR dar nu stiu daca e recomandat.Pentru soft startul transformatorului as folosi schema de la IPA300 sau Nmos 350 cum i se mai spune dar sper sa nu am probleme la implementarea ei.Ce nu stiu este cum si la cat sa reglez curentul de mers in gol pentru tensiunea de 50V.Alte pareri si detalii despre acest amplificator(bune sau rele) sunt binevenite! Va multumesc!

post-213094-0-27424600-1422659619_thumb.jpg

post-213094-0-30894200-1422661047_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti incerca un Ir de 100mA, ar veni cam 25mA per tranzistor, curentul total fiind impartint intre ei (shared).

Cel mai bine ai face reglajul cu osciloscop la 20kHz, insa 99.9%, un bias de 100mA este mai mult decit suficient, iar pentru tensiunea ta, nici disipatia NU ar fi prea mare.

Personal nu as face acea redresare, o singura punte buna (de firma) cu o cadere de 0.8-1,2Vfav/dioda, de min 35A, ar fi suficienta, as pune cite un 100nF/250Vac per fiecare dioda, filtrajele toate dupa punte, iar peste condensatorii electrolitici, as pune si cite un 2,2-4,7uF nepolarizat, la minim 100Vcc (cum sint puse rezistentele de descarcare).

Cite o siguranta de 15A pe fiecare brat de la secundare, pina in punte, ar fi inca o recomandare.

Link spre comentariu

Mai am o nelamurire...in schema sunt prezenti trei condensatori polarizati:doi de 100uF /80V si unul de 220uF/63 V...eu nu am vazut pe nicaieri condensatori polarizati cu tensiune de 80V...ii voi pune de 100V si va rog frumos daca imi puteti spune cate spire ar trebui sa aibe bobina si ce diametru trebuie sa aibe conductorul.Este obligatoriu sa fac bobina pe R29? Va intreb asta caci n-am gasit rezistenta de 3W si am pus una paralelipipedica de 5W in locul ei.

post-213094-0-15516900-1422748003_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai ar fi recomandat sa folosesti sirma de Cu-Em cu 1,5mm diametrul sirmei (sau mai gros), cam 15-17 spire bobinate, cu diametrul bobinei de 10-12mm, ar fi OK.

Poti pune capacitorii aia la 100Vcc nu strica.

Link spre comentariu

un soft start nu ar strica. Daca il vei folosi si vei dimensiona corect siguranta de intrare din primar nu va mai fi nevoie de sigurantele dintre secundar si punte.

Ar fi indicat sa folosesti niste drivere, un simplu repetor pe emitor cu mje ar face minuni.

Altfel macar mareste cat poti curentul prin Vas. O sursa de curent in intrare nu ar strica.

Apoi cand toate merg sa faci o sursa separata pt comanda.

Cam multe modificari, de aceea iti recomand sa folosesti o schema mai lucrata.

Link spre comentariu

Nmos va fi urmatoarea,domnul maxente.Am ales FET300 ca primul amplificator de putere ceva mai mare datorita costurilor.Fiind primul peste 150 W ,am zis sa nu ma arunc din prima la ceva complicat.Mentionez ca am incercat odata IPA300(daca nu ma insel este acelasi lucru cu Nmos) dar reglajele fara osciloscop au fost un cosmar si probele au costat mai mult ca amplificatorul...O sa incep usor....stiti cum se spune....mai intai trebuie sa conduci niste rable inainte sa-ti iei Ferrari!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări