Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TOP Multimetre -Clasament

dan cod

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Daca e sa adaug un multimetru destept in acel top,as face-o fara retineri,sunt putine pe planeta care suporta atatea domenii de masurare si sa aiba atat de multe functii,intr-un format portabil si la un pret mai mult decat decent..Mai mult ,se poate incadra si la aparatele de masura de tip multimetru din gama celor profesionale in format mic si portabil,fiind si precis si stabil.

Asadar:

PROTEK 506.

Editat de david alin
Link spre comentariu

O fi avand functii multe dar asta nu spune mare lucru. Dupa cum am vazut in manualul lui 0,5% nu cred ca e deloc profesional.

Urmaresc cu atentie acest topic si cred ca si alti colegi. De aceea cred ca ar fi util sa definiti ce inseamna ''profesional''. Personal cred ca o precizie inferioara a 0.5% nu este un criteriu de departajare! Mai ales ca o precizie mai buna de 0.5 este destul de usor de intilnit la aparatele de 15 lei, deci nu este un criteriu eliminatoriu!

Link spre comentariu

Trebuiesc definite criteriile de selectie pentru "Top multimetre", altfel ajungem la contre inutile.

Asa cum spune doru3160, protek506 a fost in TOP la vremea lui dar si la multimetre e valabila zicala: "Orice cal de curse ajunge gloaba, dar nu orice gloaba a fost cal de curse!"

Link spre comentariu

Precizia pretinsă unui instrument pentru a fi definit ca profesional sau semiprofesional depinde de aplicație .

De aceea , din punctul de vedere al unui electronist de laborator/atelier nu al unui electrician de stații/rețele , o precizie superioară în detrimentul unei categorii de certificare ca siguranță este preferabilă.

În ceea ce privește precizia de bază (”basic accuracy”) pe VDC înclin să-l suțin pe colegul @dan cod . Există referințe de tensiune la câțiva lei cu toleranță inițială de 0,1-0,2% . E plină piața de rezistențe de 0.1% . Deci 0.5% pe VDC este clar în afara gamei profesionale în contextul menționat mai sus.

Dețin un BM859cfa cu 0.025% pe VDC și 0.07% pe rezistență și, totuși, nu l-aș încadra la profesional. Poate la semiprofesional.

Link spre comentariu

Eu le-as categorisi dupa precizie astfel:

Foarte precise (un prag oarecare unanim acceptat in taport cu tehnologia de azi)

Restul (peste pragul anterior stabilit)

Profesional e un termen care suna bine si pe incepatori ii atrage. Profesional e si dt-ul ala daca iti faci treaba cu el.

PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ține de o profesie, privitor la o profesie; care este legat de o profesie. ◊ Secret profesional = informație pe care o deține cineva grație profesiei sale și pe care nu are dreptul să o divulge nimănui. învățământ profesional = învățământ pentru pregătirea și specializarea muncitorilor calificați dintre absolvenții școlii generale. Boală profesională = boală specifică unei profesii sau provocată de o anumită profesie. ♦ (Adverbial) Cu obișnuința unui profesionist. [Pr.: -si-o-] – Din fr. professionnel.

Poti afirma ca masori tensiunea cu o scula profesionala, nu cu ruleta.

Link spre comentariu

Dragă Fănel, ( știu, dar îmi place așa ! ) ai dreptate cu citatul din dicționar. Din păcate dicționarul nu acoperă în totalitate contextul în care vorbim noi aici. Totuși , prin extensie la prima definiție, putem spune că aparat profesional este acela de care un profesionist are nevoie în exercitarea profesiei sale . Un profesionist deci , nu un amator.

În ce privește împărțirea pe nivele de precizie, iarăși e foarte relativ . Cum am spus în postarea de mai sus , totul depinde de aplicație . Pentru a constata prezența tensiunii la priză 1-2% este foarte suficient . Pentru a urmării variațiile acestei tensiuni în funcție de diverși factori e nevoie de mai mult .

Mai mult decât atât , pentru că vorbim de multimetre , rar un astfel de aparat se încadrează la top în toate domeniile . Fabricantul s-a axat pe câteva aspecte pe care le-a optimizat restul fiind menținute la nivelul , să zicem, decent .

Și un ultim considerent, personal de data aceasta , legat de ”unanim acceptat” . Evident că așa ceva nu există iar standardele sunt, iarăși mă repet, pe aplicații ( acolo unde sunt).

Eu personal consider că am nevoie , ca electronist de laborator, de aparate care să aibă o precizie cel puțin egală ( dacă nu superioară) toleranței componentelor folosite .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, pentru asta iti e necesar a 3-a zecimala, poate si suficient tie. Poti numi scula care face 3 zecimale exacte profesionala. Asta e standardul tau. Ala care proiecteaza microprocesoare poate are nevoie de a 7-a zecimala. Pentru el, scula ta poate fi de amator. Totul e relativ. Sa zicem "larg acceptata", nu "unanim" acolo.

Si ca sa faci un top al multimetrelor, stabilesti criteriile si le iei pe toate dupa aceleasi criterii.

O poza interesanta aici https://www.elforum.info/topic/112159-despre-multimetre/?p=1339843

Sunt sau nu profesionale sau precise cele ieftine? S-au mai comparat niste ciurucuri de-ale mele prin topicul ala. Surprinzator, dt830 a fost cel mai aproape de media masuratorilor, pe care nu pot sa o numesc valoarea reala masurata, dar imi place sa cred ca e cea mai aproape de adevar. Poate sunt interesante pentru cititori.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cam ciudat ca cele doua aparate arata 5.00 batut in cuie, cred ca "cineva" le-a ajustat pe respectivul domeniu. Daca insir toate aparatele mele (printre care cred ca mai am 830 si 9205 dar fara un M890 donat) si masor aceeasi tensiune sunt sigur ca nu exista doua identice.

In acest caz lipsa rezolutiei cu multe zecimale prezinta un avantaj :rade:

Era interesanta si o masuratoare pe alta treaba cu o alta tensiune drept referinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări