Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NMOS 500-Pareri pro si contra!

Postări Recomandate

Ok, atunci:

Posted Image

Curentul de varf maxim posibil in regim normal de lucru pentru conditiile date ar fi de 3,5A prin fiecare final, valorile de mai sus limiteaza la un varf de 5A prin fiecare, adica undeva pe la 2,5 Ohm ca si sarcina pe iesire, daca vrei sa fie mai permisiv ( adica limitare mai sus ) atunci poti mari rezistentele de 150 de ohm la 180, desi eu nu cred ca este nevoie.

Link spre comentariu

Marian, e necesar un rezistor de limitare a curentului între colectorul Q3 si baza Q2 si trebuie în acest caz redimensionat R5.

Sau un rezistor în emitorul Q3.

Pâna la urma, pe ramura minus cred ca o sa se ajunga la folosirea unui optocuplor; tensiunea variabila între C si F n-o sa permita alegerea unei valori satisfacatoare pentru rezistorul pomenit mai înainte.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Desi este funcțională varianta prezentată mai sus , consider ca este chiar ultima variantă pe care as folosi-o pentru protectia SOA .

Ce naiba , cu o rezistență in drena MOSFETului si o protecție SOA chioară ar fi standard pentru fiabilitate !

La sarcini de 4 ohmi pot fi folosite 3 perechi pe canal la +/- 70 V alimentare ... daca sunt racite corespunzător ( radiator ventilat fortat ) deoarece au SOA utilizabila 3A / 90V !

Link spre comentariu

Franzm m-am gandit si eu la un rezistor inre colectorul Q3 si baza Q2 pentru limitare curent de sarcina Q3 dar tocmai din motivul pe care Dvs l-ati mentionat nu am ajuns la o valoare concreta si am renuntat la el mergand pe premisa ca pe R5 vor fi 0,65V ca atat permite Q2, deci curentul de sarcina pentru Q3 va fi limitat automat de Q2 care la atingerea a 0,65V pe R5 se deschide si trage baza prefinalului PNP in sus si-l blocheaza, asta blocheaza si finalii si asta intr-un final provoaca blocarea Q3, un soi de retea negativa in curent intre Q3, Q2, prefinalul PNP si finali, acuma cat ar trece de la deschiderea Q2 si pana la scaderea curentului pe rezistenta de putere din sursa finalilor suficient cat sa blocheze Q3, n-am de unde sa stiu, dar tind sa cred ca ar trebui sa fie in regula. Un optocuplor ar cere o tensiune cam mare pentru led, deci limitarea ar trebui ridicata mai sus, poate prea sus, apoi nu sunt sigur cu ce ar fi mai util, dar poate nu inteleg eu unde doriti sa bateti Dvs deci...

LE: @Emil 1986 depinde despre ce schema este vorba, adaptari cu siguranta se pot face, esential este prezenta rezistentelor de putere in etajul final, altfel este inutila schema asta.

Link spre comentariu

Victor teoretic sugestia ta simplifica mult lucrurile dar ignorand asimetria pe premisa ca reactia negativa globala rezolva asta, uita-te mai jos la cablaj pentru varianta cu 5 finali si spune-mi cum pui o rezistenta de putere de 5W intre drena unui final si traseul de iesire ca loc nu prea este:

https://374ef7a1-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/quasisdiyaudiosite/nmos350-500layout%26tracks.pdf?attachauth=ANoY7crKHUcGy5plgnm-60ZMauX9OD2mMuU9PuHaKW4WcLBjO0EUtEmQeAHbmMh7TJszlMvpCyGxG8j2blwImjOG4tDKNZmwCRj_-UTjOWyObVoNYbhesBQj_di9KZzyBNyU_mehbeQ5l3YuEci-IgddWrMmlqvF31cPNaqfuEvk6YE6SHRwmKhDAdk69vhft8qMl-f1MIf_i6wcB9OZxbU6QyFO-d4m5_R_-WcPAx8SalnkFwMLqyc%3D&attredirects=0

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări