gheo23 Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Am realizat acest SE dupa o schema simulata de dl. Lazaroiu si sunt multumit de sunetul obtinut . Am obtinut 6,5 W sinus cu un transformator de iesire de 6,8cmp bobinat pentru EL84 si intentionez sa realizez un alt transformator dar am o nelamurire. Dupa intrarea in clipping sinusoida nu este simetric deformata.Care ar fi cauza? Postez mai jos schema si cateva foto. Aici alte cateva foto cu semnal dreptunghiular . Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Ups! Cred ca am postat gresit.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Se poate simetriza semnalul inainte de intrare in limitare prin modificarea lui R4 dar cu bucla de reactie negativa intrerupta Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 (editat) Am realizat acest SE dupa o schema simulata de dl. Lazaroiu si sunt multumit de sunetul obtinut . Am obtinut 6,5 W sinus cu un transformator de iesire de 6,8cmp bobinat pentru EL84 si intentionez sa realizez un alt transformator dar am o nelamurire. Dupa intrarea in clipping sinusoida nu este simetric deformata.Care ar fi cauza? Postez mai jos schema si cateva foto. Aici alte cateva foto cu semnal dreptunghiular . Eu cred ca nu se potriveste Ra trafo out.Incercati sa construiti un OT numai pentru acest tip de amplificator in aceasta configuratie,oricum ar trebui sa intre in limitare pe la 7.5W...8W si cat de cat simetric,sa nu uitam ca este totusi un SE cu un tub BO. Modulatia pe G2 necesita un atac simetric. Editat Ianuarie 28, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 29, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Transformatorul este cel din poza si are 3200sp in primar si pentru 8 ohmi 125 de spire , intrefier 0.1mm . Impedanta este cea din schema cu ECL82/6P36 si banuiam ca se satureaza datorita miezului mic , asa ca voi bobina altul pe 9cmp tole E+I . Cam ce impedanta ar trebui pentru configuratia PCL86/6P36 ? Pe actualul OT am prize la 4,6,8 si 15 ohmi si as putea jongla putin in vederea stabilirii unei valori apropiate de optim cu sarcini diferite dar un calcul precis ar fi ideal . Un curent de 60 mA la tensiunea din schema nu-l deranjeaza pe robustul 6P36 asa ca ar fi un punct de plecare in calcul.Ma puteti ajuta? Sunt incantat de sound-ul SE si chiar daca este vorba de un tub de baleiaj urechea mea este multumita ! Am in vedere si un SE cu doua 6P36 in paralel , schema cu EF 80 pe care o stiti desigur ! Asa cum este acum OT-ul asta micut poate 26Hz-32Khz +/- 3dB dar asta la cca. 1 W pe 8 ohmi si ma astept la mai mult cu urmatorul transformator. Bineinteles ca infasurarile sunt impartite in sectiuni. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 (editat) Transformatorul este cel din poza si are 3200sp in primar si pentru 8 ohmi 125 de spire , intrefier 0.1mm . Impedanta este cea din schema cu ECL82/6P36 si banuiam ca se satureaza datorita miezului mic , asa ca voi bobina altul pe 9cmp tole E+I . Cam ce impedanta ar trebui pentru configuratia PCL86/6P36 ? Pe actualul OT am prize la 4,6,8 si 15 ohmi si as putea jongla putin in vederea stabilirii unei valori apropiate de optim cu sarcini diferite dar un calcul precis ar fi ideal . Un curent de 60 mA la tensiunea din schema nu-l deranjeaza pe robustul 6P36 asa ca ar fi un punct de plecare in calcul.Ma puteti ajuta? Sunt incantat de sound-ul SE si chiar daca este vorba de un tub de baleiaj urechea mea este multumita ! Am in vedere si un SE cu doua 6P36 in paralel , schema cu EF 80 pe care o stiti desigur ! Asa cum este acum OT-ul asta micut poate 26Hz-32Khz +/- 3dB dar asta la cca. 1 W pe 8 ohmi si ma astept la mai mult cu urmatorul transformator. Bineinteles ca infasurarile sunt impartite in sectiuni. In cazul dv. cel mai potrivit ar fi Ra=6K2/8ohmi si La=49H(minim),asa veti avea la -3dB Fmin=20Hz si la 0dB Fmin=35Hz,dar suprafata sectiuni miezului trebuie sa fie de minim 15cm^2 si un intrefier reglabil de 0.15mm...0.20mm,intrefier pe care-l veti regla cu ajutorul osciloscopului la frecventa de 40Hz si sinus nelimitat pe sarcina sau si mai sigur la 1/2 din Pmax,adica 3.5W...4W,sarcina trebuie sa fie pasiva,adica o rezistenta daca se poate neinductiva si care sa nu se incalzeasca prea tare,altfel veti avea masuratori eronate,mai ales cand veti masura Psarcina[W]. Atentie! la un SE nu impartiti in prea multe sectiuni bobinele OT,nu-si au rostul,exista un optim intre capacitatile parazite obtinute prin acele prea multe sectiuni,care determina Fmax si inductanta obtinuta prin calculul corect al numarului de spire care determina Fmin,eu am desfacut FOARTE multe trafuri SE fabricate de mari firme nu-i cazul sa le mai insir aici,nici nu ar fi corect/moral ,concluzia ?...au extrem de putine interlacing-uri,mai mult decat atat renumita AN are OT-ul cu trei interlacing-uri,dar...atat primarul cat si secundarul sunt bobinate cu sarma cu depunere de Ag si izolata cu email si matase (!!!) si mai ales neimpregnate,gata nu mai spun nimic! Incercati un OT corespunzator si sunt sigur ca veti avea rezultate mult mai bune! Editat Ianuarie 29, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 29, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Multumesc , am citit atent si ma apuc maine de bobinat. Cu impregnarea m-am ,,ars" si eu , voi impregna doar miezul ca sa nu ,,cante".Voi posta rezultatele.Sa aveti zile senine d-le Lazaroiu. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Multumesc , am citit atent si ma apuc maine de bobinat. Cu impregnarea m-am ,,ars" si eu , voi impregna doar miezul ca sa nu ,,cante".Voi posta rezultatele.Sa aveti zile senine d-le Lazaroiu. Transformatoarele care au miezuri 2xC sau in cazul dv. 4xC,au calculul un pic diferit comparativ cu trafurile ce au miezuri E+I si total diferit fata de miezurile in COLOANE,deci fiti atent la calcul sau daca il realizati comparativ cu un E+I luat de undeva,sa tineti cont. Multumesc pentru urare si va doresc si dv. la fel! Link spre comentariu
gheo23 Postat Februarie 4, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2015 Am terminat un transformator si asa cum ma asteptam , situatia s-a schimbat in bine. Liniaritatea la -3dB si 6W(7Veff/8ohmi) : 24Hz-49Khz iar la 1W : 19Hz-68Khz ceea ce nu-i putin la un SE. Asa cum ati estimat intra in clipping la 7,8Veff si asta e cam ce poate da acest tub la 54mA si 420V alimentare. Nu vreau sa fac estimari asupra timbrului insa pentru urechea mea este echilibrat tonal si sunt incantat . Este primul meu SE ! Iata si comportamentul in semnal dreptunghiular pentru ca banuiesc ca sinus nu e interesant. Se observa comportamentul mult mai bun la ambele oscilograme . Si iata inca doua : Link spre comentariu
simson Postat Februarie 4, 2015 Partajează Postat Februarie 4, 2015 Dupa oscilograme, se pare a fi un amplificator SE reusit.S-ar putea o oscilograma la 10k sqw in bucla deschisa? Astept poze cu realizarea finala.Traful de iesire cate sectiuni de P si S are? Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 4, 2015 Partajează Postat Februarie 4, 2015 Am terminat un transformator si asa cum ma asteptam , situatia s-a schimbat in bine. Liniaritatea la -3dB si 6W(7Veff/8ohmi) : 24Hz-49Khz iar la 1W : 19Hz-68Khz ceea ce nu-i putin la un SE. Asa cum ati estimat intra in clipping la 7,8Veff si asta e cam ce poate da acest tub la 54mA si 420V alimentare. Nu vreau sa fac estimari asupra timbrului insa pentru urechea mea este echilibrat tonal si sunt incantat . Este primul meu SE ! Iata si comportamentul in semnal dreptunghiular pentru ca banuiesc ca sinus nu e interesant. Se observa comportamentul mult mai bun la ambele oscilograme . Si iata inca doua : Exceptional!...la mai multe! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2015 Partajează Postat Februarie 4, 2015 (editat) Bravo domnule ,apare bine în oscilograme.Reuşit/echilibrat transformatorul de ieşire un răspuns foarte bun la frecvenţe joase şi înalte având în vedere cfg SE unde/când compromisul(joase-inalte) se realizează greu. Văd că nu ai buclă închisă din ieşire în catod EF80 poţi să cuplezi catodul tub final prin secundarul OT experimental (cfb fază corespunzatoare) răspunsul la joase şi înalte va deveni şi mai bun dar pierzi din sensibilitate la intrare(scade câştigul). Editat Februarie 4, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
gheo23 Postat Februarie 4, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2015 @simson: fara reactie cred ca se strica putin dreptunghiul , voi face si acest test. OT - 2 secundare intre 3 primare. @Lazaroiu : sunt onorat sa aud asta de la dvs , multumesc ! @valderama : cred ca e vorba de o confuzie creata , fara voie , de mine. Schema realizata este cea cu PCL86-6P36C iar cea cu EF80 voi incerca cand voi gasi si doua miezuri convenabile(am unul de 19cmp).Multam de sugestie ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum