Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema de comanda clasica.

C0B

Postări Recomandate

Vizitator puitelac

salut tuturor...are cineva documentatia tehnica de la un contactor tip TCA10...ma intereseaza conexiunile ..pot folosi acest contactor pe post de sa zicem releu adica prin intermediul bobinei si doar al acesteia sa mentin inchis circuitul de 380 V cu incalzirea pana la tingerea temperaturii dorite?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sho_gun

9

• C0B

3

• aeromania

2

• cav

1

Top autori în acest subiect

Il poti folosi daca circuitul de incalzire consuma mai putin decat curentul suportat de contactele principale ale TCA10 ( 10A ), si ai tensiunea de comanda necesara sa alimentezi bobina contactorului .De obicei schema contactelor este figurata pe capac, sau pe una din laterale, dar e simplu sa iti dai seama si fara schema tinand cont ca cele principale in numar de 3 au conexiunile ceva mai masive decat cele auxiliare .

Link spre comentariu
Vizitator puitelac

nu am anulat acel circuit normal inchis de care discutam..conexiunile principale pentru 380 V le-am identificat...circuitul de incalzire consuma cam 6..7A la 380 Vdintre conexiunile secundare am identificat pe cele care servesc alimentarii bobineii (220V/50hz as fi preferat 24 V c.a.).... tensiunea asta am de unde sa o iau...problema este cat timp pot sa mentin aceasta bobina sub tensiune, pe care sa o furnizez prin intermediul releului built-in care intra in constructia regulatorului automat de care discutam mai devreme..

Link spre comentariu

nu am anulat acel circuit normal inchis de care discutam..conexiunile principale pentru 380 V le-am identificat...circuitul de incalzire consuma cam 6..7A la 380 Vdintre conexiunile secundare am identificat pe cele care servesc alimentarii bobineii (220V/50hz as fi preferat 24 V c.a.).... tensiunea asta am de unde sa o iau...problema este cat timp pot sa mentin aceasta bobina sub tensiune, pe care sa o furnizez prin intermediul releului built-in care intra in constructia regulatorului automat de care discutam mai devreme..

Nu am vazut sa se specifice timp maxim de functionare pentru acest contactor, deci teoretic poate sta actionat timp nedefinit ( ceea ce nu este cazul practic pentru ca banuiesc ca la un moment dat se atinge pragul superior de temperatura, nu ? )
Link spre comentariu
Vizitator puitelac

da.. adevarat..in plus se poate sa intervina si un operator sa zicem..am gasit si un contactor echipat cu bobina pe 24 v.. am incercat sa il testez cu o sursa de 24 v 500 mA, dar in curent continuu. ce e drept a cuplat si decuplat.ntrebarea e daca l-a afectat cu ceva ca sursei i s-a ars siguranta.... in plus in cazul in care sa zicem ca s-a ars bobina la 24 V cum ar trebui sa depistez defectul cu un ohm metru..?

Link spre comentariu

da.. adevarat..in plus se poate sa intervina si un operator sa zicem..am gasit si un contactor echipat cu bobina pe 24 v.. am incercat sa il testez cu o sursa de 24 v 500 mA, dar in curent continuu. ce e drept a cuplat si decuplat.ntrebarea e daca l-a afectat cu ceva ca sursei i s-a ars siguranta.... in plus in cazul in care sa zicem ca s-a ars bobina la 24 V cum ar trebui sa depistez defectul cu un ohm metru..?

Daca bobina s-a "ars" asta in cele mai comune cazuri inseamna ca este intrerupta deci cu ohm-metrul at trebui sa rezulte rezistenta infinita. Faptul ca sursei i s-a ars siguranta nu cred ca a daunat in vreun fel bobinei contactorului.
Link spre comentariu

intre timp am masurat pe bobina vreo 8 ohmi.. sper sa nu se fi ars.. dar intrebarea este ce curent absoarbe bobina..?

Parametrii ii poti gasi in fisierul atasat . Nu stiu ce curent iti poate absorbi bobina.Pe de alta parte in fisier se specifica ca sunt 2 tipuri constructive de contactoare din gama TCA10 ( si nu numai ) , avand durate de functionare de 40% sau 100% .
Link spre comentariu

thanks..dar astea sunt si cele care le gasisem si eu..cu "gagle"..ma gandeam ca aveati ceva mai mult....ce ar fi acea durata de actionare?

DA = ta/tc x 100 [%], unde ta = timp de actionare, iartc = durata unui ciclu. Nu am mai multe date, imi pare rau.
Link spre comentariu
Vizitator puitelac

mersi pentru tot..oricum maine ma apuc sa fac niste teste.. am gasit 2 bucati tca 10 - unul cu bobina pe 24 V c.a.altul cu bobina pe 220 v ca.. cred ca il voi folosi pe cel cu alimentarea pe 24 V ; mai am in dotare si vreo 2-3 tca 6 dar cred ca nu fac fata la ce consum am pe elementul de incalzire. La cel cu alimentarea bobinei pe 220 V am masurat bobina si avea vreo 600 ohmi..in plus la conectarea bobinei la tensiune... nu a cuplat..deci e posibil sa fie arsa..)..cel mai probabil il voi conecta in paralel cu contactorul de comanda manuala a echipamentului.. cred ca va mai trebui sa pun un intrrupator in schema pe care sa il folosesc la activarea modului automat cumva....tensiunea pentru comanda va trece si prin releul built in al automatului programabil....promit sa vin cu detalii dupa teste...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări