Vizitator Postat Mai 23, 2019 Partajează Postat Mai 23, 2019 Felicitari pentru constructie. Variabilul acela este modelul de 100 pF vandut de Ionut (parca si ceramicii "doorknob")? Pana la urma, pentru anodica chiar ai folosit transformatorul acela de la microunda, comutat? La ce curent anodic ajunge sa cada la 2300V? Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 23, 2019 Partajează Postat Mai 23, 2019 (editat) @dyogenes, stiu ca, cu cat cresti frecventa capacitatile scad, de pilda in banda de 14 capacitatea variabilului in vid este de vreo 70pF. Din acest motiv am inlocuit variabilul din anod de 500pF cu unul de 100pF, pentru banda de 40 dupa calcul imi iese in jur de 142pF si aici o sa conectez un doorknob de 50pF printr-un releu paralel peste variabil si am scos banda de 40, asta ca exemplu. Ce am de gand de fapt, este sa ma joc din capacitati si sa scot fiecare banda fix in mijloc, variabilul de 100pF sa ma ajute la un mic reglaj cand antena nu este perfect adaptata (nu este cazul la mine, fie ca pun antena sau sarcina artificiala nu exista diferente intre ele). Nu ma alearga nimeni de la spate, liniar am cand este cazul, acum doar testez sa vad daca reusesc. Intotdeauna urmaresc curentul anodic, cel de grila unde este cazul si puterea de iesire doar pentru acord, swr-ul adevarat nu este cazul la lampi dar imi place sa fie acolo. Cat despre masurarea puterii de iesire, am ajuns la concluzia ca nici una din variante nu este foarte precisa, adevarat, cu tor de ferita este mai aproape dar tot exista diferente intre benzi. @Traian B, asa este variabilul si condensatorii sunt cumparati de la Ionut. Pana la urma cu traful de cuptor cu microunde am facut doar teste si sincer nu mi-a placut cum se incalzeste, am renuntat si la cel de 10V AC pentru relee si am folosit un traf care are pentru anod 1800V/0,7A, 12,6V/8A si mai avea cateva tensiuni dar am izolat firele, am folosit doar ce am avut nevoie. Si acum partea interesanta, am tras de lampa cat am putut in teste, am vrut sa vad daca se inroseste, daca descarca, practic sa vad daca cedeaza si nu am reusit. Am ajuns la un moment dat cu consumul anodic + grila la 500mA si nu am vazut sa faca absolut nici o nazbatie, practic, functiona fara probleme. Nu imi place sa chinui o lampa dar am vrut sa vad pana unde poate duce, la 40Lei cat am dat pe bucata nu era o catastrofa. Parerea mea este ca pot duce mult mai mult decat sunt date in catalog. Ce am observat, de pe la 300mA pana la 500mA nu se mai modifica cu mult puterea de iesire. Editat Mai 23, 2019 de cocojambo68 Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Concluzia: daca se respecta datele de catalog ale tubului, cu siguranta va functiona multi ani fara probleme. In curand voi incepe constructia liniarului cu GU81M. Am deja toate componentele: Totusi in locul variabilului cu aer as pune unul in vid, ma mai gandesc. Am gasit foarte ieftin cateva tuburi 4CX250B, trei buc. noi 75lei, am gasit si socluri recuperate asa ca voi testa un liniar si cu aceste tuburi: Vreau sa vad daca-i adevarat sau nu tot ce sa discutat in alt topic despre aceasta lampa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Ok, multam de raspuns. Am intrebat de transformatorul de la microunda deoarece m-ar fi mirat in cazul sau caderea aceea de tensiune in sarcina de doar 10% ... Eu am testat cu ani in urma asemena transformatoare si intradevar am constatat ca la tensiuni in primar de vreo 90V nu se mai incalzesc tare (cel putin exemplarele mele, de unde imi trecuse prin scafarlie exact aceeasi idee cu comutarea lor) dar am mai constatat ca chiar daca se incalzesc pot duce o sarcina rezistiva de 1 kW timp de cel putin 30 minute, ceea ce-i fantastic pentru asemenea componenta. Problema insa este aceea a sarmei foarte subtire din secundar, rezistenta mare a infasurarii, mai ales ca tensiunea mare in gol (~2350V) pare potrivita pentru tuburi "sanatoase" (cum sunt 3-500Z, GU-43 sau GU-81) dar care vor si un curent mare pe care transformatorul de la microunda nu-l poate livra fara cadere semnificativa in sarcina si incalzire... tot ar ramane o "nepotriveala" chiar daca ar "merge" ventilat. Variabilii aceia imi par ok si i-am mai vazut pe undeva (sunt cumva din afara... un pret?), problema este ca cel pentru anod sa aiba o capacitate minima suficient de redusa (asta poate fi o problema la GU-81). Apropo'... pentru variabilul Jennings in vid de mai sus (100pF/15kV), ai gasit ceva sistem de actionare cu indicatie pe panou? Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Cu placere Traian B, in privinta trafurilor de microunde ai dreptate 100%, asta a fost motivul pentru care am renuntat si eu. Variabilii m-au costat exact 315 lei cu transport inclus de la un radioamator din Satu Mare (au fost pe radioamator). Ai dreptate in legatura cu variabilul pentru anod la GU81M, cred ca voi folosii unul in vid de 500pF tot Jennings (il am deja dar tot cu ax de 8). Liniarul cu GU81M o sa-l fac cu toate benzile chiar daca nu lucrez in cele superioare. La variabilii in vid Jennings nu am gasit sistemul lor, am luat doua sisteme pentru ax de 6,2 si o sa dau la axul fiecaruia sa-l aduca la 6,2 pe o distanta de 1cm si am rezolvat problema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2019 Partajează Postat Mai 24, 2019 Transformatoarele de cuptor cu microunde sunt evident o solutie de compromis, dar, asa cum am mai spus-o, pot fi folosite cu succes in amplificatoare liniare. Secretele sunt doua: 1. Scoaterea shunturilor magnetice si 2. Alimentarea transformatorului doar pe parcursul emisiei. Da, trebuie un releu zdravan acolo, dar pana la urma un astfel de traf trage din retea vreo 5A. In autoturisme releele de faruri duc 50-60A, deci pot fi folosite cu brio. Stiu, o sa-mi spuneti ca pun stres mare pe electrolitici cu ciclul mare de incarcari/descarcari. Poate. Dar se poate face incarcare secventiala. In prima secunda se pune in serie cu primarul trfului de microunde un bec halogen de 500W. Dupa 1 secunda acest bec este scurtcircuitat cu un releu, asigurand full power transformatorului. In felul acesta se evita si incalzirea trafului si distrugerea condensatorilor. Cu un pic de insistenta pe la centrele de reciclat "fer vechi" se pot gasi si trafuri de cuptor cu microunde bobinate cu cupru, desi majoritatea sunt aluminiu. In ceea ce priveste ampliful cu GU-81, sper ca nu vrei sa il faci tot cu griele la masa... Lampa e puturoasa rau si trebuie atac de 200W ca sa scoti 1 KW.... Eu n-am biruit cu el cu grilele la masa. La atac pe G1 e superb. cu 40W la intrare scoti kilowatt-ul sau chiar peste ... Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 Am doua sau trei trafuri de microunde si toate sunt bobinate cu sarma de aluminiu emailata . Nu m-ar mira sa vad sarma de aluminiu emailat si in clonele de liniare chinezesti. Am vazut pe youtube metoda folosita de tine, foarte ok, pe mine ma incanta dimensiunea trafurilor. Cele comandate din poza de mai sus m-au costat 350Lei, cel de filamente, grile, etc. 200Lei iar cel de anodica 150Lei. Din pacate persoana care le lucra a zis ca nu mai poate si mi-a dat nr. de telefon al altui coleg care nu raspunde la telefon. Liniarul cu GU81 nu-l mai fac cu grilele la masa, unul din cele doua trafuri scoate 13V/15A, 100V/200mA, 27V/1A, 500V/300mA, 220V/300mA, deci este exact ce trebuie pentru un GU81, celalalt scoate 1250V/1,2A si ma gandeam sa redresez, filtrez duca care o dublare de tensiune si ajung la 3500-3600V. Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 La liniarul cu 4x811 am modificat alimentarea, in sarcina la curent de 700mA am acum 1750V, in gol ajunge cam la 1900V, trebuie sa inlocuiesc si condensatorul de pe iesire. Am pus acum 8 condensatori la 400V/470uF si a trebuit sa-i fac neutrodinare. Dupa luni de zile de functionare, lampile nefiind imperecheate, imi aparea oscilatie parazita in banda de 17 si 24. Am ales metoda folosita de Ameritron, o capacitate langa doua tuburi finale, traf pe ferita 1/1 si intors rf-ul inapoi in filament cu un condensator de 10nF. Acum este linistit in toate benzile superioare: 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2019 Partajează Postat Mai 25, 2019 Pentru trafuri vezi pe la fier vechi. Sistematic apar transformatoare romanesti, din alea vechi, nu mai stiu cine le face, cred ca ipee, erau de 24V folosite pentru iluminat pivnitele/subsolurile tehnice la blocuri. Duceau 600 - 800W, ca tot omu punea bec de 100 in pivnita sa vada cand fierbe vinul... Au tolele prinse in suruburi, se desfac usor si se rebobineaza. Eu de obicei bobinez cu CuEm 2,2 mm pentru filamente si cu 0,6 pentru anodica. Merg beton. La sarma de 0,6 poti folosi si dublare fara mari probleme. In ceea ce priveste folositul de lampi in paralel, mie nu prea imi place, nu vor trage ambele egal... Nu zic ca nu am facut liniare in astfel de configuratii, chiar ultima realizare, cu 2X GMI-83 e in aceasta topologie, dar nu e optima. Cel mai bine e sa ai o singura lampa, de putere mare, care sa asigure puterea dorita. GU-81 este o lampa absolut bestiala. Dintre toate amplificatoarele pe care le-am facut, singurul care a ramas si va ramane pe masa mea e VOSTOK-ul, cu GU-81 atacat pe G1. Lampa aia e indestructibila. Si daca as reusi sa-i topesc anodul, as fi cel mai bogat om de pe Terra (grafit topit = diamant). Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 29, 2019 Partajează Postat Mai 29, 2019 Am gasit si relee pentru filtrele pe intrare, 50Lei toata placa: Link spre comentariu
VAX Postat Mai 29, 2019 Partajează Postat Mai 29, 2019 Prin anii '90 aduceau basarabenii cuptoare de microunde cu trafo clasic (50Hz, bloncos, nu in comutatie). Alea nu sunt bune, pentru cine le are ? Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 29, 2019 Partajează Postat Mai 29, 2019 M-am intors in tara prin '97, nu stiu cum aratau acele transformatoare. In principiu daca nu esti pretentios si daca faci comutare pe alimentare eu zic ca sunt ok si astea care se gasesc acum prin cuptoarele cu microunde. Nu stiu insa cum ar rezista intr-un concurs, unde tragi de el 24-48h. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2019 Partajează Postat Mai 29, 2019 No way! In concurs nu poti iesi cu traf de cuptor. In regim de lucru continuu, trebuie traf clasic, bine dimensionat. Traful de cuptor cu microunde in regim de mers continuu, in cateva zeci de minute-1 ora ia literalmente foc. Aceste amplificatoare cu traf de cuptor sunt utile pentru amplifuri de "vanatoare"... Ai auzit DX-ul, i-ai dat cu barosu-n cap (1 KW) si iti vezi de treaba prin bucatarie pana apare urmatoarea statie interesanta. Cred ca stiu despre ce transformatoare vorbeste VAX, da, cred ca am unul, e cam de 3 ori mai mare decat cele actuale din cuptoarele cu microunde, bobinate clasic cu sarma de cupru, dimensionate sa mearga in regim continuu. Nu am testa acel traf intr-un amplif, dar cred ca ar fi mult mai bun decat unul din acesta supradimensionat... Aveau miez C in ele, nu E+I.. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 29, 2019 Partajează Postat Mai 29, 2019 Acum 16 ore, VAX a spus: Prin anii '90 aduceau basarabenii cuptoare de microunde cu trafo clasic (50Hz, bloncos, nu in comutatie). Alea nu sunt bune, pentru cine le are ? si astea de acuma tot la 50Hz functioneaza! Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Mai 30, 2019 Partajează Postat Mai 30, 2019 6 hours ago, dyogenes said: No way! In concurs nu poti iesi cu traf de cuptor. In regim de lucru continuu, trebuie traf clasic, bine dimensionat. Traful de cuptor cu microunde in regim de mers continuu, in cateva zeci de minute-1 ora ia literalmente foc. Aceste amplificatoare cu traf de cuptor sunt utile pentru amplifuri de "vanatoare"... Exact asa zic si eu, bun doar pentru vanatoare de dx-uri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum