Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AudiophileStarter , legenda continua

sk24bpo

Postări Recomandate

PS ( offtopic ) : finali multipli nu " merg " bine decat cu triplet Darlington , in acest fel poti folosi al doilea tranzistor din triplet in clasa A la ce curent " vrea muschiul " tau , incat sa nu mai conteze Cob-ul  insumat al tuturor finalilor . 

Link spre comentariu

Folosirea mai multor finali are ca scop  evitarea sau diminuarea caderii de beta cand se folosesc puteri mari. Pentru puteri mici si medii nu este neaparat necesara aceasta tehnica, mai ales ca finalii din ultimii ani isi tin beta destul de bine. 

Link spre comentariu

Capabilitatea in curent ( a alimentarii si cea a finalilor ) ca si raspunsul in frecventa in bucla deschisa influenteaza valoarea DF !

Deci , conteaza .

O masuratoare corecta ar fi la 10 Hz , 20Hz , 50 Hz , 100 Hz , 200 Hz 400 Hz , 1000 Hz , 4000 Hz 10.000 Hz si 20.000 Hz .

Asa , pentru o vedere de ansamblu .

Daca la 50Hz depaseste valoarea 500 iar la 400 Hz  avem mai mult de 200 , totul e perfect .

In practica se depasesc lejer asemenea valori la amplificatoarele de calitate , daca alimentarea e serioasa si decuplata intr-un spectru cat mai larg ( stie @misa ce si cum ! ) iar cablarea e realizata cu conductoare de sectiune mare , se folosesc structuri gen triplet Darlington cu finali paralel etc .

Daca marcam valoarea DF la frecventele specificate mai sus pe un grafic ( logaritmic :) ) iar variatia DF ar fi relativ liniara , putem concluziona ca totul este in regula .

Daca vor apare caderi bruste sau intoarceri ale valorii DF este evident pentru oricine ca exista o buba , iar unde apar probleme, acestea   trebuie  solutionate ( prin diverse tehnici de abordare ) pana la remedierea totala a problemei . 

Trebuie inteles faptul ca maniera de realizare fizica ( PCB de calitate si conductoare de sectiune mare , tipul si numarul condesatoarelor de decuplare si filtraj , traseele de alimentare si semnal mare ) ca si alegerea unei scheme ce are un SR mare ( si o buna functionare la frecvente mari ) influenteaza direct DF-ul alaturi de restul parametrilor deja acceptati de voi ( SNR , THD , IMD , SR ) ca reprezentand buna functionare a unui amplificator audio .

Toate acestea reprezinta un mic indrumator in evaluarea amplificatoarelor audio , si nu este o regula care trebuie impusa cuiva anume , spre exemplu cei ce nu doresc sa evalueze variatia DF-ului sau valoarea SR-ului , le pot neglija , ca si pana acum .

La fel si comportarea pe sarcini reactive complexe pentru verificarea stabilitatii sau analiza FFT :)  etc .

Fiecare e liber sa procedeze cum doreste !

Pentru unii e suficienta existenta unor sinusoide la 1000 HZ pe un osciloscop realizat din placa de sunet a PC-ului ca sa poata regla curentul de mers in gol , altii nici  atat .

Daca amplificatorul nu se incalzeste , nu oscileaza si e bun si asa !

Va atasez explicarea unor parametri ce caracterizeaza functionarea amplificatorelor la semnale mici : 

Cu mentiunea ca este ultima mea interventie pe acest topic (nu vreau sa fiu acuzat ca flamez), Victor iti pot stringe mina!

Posted Image

Acest tip de testare NU il stiam, il voi face si eu, multumesc pentru el!

Respect pentru postare!

Spor la treaba Raimond si scuze de interventie.

Iti voi propune curind o colaborare,pe PM.

Link spre comentariu

Leco , nicio problema legata de strangerea mainii .

Chiar daca tu consideri ca trebuie sa tii secrete anumite scheme sau detalii tehnice , eu am alta parere .

De aia popularizez unele  scheme ce prezinta interes pentru comunitatea DIY sau metode de masura si evaluare a performantelor amplificatorelor audio , in speranta ca va rasari soarele si pe strada noastra , in Romania .

Eu nu am secrete , nu ( mai ) traiesc din electronica dar sunt pasionat pana la obsesie de domeniul electronicii si in mod special de cel audio de inalta calitate .

Momentan sunt suparat , am pierdut un prieten zilele trecute . Asta-i viata .

Link spre comentariu

Ok, poti sa-mi scrii cand doresti Claudiu. Referitor la DF, banuiesc ca stie mai toata lumea ca odata ce este dependent de reactia negativa , acesta va urma traiectoria acesteia in frecventa, nu cred ca era cazul sa subliniezi vorbele lui Victor pentru ca un incepator ar putea fi bagat in ceata. Deasemenea trebuie din nou sa ne raportam la practica si sa observam ca cel mai important curent care se intoarce de la boxa este situat la frecvente joase. Nu prea e de luat in seama DF-ul de la 20khz. Ma rog, eu ti-as recomanda sa masori si tu DF-ul la 50hz direct la iesirea tranzistorilor finali, ai sa observi ca vei regasi cam aceeasi cifra uriasa. Tu cum crezi ca cei de la Crown aveau un DF de 1500 ? Simplu , masurau cat mai aproape de tranzistori.Nu discut despre alte circuite ale lor folosite la iesire, alea-s altceva. Fa un test de DF  acestor amplificatoare dupa ce conectezi sarcina la borne printr-un cablu de 3m si vezi daca se mai pastreaza DF-ul ala urias. Eu zic sa nu dezbatem degeaba niste lucruri fara importanta practica. Leco intotdeauna e bine sa facem distinctie intre teoriile academice si cele practice, daca le mixezi exista nesansa sa iasa si lucruri proaste. 

Link spre comentariu

Cu permisiunea ta de a posta in continuare pe topical tau, voi face chiar astazi, aceste teste cerute de tine mai sus, chiar lucrez la un setup.

Evident ca DF este concludent la sub 1000Hz, tipic pina in 400Hz, la frecvente inalte, incinta tinde a deveni sarcina capacitiva, decit inductiva

Victor, poti recistiga oricind acel prieten pierdut, el este doar mihnit de ce s-a intimplat pe forum, nu poarta pica interlocutorului, trebuie doar sa recunoasti ca ai gresit fata de el, si atunci  isi va cere scuze pentru ca a blamat ca denumire un proiect al tau, intelegindu-se ca prin acceptul ca ai gresit acolo, este si ca o scuza.

Simplu, insa pentru asta exista PM.

Link spre comentariu

Rolul forumului este ( atat cat este posibil ) sa popularizam stiinta ,fiecare dupa puterile sale prin prisma cunostiintelor teoretice si practice acumulate anterior .

Rolul DF poate fi analizat daca facem un simplu exercitiu de imaginatie : incinta acustica este alimentata cu semnal de catre amplificatorul de test ( unul  oarecare dar nu unul ideal , este un simplu model didactic )  , dupa excitarea difuzoarelor , acestea incep sa se miste , si returneaza iesirii amplificatorului un semnal produs de ele , deoarece pot fi considerate masini electrice reversibile .

Acel semnal , va intra in amplificator prin reteaua reactiei negative globale , ca o va trimite direct in etajul de intrare ( de fapt  fix in intrarea inversoare ) si urmeaza sa fie amplificata , ca doar asa functioneaza amplificatorul de obicei ( :) ) !

Cum protejam amplificatorul de semnalul nedorit ? 

Pai simplu , marind damping factor-ul , adica impedanta pe care o va vedea semnalul nedorit aplicat de incinta acustica la iesirea amplificatorului TREBUIE sa fie cat mai mica posibil . 

De aia este important ca DF intern sa fie mare , in caz contrar mizeria amplificata se va suprapune cu semnalul util , si iese o varza urat mirositoare  .

Atentie , este o analiza dinamica , cu semnal continuu variabil ( spre exemplu cu zgomot roz ) pe sarcina reala ! 

Nu discutam de cazul clasic , cu sinusoida pe sarcina rezistiva ...

Va rog sa nu mai faceti confuzie intre DF intern si cel legat de mituri audiofile , cu cabluri de sudura pentru conectarea boxelor si teste cu rezistente de 100 miliohmi , ale sunt doar pentru saloane de auditie la firmele distribuitoare de basme audiofile .

Sharky , sper ca am lamurit problema :) !

Leco , am gresit fata de tine dar si fata de alti useri , mi-am cerut scuze si imi cer si in continuare , imi pare rau pentru ceea ce am facut .

Dar am pierdut un prieten ...

Link spre comentariu

N-am vazut scuzele in partea ta catre mine direct, insa cred ceea ce spui,ca atare si eu imi cer scuze fata de psa 150S si implicit fata de tine.

Friends back?

ONtopic,ce ai scris mai sus este PURUL adevar referitor la DF, exact ce spunea acel om in citatul pus de mine, pe care evdent ca cineva nu-I accepta.

Conteaza DF intern al amplificatorului  (cit mai mare, impedanta de iesire cit mai mica) pentru ca acesta sa amplifice cit mai putin de catre Negative Feedback Network din semnalul nedorit intors de la boxa, mai bine spus primit, trimis inapoi de tensiunea electromotoare indusa in bobina difuzorului de bass.

De aia si DF-ul este important pina pe la 400Hz, maxim 1000Hz, tensiunea inversa electromotoare indusa in difuzorul de medii (tipic 450-630Hz in sus), si in driver sau tweeter (tipic 1800-3500Hz ) prin miscarea membranei, respective a calotei TW este NEGLIJABILA, in comparative cu cea indusa in bobina wooferului.

Sigma-Drive de care amintea ., se ocupa preponderant de micsorarea cit mai mult cu putiinta a influentelor cablului dintre bornele amplificatorului si bornele boxei, incercind sa corecteze cit mai mult posibil erorile cit mai aproape de difuzor, insa nu putea compensa si filtrele din boxe, cablul de feedback plecind EXACT de unde se termina cabul de putere, adica direct din bornele boxei..

Tot impedanta interna de iesire a amplificatorului, cit mai mica posibil (DF cit mai mare), este ESENTIALA.

Este problema lui daca intelege asta sau nu, imi pare insa bine ca esti in asentiment cu acel citat din postul numarul  65, care cam spune exact ce zici si tu, si cam ce incerc si eu sa tot scriu, dar sint luat "subtil" la misto, cu slew rate vs frecventa, etc...

Link spre comentariu

Nu, din nou este o asertiune care pare logica dar care este departe de adevar. Daca vorbim de frecvente joase dupa cum s-a masurat si mai sus, la punctul in care se culege reactia negativa DF-ul este 1500. Deci teoretic, rezistenta in acel punct este on jurul a 2mohm. Deci la aceasta frecventa gunoiul care vrea sa intre in reactia negativa este extrem de mic. Mai departe sa presupunem ca totusi se suprapune o tensiune semnificativa peste acesti 2mohm. De aici incolo urmeaza rezistenta din reactia negativa de 47kohm. Ia vedeti ce curent va putea trece prin aceasta rezistenta cand deja semnalul perturbator este foarte mic pe cei 2mohm. Ce tensiune poate el sa dezvolte la intrarea inversoare asa incat sa dea probleme ? Parerea mea e ca ne facem griji degeaba.

Mai departe, sa presupunem ca este vorba de un semnal perturbator cu rise-time-ul mare ,corespunzator unei frecvente ridicate. DF-ul e adevarat ca este mai scazut dar sa nu uitam de celula Zobel de la iesirea amplificatorului care in sens invers are rol de filtru trece-jos LC. Ar trebui sa mai adaugam faptul ca nivelul curentului care se intoarce catre amplificator la aceasta frecventa inalta in niciun caz nu este de talia celui care se intalneste la bas, la frecventa joasa. Pur si simplu problema DF-ului nu se pune in cazul acestui amplificator .

Leco, in privinta incintelor capacitive ai vazut raspunsul acestui amplificator cu un condensator la iesire de 1uF pe semnal treapta. Ar fi dragut daca am putea sa vedem si noi acelasi test pe modulele Leco. :) Ma bucur ca ti-ai modificat postul si pana la urma ai adaugat faptul ca la inalte nu exista un back EMF semnificativ. :)

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Nu am modificat, ci am completat.

Este o diferenta.

Astazi voi dedica ziua pentru teste complexe, voi face un topic separat, nu vreau sa se interpreteze ca o lauda a modulelor Leco pe topicul tau.

Voi pune un feedback si aici.

Link spre comentariu

Ok, sa ne intoarcem la lucrurile noastre , legate de modul AudiophileStarter. Partea tehnica ce tine de parametrii amplificatorului s-a cam incheiat. Legat de bucataria interna, as mai vrea sa vad un lucru... Am observat ca tranzistorii BF422 si BF423 sunt cam greu de gasit . As cam vrea sa-i inlocuiesc cu 2n5401 , 2n5551. S-ar castiga in accesibilitatea pieselor in cazul necesitatii unei reparatii, un pic si la cost. In mod normal ar trebui ca performantele sa se pastreze . Ramane de vazut si practic ce se intampla...

Link spre comentariu

Iti dau un sfat mai mult decit prietenesc, NU au ce cauta BF422-423 in etajul diferential, mai ales daca sint de productie PHILIPS!

M-am lovit de multe belele pe aceasta tema, acum ceva ani, incercind acesti tranzistori cu Vce ridicat in diferential.

La maxim +/- 40Vcc cit ai tu acolo, niste BC414C-416C (45Vce), ar fi superbi.

Mergi cu incredere pe 2N5401-2N5551, sint foarte buni si acestia.

Link spre comentariu

Partea de zgomot nu conteaza chiar asa de mult, sunt pusi in pilot si in pre-driver. Oricum zgomotul este exagerat de mic, daca ar mai creste cu cativa dB chiar nu are importanta. Probabil ca in principal la client zgomotul va fi dat de buclele de masa si zgomotul anterior din surse. In etajul de intrare, acolo unde conteaza am folosit BC556/546 pentru ca n-am gasit 550/560 care sunt de zgomot redus. cu toate astea din nou zgomotul se incapataneaza sa ramana extrem de jos :)

Ce ma framanta si pe mine este legat de Cob. BF-urile au in jurul a 1-2pF iar la 2n-uri in jurul a 6pF.  Ma gandesc un pic la compensare daca acest spor de capacitate parazita nu influenteaza compensarea mea. Totusi acolo este o bucla din 2 tranzistori , unul BC556 (Cob=6pF), iar capacitatile celor 2 tranzistori sunt inseriate, nu in paralel. Deci ar rezulta un C=3pF. Practic diferenta ar fi nesemnificativa. In schimb 2n-urile urca mai mult in frecventa.

Leco nu este vorba de diferential, acolo sunt BC556-546

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări