Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NMOS 500-Pareri pro si contra!

Postări Recomandate

Leco, de curiozitate, am o singura intrebare.

Avem 2 amplificatoare.

Unul alimentat la +-50V si altul la +-50V forta si +-65V comanda. Surse identice care nu scad in sarcina.

Presupunem ca noi cerem acestor amplifuri sa redea 30V varf (adica 60V varf la varf sau 21V rms) pe o sarcina identica in ambele cazuri, sa zicem 4 ohmi.

Care dintre ele va disipa mai mult, si de ce? Vreau parerea ta. 

Dar repet strict 30V la iesire, nu clip!

Link spre comentariu

Leco, nu o sa spun niciodata "Leco avea dreptate", nu in cazul prostiilor de mituri ce le tot sustii, pentruca pur si simplu nu ai dreptate, si pentruca pur si simplu ai deficiente la partea de teorie, nu am sa fac niciodata ceva teste care sa imi demonstreze principii elementare asa cum este cazul acum, cunosc destula teorie ca sa imi dau seama din schema ce se intampla, ideea asta chiar nu are nevoie de teste, tu ai obtinut ceva dar habar nu ai de ce, si nici n-am chef sa-ti explic eu.

PS: Cer scuze anticipat pentru expresia urmatoare dar Rds-On la amplificatoare audio in clasa asta este fix pix, adica este pur si simplu irelevant, si nu exista test pe care sa-l faci tu ce mi-ar putea schimba parerea asta.

Link spre comentariu

Leco, de curiozitate, am o singura intrebare.

Avem 2 amplificatoare.

Unul alimentat la +-50V si altul la +-50V forta si +-65V comanda. Surse identice care nu scad in sarcina.

Presupunem ca noi cerem acestor amplifuri sa redea 30V varf (adica 60V varf la varf sau 21V rms) pe o sarcina identica in ambele cazuri, sa zicem 4 ohmi.

Care dintre ele va disipa mai mult, si de ce? Vreau parerea ta. 

Dar repet strict 30V la iesire, nu clip!

Ooo, sharky incearca intrebare capcana...

Depinde de schema, (adica de configuratia etajului final, de tipul de tranzistori finali folositi (mos sau bipolar), depinde de bias, de dublet sau triplet in final, in cazul bipolarelor, etc.

Presupunind ca amplificatoarele sint TOTAL identice ca, configuratie, full BIPOLARE ca tranzistori folositi, si singura diferenta posibil existenta este alimentarea VAS si diferential mai sus decit forta la unul dintre ele, iar forta este ideala deci nu scade nici macar 1 milivolt in sarcina, amplificatoarele vor disipa aproape identic pe partea de forta, cel alimentat mai sus, va disipa un pic mai sus pe VAS si diferential si poate oferi o excursie un pic mai mare cu 0,6 sau 1,2Volti la iesire, depinde de configuratia de iesire, dublet sau triplet.

Se stie ca un etaj final in configuratie dublet pe iesire, scoate cu 0,6V pe alternanta mai mult decit un triplet, ambele alimentate la aceeasi tensiune.

.

La mosuri, se schimba un pic treaba.

Daca sint condusi finalii cu driver totem pole alimentat separat la 12V floating sau comun prin diode de separare (bootstrapping) (depinde de configuratia etajului final), nu mai este necesara alimentarea vas mai sus de final.

Dar hai sa iti pun eu un test:

Luam de exemplu etaj final tip Leach, full simetric cap coada, sau un modul de-al meu, ca tot simetric cap coada este.

Situatia 1:

Alimentez general cu +/- 100Vcc.

Injectez la intrare semnal sinusoidal de 1kHz,, ridic nivelul pina obtin circa 70-73Vrms/8 ohm la iesire pina in clipping, etajul vas si diferential (deci toata partea din fata) fiind alimentata din cei +/- 100Vcc.

Situatia 2:

Pastrez cei +/-100V pentru finali+prefinali (partea de forta), pastrez acelasi nivel de intrare anterior, dar scad VAS si diferentiale la +/- 70Vcc.

Voi avea la iesire tot acei 70-73Vrms pe aceeasi 8 ohm sarcina?

Voi avea MAI MULT?

Voi avea MAI PUTIN?

Aceeasi intrebare si pentru colegul Marian, si pentru colegul Franzm

Astept!

Si vreau raspuns din experienta voastra personala, nu din simulari!

Leco, nu o sa spun niciodata "Leco avea dreptate", nu in cazul prostiilor de mituri ce le tot sustii, pentruca pur si simplu nu ai dreptate, si pentruca pur si simplu ai deficiente la partea de teorie, nu am sa fac niciodata ceva teste care sa imi demonstreze principii elementare asa cum este cazul acum, cunosc destula teorie ca sa imi dau seama din schema ce se intampla, ideea asta chiar nu are nevoie de teste, tu ai obtinut ceva dar habar nu ai de ce, si nici n-am chef sa-ti explic eu.

PS: Cer scuze anticipat pentru expresia urmatoare dar Rds-On la amplificatoare audio in clasa asta este fix pix, adica este pur si simplu irelevant, si nu exista test pe care sa-l faci tu ce mi-ar putea schimba parerea asta.

Esti absolut sigur de ce afirmi mai sus?

Ia baga tu niste mosuri  cu 2-5 ohm R-ds on, si foloseste apoi mosuri capabile de 40 miliohm rds-on...

Vezi intii de pierderile pe finali in cele doua cazuri,"in clasa asta", care este o AB si apoi discuta de rds-on, daca conteaza sau nu.

Pai daca este fix pix, adica nu conteaza, inseamna sa astept sa spui ca puterea de iesire va fi identica in cele 2 cazuri si disipatia asemeni indiferent ca folosesc mos cu 5 ohm Rds on sau de 0,04 ohm.

Ai curaj sa afirmi asa ceva?

Link spre comentariu

Daca se pune conditia ca semnalul de iesire sa aibe aceeasi forma (lege de variatie) pentru ambele situatii, atunci în cazul 2 se obtine o tensiune de iesire (valoare efectiva) mai mica. Daca în cazul 1 forma semnalului este sinusoidala sau triunghiulara iar în cazul 2 este dreptunghiulara (factor de umplere 50%), atunci în cazul 2 se obtine o tensiune de iesire (valoare efectiva) mai mare ;-)

Link spre comentariu

Franz, sharky a spus ca discutam de sinusoidal,cel putin asa se intelege din ce a scris el.

Si i-am raspuns.

Acum la testul cerut de mine mai sus:

Este pe sinusoidal.

Ma REFER la testul MEU de mai sus, sper ca l-ai citit...

Link spre comentariu

Leco tu chiar crezi ca-mi pierd timpul sa simulez prostii elementare doar pentru ca tu esti prea incapatanat sa intelegi? Fii serios men, nici vorba de asa ceva, ti-am aratat desenat pe o bucata din schema aia in poza pusa de mine, in schema aia cei 10V in plus la ramura negativa SUNT ABSOLUT INUTILI daca vrei sa intelegi, bine daca nu...iara bine.

PS: Sunt 1000% sigur de tot ce am zis in postarea mea anterioara si n-ai nici cea mai mica sansa sa ma convingi de contrariul, iar eu chiar n-am nici un motiv sa-mi pierd timpul testand ceva doar pentru ca tu habar n-ai ce faci.

Link spre comentariu

Bine, habar nu am ce fac, o inghit si pe asta, sint NULL, sint 0 ba chiar 0, dar spune-mi te rog, raspunsul la testul meu de mai sus!

Poti incerca si la Mp100 realizat de tine, dar, de ce sa testezi, teoria ta ar trebui sa dea raspunsul INSTANT!

Obtin tensiune egala, mai mare, mai mica daca micsorez VAS fata de forta la un Leach amp sau la Leco amp sau la ce se tot posteaza pe forum?

Daca tensiunea este diferita, DE CE este diferita?

Astept raspunsul in 2 minute, altfel esti descalificat!

EDIT, e clar, am vazut raspunsurile...

Nu-mi spune ca nu ai facut acele amplificatoare si ca n-ai de unde sa stii, teoria te-ar fi luminat INSTANT!

Link spre comentariu

Colegu, cum poti sa spui cuiva ce teste sa faca daca nici tu nu le intelegi? Si spun asta deoarece clar nu intelegi schema ( si este una destul de cunoscuta ), nu ma intereseaza testul devreme ce eu inteleg principiul de functionare ( la fel si Dl Franzm ), lucru pe care din pacate inca nu il pot spune despre tine ( si jur ca nu e o ofensa, pe bune sunt dezamagit in sensul bun al cuvantului ), dar te conving eu ai sa vezi, important este sa renunti la incapatanarea cu care iti aperi convingerile deoarece un test este util doar atunci cand il si intelegi, cand intelegi principiile care au stat la baza rezultatelor acelui test, altfel il interpretezi pur mecanic si rezultatele vin pur intamplator...

Posted Image

Sa facem un zoom pe schema pusa de tine mai sus, ne intereseaza doar partea de jos a etajului final si VAS pentru ca ne intereseaza doar semialternanta negativa. Avem o sarcina conectata pe iesire, sa zicem 8 Ohm, sarcina evident este conectata intre iesire si masa, ok acuma la semialternanta negativa tranzistorul din VAS Q5 se deschide si trage catre -70Vcc baza Q8, in timp ce colectorul Q8 este dus inspre masa de chiar sarcina de pe iesire, asta face ca baza Q8 sa fie mai negativa decat colectorul si deci Q8 se deschide si simplist spus trage colectorul sau catre emitor, adica trage portile mosfetilor in sus catre iesire, si stim ca iesirea este dusa la masa de catre sarcina, ei bine stiind ca sursele MOS sunt permanent legate direct la -60Vcc ( si aici imi fac o erata, rezistentele de putere nu sunt catre minus Vcc asa cum ziceam mai sus ci catre iesire ), si poarta e dusa in sus de catre colectorul Q8 orice om cu scaun la cap intelege ca -70Vcc in VAS si/sau colectorul Q8 este complet inutil, la semialternanta negativa cand mosfetul de jos conduce, poarta sa se departeaza de cei -70Vcc in nici un caz nu se apropie ci este exact pe dos, dar nu se poate duce mai sus de masa si aceasta are o pozitie fixa la ambele tensiuni... e ceva elementar, e teorie de electronica elementara, n-ai voie sa nu o intelegi. Stii cum ar fi mers? daca emitorul Q8 ar fi mers la +10V peste iesire, atunci da, poarta nu mai este oprita de catre potentialul acesteia, ci este dusa in sus spre cei 10V, dar nu merge oricum ca ar pocni indata mosfetul, ci cu grija, si ceva de genul se intampla in schema postata de Dl Franzm, acolo poarta este dusa inspre plus peste iesire si deci nelimitata de masa.

Link spre comentariu

De cand esti profesor in amplificatoare si iti poti  permite sa dai note unor useri ?

Eu te iert , ca de fiecare data cand ai avut un acces de rautacism datorat lipsei de cafea dimineata .

Daca ai fi studiat propriul tau subiect , puteai remarca fix in subiectul tau unde te autolaudai la maxim ca eu am postat una dintre schemele care permit saturarea la maxim a finalilor tip MOS FET    , fara o alimentare mai mare a etajului driver fata de cea a etajului final ... dar se pare ca acest lucru reprezinta confirmarea 100% ca  tu nu ai vazut sau  auzit vreodata de conexiunea bootstrap si eu concluzionez ca ai  lipsuri in domeniul electronicii , ca urmare nu poti citi si interpreta orice schema .

E de inteles , nu ai studii de specialitate .

Deja toata lumea e lamurita , tu nu poti sustine o discutie tehnica despre marginea fazei si a castigului in bucla deschisa sau a analizei functionarii la semnale mici  gen raport semnal zgomot etc , sau altele care fac deliciul perpetuu al forumului cum ar fi impedanta si rejectia sursei pe care o pot oferi " celebrele " generatoare de curent " termocompensate " cu doua diode , la care cuplajul termic de face prin circuitul imprimat ( sticlotextolit FR4 si desigur traseul de cupru gros de 35 microni :) .

Sa-ti reamintesc despre variatia SR cu frecventa sau pozele infinite cu sinusoide din care aproximezi puterea in W si buna functionare a modelului LECO V.1 ?

DA , amplificatoarele realizate de tine functioneaza bine , datorita unor factori explicabili ( componente de calitate , manopera ingrijita , PCB realizat absolut impecabil de SORTEH ala care a realizat PSA150 pe care-l contesti  de dimineata pana seara spunand ca este un fasss  ) .

Nu este o minune prea mare , pentru ca si amplificatoarele chinezesti merg bine :) , unele cu foarte mult mai bine decat ale tale , spre exemplu Phonic  .

Da , chinezii de la Phonic  sunt cei care i-au desfiintat definitiv pe mult iubitii tai proiectatnti de la CROWN .

Posted Image

Editat de Victor
Link spre comentariu

Marian, am spus ca NU mai comentez acea schema, punct, CAPISCI?

Schema aia am inteles-o de acum citiva ani buni, cind am facut-o experimental, vroiam sa fac un amplif simplu de mare putere pe impedanta mica pentru auto (aveam o groasa de IRFP260N).

Astept un raspuns la intrebarea mea, vezi mai sus.

Etaj forta ramine alimentare fixa, scad vas si diferential, ce se intimpla cu vrms max pina in clipping?

Ramine identic ca inainte, scade, creste?

Oooooo, Victor, taticul amplificatoarelorrrrr!

Intrebarea este valabila si pentru tine, vezi mai sus.

Si nu mai interveni tu aiurea, se discuta initial despre schema  asta

Posted Image

nu de "ale tale ca e mai bune", SI STII TU DE BOOTSRAPPING...

Hai sa discutam strict despre schema de mai sus, daca ne intereseaza cu mos-fet.

Ia zi la schema asta, daca se alimenteaza VAS la acelasi potential cu finalii, sint deschisi corect finalii, in special pe alternanta pozitiva?

Posted Image

Si da te rog si raspunsul, la testul cerut de mine mai sus!

Pe Crown i-a terminat concernul Harman, nu Phonic.

Cind Crown lansau Groundbridge, Phonic nu exista, iar tu (si eu), faceam amplificatoare cu 2N3055, dar nu asta conteaza...

Faptul ca s-au imbogatit, este ca au vindut chestii ieftine, mai usor accesibile clientilor cu buget redus, bravo lor, asta nu inseamna ca sint peste Crown sau altii.

Behringer de unde crezi ca au capital acum?

Au vindut junghiuri, ieftine, clone dupa QSC in mare parte la amplificatoare, castrate, lucrate prost, prostimea a cumparat, ca deh este si credula la specificatiile (din sacul cu minuni), si au facut bani.

Bravo si lor, insa nu-mi spune ca au amplificatoare de calitate, peste Crown sau altii...

Link spre comentariu

Marian, am spus ca NU mai comentez acea schema, punct, CAPISCI?

Schema aia am inteles-o de acum citiva ani buni, cind am facut-o experimental, vroiam sa fac un amplif simplu de mare putere pe impedanta mica pentru auto (aveam o groasa de IRFP260N).

Astept un raspuns la intrebarea mea, vezi mai sus.

Etaj forta ramine alimentare fixa, scad vas si diferential, ce se intimpla cu vrms max pina in clipping?

Ramine identic ca inainte, scade, creste?

Vicrior, taticul amplificatoarelorrrrr!

Intrebarea este valabila si pentru tine, vezi mai sus.

Crown i-a terminat concernul Harmann, nu Phonic.

Cind Crown lansau Groundbridge, Phonic nu exista, dar nu asta conteaza.

Reciteste postul meu inca o data , e fix deasupra aberatiilor tale :) .

Phonic nu face parte din grupul Harman Pro ... sunt prea bazati financiar . 

In schimb le vand amplificatoare OEM fara a cere specificatii deosebite adica le vand fix ceea ce produc , nimic special  , pe care le personalizeaza cu CROWN pe masca frontala ... eee  , acum cum mai comentezi ?

Incearca sa dovedesti ca ma insel , si explica alimentarea etajului driver din schema de mai sus .

Link spre comentariu

Eu astept niste raspunsuri...

Eu am mai spus si mai repet, teoria NU este punctul meu FORTE.

Nu ma intereseaza cine si ce face cu sau pentru Crown, pentru mine firma Crown, a murit odata cu aparitia amplificatoarelor in coMutatie, exceptind clasicele K1 si K2, CTS3000, si CE4000, in clasaI, unde teoretic distorsiunile ar trebuie sa fie nule ca functionare, ele venind numai din componentele utilizate, neexistind deadtime, dar degeaba iti zic tie d-astea, la clasa D, sau I , esti -1, asa ca o las balta si astept raspunsul tau la ce scrisei mai sus in postul  NR 18...

Uite iti pun aici, ca poate nu ai citit despre ce e vorba:

Luam de exemplu etaj final tip Leach, full simetric cap coada, sau un modul de-al meu, ca tot simetric cap coada este.

Situatia 1:

Alimentez general cu +/- 100Vcc.

Injectez la intrare semnal sinusoidal de 1kHz, crescind nivelul de intrare pina obtin circa 70-73Vrms/8 ohm la iesire pina in clipping, etajul vas si diferential (deci toata partea din fata) fiind alimentata din cei +/- 100Vcc.

Situatia 2:

Pastrez cei +/-100V pentru finali+prefinali (partea de forta), pastrez acelasi nivel de intrare anterior, dar scad VAS si diferentiale la +/- 70Vcc.

Voi avea la iesire tot acei 70-73Vrms pe aceeasi 8 ohm sarcina?

Voi avea MAI MULT?

Voi avea MAI PUTIN?

Hai, sa ma culc si eu linistit, ca macar tu stii ce si cum...

Si ca sa iti raspund la intrebare, in schema ta condensatorii C14 si C15, au rol de boostrap capacitor, impreuna cu celelalte componente aferente.

Undeva ar mai fi mers inca 2 diode.

Ghiceste tu unde!

Si de ce!

Link spre comentariu
Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si-n vecii vecilor.
Corul: AMIN!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi ( de 3 ori)
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!
Prea Sfanta Treime, miluieste-ne pe noi.
Doamne curateste pacatele noastre.
Stapane, iarta faradelegile noastre. 
Sfinte cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste( de 3 ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Amin!
Si-acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, faca-se voia Ta………………Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh.Cantaretii: Amin!Cu duhurile dreptilor, celor ce s-au savarsit, odihneste Mantuitorule, sufletul adormitului robului Tau, pazindu-l pe dansul intru viata cea fericita, care este la tine, iubitorule de oameni.Intru odihna Ta, Doamne, unde toti sfintii Tai se odihnesc, odihneste si sufletul robului Tau, ca Tu singur esti fara de moarte.Slava……..Tu esti Dumnezeu care te-ai pogorat in iad si ai dezlegat durerile celor ferecati; insuti si sufletul robului Tau, odihneste-l.Si acum….. Nascatoare…..
Una curata si prea nevinovata Fecioara, care ai nascut pe Dumnezeu mai presus de fire, roaga-l sa mantuiasca si sufletul adormitului robului tau.Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.Cantaretii: Doamne miluieste ( de 3 ori) Inca ne rugam pentru odihna sufletului adormitului robului lui Dumnezeu…………….. si pentru ca sa I se ierte lui toata gresala de voie si cea fara de voie. 
Ca domnul Dumnezeu sa aseze sufletul lui unde dreptii se odihnesc. 
Mila lui Dumnezeu, imparatia cerurilor si iertarea pacatelor lui, de la Hristos, Imparatul cel fara de moarte si Dumnezeul nostrum, sa cerem.Cantaretii: Da Doamne Preotul: Domnului sa ne rugam Cantaretii: Doamne miluieste Dumnezeul duhurilor si a tot trupul, care ai calcat moartea sip e diavol l-ai surpat si ai daruit viata lumii Tale, Insuti Doamne, odihneste sufletul adormitului robului Tau……………….in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea.
Si orice greseala ce a savarsit el cu cuvantul, cu lucrul sau cu gandul, ca un Dumnezeu bun si iubitor de oameni iarta-l ( D-zeu sa-l ierte). Ca nu este om care sa fie viu sis a nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat, dreptatea ta este dreptate in veac si cuvantul Tau este adevarul. Diaconul: Domnului sa ne rugam Cantaretii: Doamne miluieste Ca tu esti invierea si viata si odihna adormitului robului Tau………….Hristoase Dumnezeul Nostru si Tie slava inaltam, impreuna cu cel fara de inceput al tau parinte si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!Cel ce a inviat din morti, Hristos, adevaratul Dumnezeul nostrum, pentru rugaciunile Preacuratei MAicii Sale, ale sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostril si ale tuturor sfintilor, sufletul robului Sau…………Mutat de la noi, in lacasurile dreptilor sa-l aseze ( cantaretii: Amin), in sanul lui Avraam sa-l odihneasca ( Amin ) ; iar pe noi sa ne miluiasca, ca un bun si de oameni iubitor.Cantaretii: Amin!Diaconul: Intelepciune drepti sa ascultam sfanta Evanghelie de la Ioan citireeee:Zis-a Domnul catre iudeii care venisera la Domnul: Adevarat, adevarat zi voua;Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in cel care m-a trimis pe Mine are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata. Adevarat, adevarat zic voua, ca vine ceasul si acum este, cand mortii vor auzi, vor invia. Caci precum Tatal are viata in sine, asa i-a dat si Fiului sa aiba viata in sine; si i-a dat lui putere sa faca judecata, pentru ca este Fiul Omului. Nu va mirati de aceasta, caci vine ceasul in care toti cei din morminte vor auzi glasul Lui; si vor iesi cei care au facut cele bune, spre invierea vietii, iar cei care au facut cele rele, spre invierea osandirii. 
Eu nu pot sa fac de la mine nimic, precum aud, judec; dar judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut voia Mea, ci voia Tatalui Meu, care m-a trimis.
Educatia este ca erectia, daca o ai, se vede!
Link spre comentariu

M-am lamurit si cu tine...

Am urmat sfatul semnaturii tale, esti trecut la IGNORE, nu te obosi sa mai scrii.

Este pentru prima oara cind fac asa ceva, satul de mistourile tale ieftine.

In ultimul timp numai mistouri in interventiile tale...

Exclud citeva chestii bune scrise pe forum, evident in vremurile bune, cind neuronii tai erau folositi in scopuri normale.

Exista vre-un coleg care ia testul de mai sus, in serios?

Link spre comentariu

Pai , Leco , slujba a fost pentru a alunga cele rele de pe forum .

Se pare ca e cam bantuit in ultimul timp ...

Sper ca forumul sa revina la cele bune .

Te rog sa nu mai bati campii cu aburisme , acei campi au si ei limite .

Ar trebui sa ti se permita sa postezi doar la incepatori si sa-mi multumesti ca nu am aplicat motto-ul pana in prezent in " relatia " cu tine .

Dupa ce iti trec fumurile , poate te iert :) .

Nu te grabi sa-mi multumesti , am scris POATE  !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări