Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Telefunken Concerto HiFi 4040


Lonerider

Postări Recomandate

Vă salut.

Cu mai bine de doi ani în urmă, am primit acest amplituner. De fapt era de aruncat, aşa că a aterizat la mine. Iniţial am avut în plan defrişarea lui şi l-am depozitat într-un şopron, la casa părinţilor, până îi va veni rândul. De câteva ori am tot pus mâna pe el, cu ideea de a demonta câte ceva, insă tot de atâtea ori m-am răzgândit. Boxele nu aveau difuzoarele în ele, iar unitatea este puţin distrusă în partea frontală. Astăzi l-am luat în mână, iar, dar l-am demontat. Nu pentru a-l distruge, ci pentru a încerca restaurarea lui. Deşi are părţi distruse, este complet la interior, doar îmbâcsit de praf.

Aşadar, la prima vedere, după desprafuire şi spălare, am constatat o defecţiune pe plăcuţa de alimentare, la intrerupătorul de reţea. De fapt cineva l-a demontat, anterior, şi a pierdut piese din interior, aşa că l-a blocat pe direct şi necesită adaptarea altuia. O altă componentă, de această dată pe placa "de bază" este "înflorită", notată GR501 (B60C220) în schemă (încadrată în chenar), ce pare a fi un grup de diode pentru dublor de tensiune. Cam atât deocamdată, până mă edific asupra acestei componente şi cu ce pot s-o înlocuiesc, o să încerc reconstruirea tijelor schimbătorului de game. Cu această ocazie, dacă cineva are ceva terminale pentru aceste clapete (vreo cinci bucăţi), sunt interesat de ele. Orice sprijin este binevenit.

Aparatul:

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15760279234/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15760279054/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/16382727225/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/16381811912/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/16382726715/in/photostream/

Schema, nu prea lizibilă:

 

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lonerider

    8

  • zal

    5

  • ovidiu grigore

    1

de ce anume tije aveti nevoie,eu le am pe acelea cu contactele,iar piesa inflorita este rosie cu trei terminale

Da, despre acea piesă roşie este vorba, iar despre tije..., este acea piesă din plastic ce se ataşează la placă pentru a acţiona comutatoarele gamelor. Aceasta aş putea-o recondiţiona şi să recreez terminalele rupte, însă îmi lisesc cinci dintre butoane (în poză este ansamblul respectiv şi unul dintre butoane).

Astăzi m-am ocupat de curăţarea şi igienizarea carcasei, iar după ce am terminat cu ea, m-am ocupat de ansamblul comutator şi transformator de alimentare. Am reuşit adaptarea noului comutator, după care, odată cu uscarea carcasei, le-am montat şi am alimentat de la reţea. Aici am o problemă: transformatorul bâzâie cam tare (de fapt deranjant), dar nu se încălzeşte. Pe secundare am 36Vca, 25Vca şi 6Vca. Bănuiesc că sunt în regulă aceste tensiuni (nu am găsit niciunde datele tensiunilor de alimentare sau valori în diferite puncte pe schemă). Transformatorul este cu miez "C"-core cu secţiune cam de 2x2,5 cm şi nu a fost desfăcut. Care ar putea fi cauza acestui bâzâit şi ce aş putea face pentru a fi eliminat? Mulţumesc.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Ce amintiri... am schema pe o foaie îngălbenită, scoasă cu creionul.

Acea ''piesă roşie'' e un redresor cu seleniu, se poate înlocui cu două diode 1N400x. Atenţie la cond electrolitici şi la semireglabili, o primenire nu strică.

Tens de alimentare e +50V, tens pe plusul cond de ieşire +25V, tens pe rez de 220 Ohmi circa 450mV, curentul în gol măsurat pe soclul siguranţei circa 25mA.

Editat de zal
Link spre comentariu

Si schimbatorul de game refacut, la care voi atasa butoanele din imagine. Urmeaza sa-l montez la placa si apoi sa incerc sa-l alimentez, nu inainte de a face o verificare sumara a componentelor active de pe placa. Ma roade, insa, transformatorul..., de ce bazaie asa tare...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

.... trafo, al meu nu bîzîia deloc, deşi părea bobinat în devălmăşie şi apoi lăcuit. Sigur nu are miezurile desprinse?

Salutare. Acum o ora m-am intors de la Bucuresti. O sa ma ocup doar de maine de el. Asa arata si transformatorul meu, bobinat de-a valma si lacuit, insa nu pare a fi umblat la el (doar nu pare, asta nu inseamna ca nu a fost trantit pe unde a fost "depozitat" pana l-am primit) asa ca nu stiu daca are miezul desprins, dar urmeaza. O sa fac o verificare sumara a componentelor si trebuie sa relipesc toate firele inapoi (unele chiar sa le inlocuiesc). Sper, daca componentele corespund la masuratori, sa nu fumege la inceput si sa pot face ceva masuratori.

Link spre comentariu

Am terminat de refacut toate lipiturile si am inlocuit acel "redresor" cu seleniu, cu doua diode 1N4001. Tensiunile de alimentare masurate sunt de +55V si +30V. Cel putin doi dintre tranzistorii finali sunt pocniti, masurati direct in circuit (la montarea sigurantelor, acestea s-au ars instantaneu). Nu-mi mai bat capul cu ei si o sa caut alte doua perechi noi sau echivalenti. Partea de radio este perfect functionala (aproape perfect, condensatorul variabil freaca undeva la inceputul scalei si va trebui sa vad de el), indicatorul de nivel ramanea blocat insa l-am rezolvat. A avut ceva oxizi intre magnet si bobina, pe care l-am curatit, iar becul fara dulie ce-l ilumineaza este ars. Nu stiu unde oi gasi asa ceva sau cu ce sa-l inlocuiesc, pentru ca are o tensiune de alimentare masurata la borne de 18V. Poate il voi inlocui cu doua bucati, inseriate, ce se mai gasesc in panourile frontale de la ceva cassetofoane auto mai vechi.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Mai mult ca sigur e o rez înseriată cu acel beculeţ, se foloseau unele miniatură de 6,3; 7 sau 12V. Eu aş adapta leduri albe.

Legat de final, ori e numai un canal cu trz arşi, ori amîndouă, ar fi deosebit ca numai cîte un trz final să fie ars pe fiecare canal

Simetria se reglează din rez de valoare mare din baza primului trz BC309B.

Link spre comentariu

Pai am trei becuri in tot amplitunerul, unul de stereo, legat la integratul MC1310 si inca doua, unul la scala si unul la indicatorul de nivel. Ultimele doua figureaza conectate la bornele 501 si 501 ale Tr1. N-am baut nimic ieri, asa neatent am fost la masuratoare...?

 

L.E.

Pe fiecare amplificator, in parte, sunt dusi BD 245, ambii BD 246 dau bine la masuratorile jonctiunilor.

@Zal@ ai dreptate. Becul fara dulie ce ilumineaza indicatorul de nivel este conectat serie cu o rezistenta de 120R/1W.

Acum, ca o paranteza, ca vad ca te-ai mai lovit de acest model de amplituner..., e normal ca numat trei finali sa aiba pastila de cupru la fixarea pe radiatorul de racire? Sau la cel care a picat in mana mea sa fi facut rabat? Finalii nu au fost inlocuiti niciodata, sunt lipiturile originale, iar suruburile de fixare au vopsea pe ele si nu par a fi fost desfacute...

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Bun, deci verifică la sînge cond de ieşire, ei sînt suspecţii principali dacă trz finali npn s-au străpuns. Al meu nu a avut şaibe de cupru, poate e strîmb radiatorul şi au corectat alinierea trz finali. Probabil acel beculeţ era de 12V/25...50mA, se mai găsesc din cele tip baionetă.

Link spre comentariu

Vă salut. Am ridicat, azi, coletul cu ceva componente electronice de la poştă şi, în seara asta, m-am ocupat de amplituner. Am montat, pe fiecare amplificator, câte o pereche de tranzistori TIP2955 şi TIP3055 în locul perechilor de tranzistori BD şi am înlocuit un pre-final  BD138 ars, într-unul din amplificatoare. Am verificat încă odată tensiunile şi am montat siguranţele. Condensatorul variabil a fost remediat şi el. Aparatul a pornit şi, spre norocul meu, a şi funcţionat. În afară de mizeria ce a fost pe el, întrerupătorul defect, cv-ul ce freca în două locuri, componenta cu seleniu "înflorită", indicatorul de acord blocat şi becul lui ars şi împreună cu cei cinci tranzistori înlocuiţi nu mai sunt alte defecte. Mai puţin transformatoru care, deşi funcţional, bâzâie. Sâmbătă să vad de el. Aici este un video (înregistrat cu telefonul mobil, langa centrala termică) cu funcţionarea lui. Extraordinar de încântat sunt de funcţionarea corectorului de ton şi are o recepţie foarte bună, în bloc de beton armat.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Felicitări, l-ai reparat. Pe vremea aia se lua în serios construirea părţilor de radio, nu erau digitale dar aveau sensibilitate mai fină. Ceva românesc similar ar fi seria Bucur, dar numai la funcţionalitate, la calitate mai puţin.

Link spre comentariu

Am avut si un Bucur odata pe mana, dar nu a fost asa busit ca acesta, insa mi-a mancat nervii cu curatarea claviaturii.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări