Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tensiometru cu coloana de mercur

NICA

Postări Recomandate

Va salut.Am reusit sa-mi procur cu greutate un tensiometru cu coloana de mercur vechi si romanesc din 1978.

Sunt hipertensiv si incerc sa-mi mentin cat se poate presiunea sanguina cat mai aproape de limitele normale.Aparatele electronice nu-mi sunt de prea mare incredere deoarece cateva mi-au murit dupa un timp destul de scurt cu defecte ale compresoarelor sau electronice.O sa rog o asistenta sau doctor sa ma invete sa lucrez cu acest aparat,mai bine zis cu stetoscopul.

Acum problema este ca acest aparat are defecta para de cauciuc,furtunele sunt coapte si capetii largiti.Brasarda pare buna,se umfla dar este legata prin lipire la furtunul care duce la robinet.Nu am pretentia ca as putea etansa aceste elemente si de aceea va intreb daca nu as putea inlocui complet aceasta mica pneumatica cu una noua de la un tensiometru cu manometru existente pe piata? Adica pompa,brasarda,robinetul si furtunasele sa le leg direct la capsula cu mercur ? Socotesc eu ca ar merge deoarece atat la aparatul cu coloana de mercur cat si la cel cu manometru treaba acestor piese este aceeasi.

Dar nu sunt sigur,nu am mai facut asemenea lucru si va intreb pe dvs.

Poate va intrebati de ce ma chinuiesc sa reanvii acest aparat vechi si demodat ? Socotesc ca acest aparat si principiul lui sunt bune.Nu se poate strica decat daca pierde mercur,se sparge sau distruge mecanic.Nu cred ca se decalibreaza in limite indecente,nu are baterii,nu are compresor de plastic si nici procesor.A fost facut de ITM pentru spitale si dispensare.

Dar aceste aprecieri nu valoreaza nimic daca nu functioneaza.Vad ca la aceasta sectiune subscriu oameni care stiu despre ce vorbesc si va rog sa ma ajutati.Va multumesc.

post-175499-0-70356400-1422567381_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se poate pune un sistem pneumatic modern fără nicio problemă, toate merg pe același principiu, indicatorul final al presiunii (analogic, digital) diferă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Cat despre folosință treaba nu este complicata.Stetoscopul se pune sub brasarda la încheietura mâinii.Rolul lui este sa amplifice bătăile inimii care se aud in vasele de sânge.Tensiunea se măsoară ușor.După ce se umfla in așa fel încât manometrul sa arate peste limita cat vrem sa măsuram dam drumul încet la aer.Când încep sa se audă in stetoscop bătăile inimii valoarea indicata de manometru este valoarea mare a tensiunii.Bătăile se vor auzi pana la o anumită valoare.Acolo unde încetează sa se mai audă ,indicația manometrului arata valoarea mica a tensiunii.Sper ca am fost explicit.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Tensiometrele (numite si sfigmomanometre) cu citire directa (analogice) dotate cu manometre cu coloana de mercur sunt net superioare tuturor celorlalte tipuri (aneroide sau piezoelectrice) datorita unui avantaj major: reproduc unitatea de masura conform definitiei, prin urmare in conditii de exploatare normale acestea nu se decalibreaza niciodata. Dealtfel manometrele cu coloana de mercur se folosesc si in laboratoarele metrologice pentru verificarea calibrarii celorlalte tipuri. In pofida dimensiunilor si greutatii mai mari, acestea sunt de preferat acolo unde precizia masuratorii este esentiala, de aceea se folosesc in special in spitale.

Metoda folosita pentru masurare este aceea auscultatorie (numita si "Metoda zgomotelor Korotkow") bazandu-se pe perceperea cu stetoscopul plasat in plica cotului a zgomotelor care apar la decomprimarea lenta a mansetei (brasardei), datorita circulaţiei turbulente. Tehnica de masurare este urmatoarea:

– se aplica manseta aparatului in jurul bratului, astfel ca marginea ei inferioara sa se plaseze la 2-3 cm deasupra plicii cotului. Latimea mansetei trebuie sa fie de cel putin 12 cm si ea nu trebuie aplicata peste lenjerie;

– se repereaza prin palpare artera humerala in plica cotului, loc in care se aseaza capsula stetoscopului (nu sub manseta tensiometrului);

– prin pompare cu para de cauciuc se ridica presiunea din manseta cu 30- 40 mmHg peste cea la care dispare pulsul radial;

– se decomprima manseta lent si progresiv prin deschiderea supapei.

Momentul in care se aude in stetoscop primul zgomot marcheaza presiunea sistolica (maxima); momentul in care zgomotele nu se mai aud marchează presiunea diastolica (minima).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări