Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NMOS 500-Pareri pro si contra!

Postări Recomandate

Pune si niste teste cu osciloscopul la iesire si sarcina dummy de 8 ohm.

Dreptunghiular la 10kHz, si la 20kHz, si pune-i eventual si un capacitor de 100nF-1uF paralel pe sarcina dummy, sa arati cum se comporta pe sarcina capacitiva.

Stiu ca am zis ca nu mai intervin pe acest topic, insa cind am testat aceasta schema, n-am avut aparatura necesara pentru aceste teste.

Multumesc.

Link spre comentariu

Ok leco voi pune si testele cat de curand dar pt un moment stopez lucrarea deoarece am 2 nunti in familie si trei botezuri si nu-mi mai vad capul de treaba acum singurul lucru ce testez sunt nervii mei din trafic.Si putin offtopic :)ar fi fost tare sa iau aceste amplificatoare la sonorizarea celor 2 nunti dar nu pot sa scap macar o saptamana de treaba cu alergatul si sigur terminam ampliful dar asta e cu alta ocazie:)

Link spre comentariu

Marian, în varianta cu rezistor în emitorul lui Q3 se poate implementa protectia SOA clasica în jurul lui Q1 si Q2.

Asta a fost ideea si la cealalta varianta fara rezistenta din emitor, am facut acum corectia sugerata si iata schema:

post-176915-0-57952300-1422727238_thumb.png

Singura diferenta importanta fata de schema anterioara este chiar prezenta rezistentei din emitor Q3, am repozitionat insa Q2 pentru a se evidentia principiul protectiei clasice, am mai inversat valorile din divizorul de la baza Q3 pentru ca la un varf de 5A prin rezistorul de 0,33, sa avem pe rezistorul din baza cca 1V, si deci cam 0,35V pe rezistorul din emitor pentru ceva mai mult de 10mA curent astfel limitat, acum cred ca ar trebui sa fie in regula, si deci Gab91 poate testa aceasta varianta, regimul normal de functionare nu ar trebui sa fie afectat indiferent de volum.

Emil nu ai specificat si sarcina dar am dedus eu ca ar fi 4 Ohm si am facut schema, asa cum am zis, la tine e mai simplu datorita etajului final complementar, iata:

post-176915-0-00180000-1422727605_thumb.png

post-176915-0-61444700-1422727619_thumb.png

Ideea este cat se poate de simpla, pe la un varf de 9A prin fiecare final se deschid cei 2 bipolari mici si trag portile spre iesire, blocand astfel finalii, etajul final este deci un generator de curent limitat pe la cca 18A ( cumulat pentru cei 2 finali ). In caz ca sarcina este de 8 Ohm atunci reduci varful limitarii pe la 5A recucand rezistentele din baze de cate 150 la 39 Ohm.

Referitor la schemele din atasamentul tau, toate au acelasi principiu, desi am ceva dubii asupra celei din figura 2 ca lipsesc descrierile conexiunilor I07 si I08, problema lor cu suprasarcina am explicat-o deja mai sus, desi limiteaza activ acea suprasarcina pana la un curent maxim ales, totusi disipatia pe etajul final in acel punct este una enorma, asdar timpul trebuie sa fie unul cat mai scurt, si nu prea este cazul la suprasarcina, adica mergi la risc, de scurtcircuit accidental ar trebui sa scapi cu bine etajul final pentru ca nu te apuci si tii firele lipite intentionat ci atingi din greseala dar esti sigur ca in astfel de momente etajul final scapa. Totusi chiar si la suprasarcina e mai bine asa decat deloc, si deci eu cred ca ar trebui sa fie destul asa.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

am incercat sa ii dau un semnal mai puternic din iesirea unui minisistem technics .am conectat iesirea de la sistem in intrarea lui Nmos500 pe langa zgomotul de fond creeat incepe sa se auda destul de tare odata cu cresterea volumului,un sunet clar fara distorsiuni..o sa incerc micsorarea rezistentei r18 si revin.Multumesc pentru raspunsuri :aplauze :aplauze

Link spre comentariu

Incearca intii cu 820 ohmi, (amplificare x 40,2 ) daca nu satisface, coboara inspre 680 ohmi (amplificare x 48,5).

Nu cobori mai mult deoarece pot aparea probleme de stabilitate.

Cel mai bine pune o rezistenta de 560 ohmi serie cu un trimmer multitura de 500 ohmi (dat la valoarea maxima initial) care sa inlocuiasca R18, si scazi valoarea multiturei pina iti satisface nivelul de amplificare.

Masori valoarea rezultata si apoi inlocuiesti cu o rezistenta echivalenta.

Daca ai oscilatii, poti mari valoarea condensatorului C8, pina inspre 22-33pF, cu penalitatea slew rate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări