Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NMOS 500-Pareri pro si contra!

Postări Recomandate

@gab19 nu te complica cu saltatul tensiunii pe nu stiu ce bara de alimentare, schema aia e foarte functionala, este exact asa cum spune Marian

Schema aia care a aratat-o leco cu 10v mai mult pe bara de alimentare este de fapt un colaj al autorului, de acolo s-a ajuns la schema postata de tine si care este varianta finala si foarte functionala 

N-are cum sa fie un radiator de caldura cum s-a zis aici pentru ca am facut-o de cateva ori si merge ireprosabil ata cat se poate asculta la o schema facuta cu acesti tranzistori HEXFET, am facut si varianta mai mica adica nmos200 la fel de buna ca si nmos350 si 500 ele fiind de fapt una si aceeasi, doar finali mai multi si evident si alimentare mai mare 

Uite aici site-ul autorului https://sites.google.com/site/quasisdiyaudiosite/nmos-series/nmos200-1

Acolo gasesti toate variantele cat si cablajele 

Daca te intereseaza mai multe discutii, cauta pe diyaudio postul original al autorului si ai sa vezi acolo amplificatorul asta transat de la cap la coada

Aaaaa si stai linistit ca aceasta varianta de amplificator a fost facuta de sute poate chiar mii de oameni de pe tot globul asta, cauta pe diyaudio 

Editat de maxente
Link spre comentariu

...O sa raman cu postari la vanzari, cumparari si bodega...

Imi exprim speranta sincera ca va veti razgandi, contributiile Dvs sunt intotdeauna la obiect, mai ales atunci cand imi atrageti atentia asupra unei erori proprii, de aceea zic ca sper sa contribuiti in continuare, aveti o experienta practica vasta care poate ajuta mult, si care a ajutat mult mai ales la alimentatoare. Recunosc ca am fost mai dur in conversatia cu Leco dar intentionat deoarece am simtit ca nu se poate altfel, poate ca am si exagerat pe alocuri si se cuvine sa-mi cer scuze, mai ales ca nu asta este stilul meu si Dvs Miticamy banuiesc ca stiti asta, mai calc uneori pe bec dar imi dau seama pana la urma si... In fine, ideea era aici ca se da schema aia postata de Leco ( parca la postarea cu Nr4 ) din care am decupat eu particica aceea si am oferit cateva explicatii dar discutia a fost deturnata in alt sens si intoarsa impotriva mea de catre Leco, nu ma afecteaza asta, insa am insistat deoarece asa cum am spus, tin sa evit ca unele mituri care nu au legatura cu realitatea, sa devina legi scrise in ochii celor mai putin experimentati.

Revenind la subiect, schema intr-adevar este una foarte populara, totusi o sa fiu ceva mai subiectiv si o sa spun ca mie personal nu-mi place foarte mult faptul ca se folosesc doar mosfeti canal N, daca era un etaj final complementar oblisnuit nu ar mai fi aparut discutiile astea, totusi este ceva reprodus de catre destui, deci popular si probabil decent ca si performante, mai ales ca la o asemenea putere anumite fineturi sunt mai putin relevante, pacat insa ca nu are protectie pentru finali, la o asa putere ar cam fi nevoie, nu stiu daca nu cumva se poate totusi improviza ceva, poate pe o placuta de test legata cu ceva fire de placa principala, profiti de rezistentele de putere din surse si pui de un generator de curent constant in etajul final, citesti cu un NPN tensiunea de pe rezistentele de putere, si la un anumit prag se trag portile inspre surse, ceva similar generatoarelor de constant cu mosfet si NPN folosite pe la leduri, desi rezistentele alea din porti sunt cam mici si sarcina pe care ar trebui s-o suporte NPN-ul din poarta ar fi destul de mare ( curentul de sarcina mai precis ), poate daca s-ar mari putin rezistentele din porti, uitandu-ma la prima schema postata la prima postare a topicului, spre exemplu sus la ramura pozitiva, rezistentele din porti ar asigura un curent de varf pentru acea alimentare mult mai mare decat poate MJE340 ce le comanda, deci acele rezistente ar putea fi marite putin si astfel curentul de sarcina ce ar trebui sa-l suporte un NPN pus in porti, ar fi mai menajabil, o sa studiez putin problema si revin mai spre seara sper eu. Mai subliniez ca este foarte important sa faci modificarea sugerata de Leco initial cu semireglabilul de la superdioda, lasand cursorul semireglabilului asa cum este in schema, in cazul unui contact imperfect cu banda rezistiva e dezastru pentru etajul final, iese mult fum instantaneu.

Link spre comentariu

Ok baieti va multumesc de ajutor ....M-am apucat deja de cablaj si bine ca mi-ati spus ca am apucat sa desfac izolatia  la traf dar  o montez la loc si vad ce iese 

va multumesc  mult!!!!

Dar as mai avea o intrebare in loc de bc-uri si 2sc pot sa folosesc 2n5551 respectiv 2n5401

Editat de gab19
Link spre comentariu

Poti folosi 2N5551 in loc de 2SC-urile alea dar cele din schema au dispunerea pinilor usor diferita fata de 2N-uri, respectiv baza si colectorul inversate, deci va trebui sa fii atent la montarea lor pe placa, trebuie sa inversezi si tu cei 2 pini cand ii lipesti, te uiti atent in pdf-ul celor 2 tipuri de tranzistori la dispunerea pinilor si te descurci tu sunt convins. Nu cred in necesitatea inlocuirii BC-urilor, locul unde sunt puse presupune o tensiune vazuta de ele destul de mica, mult sub maximul de 60V admis de ele, dar daca vrei le poti schimba cu 2N=-uri care au tensiunea mai mare de lucru, dar la fel atentie la dispunerea pinilor care la BC-uri este exact invers fata de 2N-uri, adica CBE la BC-uri si EBC la 2N-uri, aici e mai usor insa deoarece pur si simplu le intorci invers, nu trebuie sa rasucesti pinii.

Link spre comentariu

Ultima mea interventie pe acest topic.

Doamne ajuta!

Cat de infumurat poti fii sa afirmi ca eu nu stiam aia sau ca Marian nu stie decat cu simulatorul?

Cine crezi ca sta pe forum la 3 noaptea sa urmareasca o discutie la nivel elementar?  :rade:

Ca nu intelegi ce iti explica el, e alta poveste, dar asta nu inseamna ca el vorbeste prostii.

Ne bucuram ca ne-ai ilustrat practic functionarea unui etaj repetor pe emitor. Cred ca esti constient ca din primele cursuri se invata ca acest etaj are castig in tensiune unitar.

Dar poti sa traiesti cu faptul ca ne-ai invatat ceva. Asta pana cand vei cauta pe forum niste discutii mai vechi. :)

Ma si gandeam cu groaza ca o sa iasa circ, dar vad ca lumea s-a civilizat.  :aplauze

Link spre comentariu

Revin asupra posibilitatii improvizarii unei protectii pentru finali, o alternativa ar putea fi marirea rezistentelor din porti, spre exemplu undeva spre 100 Ohm ( desi in partea de jos ar putea fi mult 100 Ohm avand in vedere prezenta R21 ), si cate un BD139-16 cu al lor hfe mai mare, unul sus si unul jos, baza dusa cu un divizor la rezistentele de putere din sursele finalilor, emitorul la iesire si respectiv -Vcc, iar colectoarele duse cu cate o dioda UF4007 catre fiecare poarta a mosfetilor, actiunea lor nu cred ca mai este nevoie sa o explic. Ori asa ori daca nu in bazele MJE-urilor, sus e simplu, un NPN micut cu baza printr-un divizor la una din rezistentele de putere de sus, emitorul la iesire si colectorul cu o dioda catre baza T9, dincolo jos nu mai merge asa dar cu 2 tranzistori cred ca rezolvam, un NPN care sa citeasca in baza rezistenta de putere de jos, emitorul la -Vcc si colectorul dus cu o rezistenta catre iesire si la baza unui PNP ( adica baza PNP-ului intre colectorul NPN-ului si rezistenta dinspre iesire ), emitorul PNP-ului la iesire si colectorul cu o dioda catre baza T10. Ce spuneti, care varianta ar fi mai indicata? Ambele ar putea fi facute pe o placuta mica conectata cu niste fire in punctele respective de pe placa principala, stiu ca nu e o protectie ideeala dar e mai bine decat deloc.

Link spre comentariu

Marian, de unde aduce bipolarul +8v pt porti daca are emitorul la drenele mos iar acestia trebuie sa fie saturati pt o excursie maxima la iesire?

Deoarece nu primesc lectii de un incepator gen Leco pentru ca am avut profesori adevarati care nu suporta comparatie cu un ignorat / ignorant , va mai atasez inca o solutie pentru acea " tensiune " suplimentara , in asa fel incat orice amarat de final sa poata fi adus in zona de saturatie :

Posted Image

Posted Image

Am marcat cu verde hasurat zona care gestioneaza acea tensiune " suplimentara " care este necesara pentru a depasi tensiunea de deschidere a MOSFET-ului si desigur pe cea de cadere Drena - Sursa  in saturatie ...

In acest fel se poate obtine un randament maxim fara a fi necesara alimentarea etajului driver cu o tensiune externa mai mare decat tensiunea de alimentare a etajului final .

Practic nu conteaza daca finalii sunt MOSFET , bipolari ( dublet , triplet ) etc . 

Nu va mai uitati la aberatiile unui user care nu ar trebui lasat sa posteze decat la sectiunea incepatorilor ... 

Ultima schema atasata contine o mica eroare de desenare la circuitul protectie SOA pe alternanta - , dar nesemnificativa , deoarece este o schema didactica :) .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Ok Marian ..Am inteles ce am de facut si am sa incerc sa implementez si acea protectie dar cum ai zis si tu pe un cablaj de test pe care il prind eu cu ceva si astfel am si o protectie mica acolo care nu strica deloc.Va multumesc inca o data la toti si o sa va arat si voua rezultatul final!!!

Link spre comentariu

Graba strica treaba, asteapta intai sa punem la punct o configuratie cu care sa fie toti de acord ca sa nu existe apoi discutii. Vad ca nimeni nu a remarcat sau nu a luat in seama sugestiile mele despre protectia la scurt pentru finali, ma gandesc ca poate nu am fost inteles asa ca revin si cu desene, iata schema placutei de protectie pe care eu o sugerez:

Posted Image

Aceasta poate fi conectata cu fire la placa principala in punctele notate de mine in schema dupa cum urmeaza:

Posted Image

Nu am pus valori la rezistente pentru ca vreau intai sa aflu pareri despre configuratia in sine, si apoi acelea pot fi foarte usor alese ulterior in functie de datele precise ale amplificatorului construit. Haideti nu fiti timizi, e pentru o cauza buna, facem cuiva un bine, nu e ceva cu scop comercial pentru careva...

Link spre comentariu

In serie cu drena lui T12 se introduce o rezistenta de 0.33 ohmi ... si se citeste tensiunea de al bornele ei ,  exact ca la alternanta pozitiva .

Este mai simplu si sigur . Nu-ti face griji pentru lipsa simetriei , deoarece reactia negativa globala va " sterge " majoritatea gunoaieler pe care le produce desimetrizarea cu acest R .

A , ar mai fi o varianta , cu optocuploare :) , propusa de tine in alt subiect .

Cred ca interese comerciale pe acest forum are doar un anume user ignorant / ignorat care a copiat schema generatorului de curent " termocompensat " din acesta schema , de aia nu intervine cu solutii spectaculoase de protectie SOA .

Link spre comentariu

Ma gandisem la chestia asta Victor, dar nu am luat-o in calcul din cateva motive, asimetria despre care ai zis deja in semialternanta negativa, nu sunt sigur daca nu cumva ar trebui puse cate o rezistenta de 0,33 in drena fiecarui mosfet de jos pentru a imparti corect curentul de sarcina, ( cred totusi ca nu ar fi nevoie ), si ar mai fi faptul ca asa ar fi necesare modificari fizice pe cablaj, in schimb propunerea mea nu cere decat cateva fire legate de la o placuta mica catre placa principala, si deci poate fi folosita la oricare varianta de N-mos pana la urma...

Link spre comentariu

Amplificarea in bucla deschisa este destul de mare , iar dupa aplicarea reactiei negative globale se va compensa in mare masura  eroarea introdusa de acea rezistenta ... probabil ca se vor obtine lejer sub 0,3 % THD .

Consider ca este foarte beton acest nivel de performanta pentru acest gen de amplificator fara pretentii ...

Editat de Victor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări