Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AudiophileStarter , legenda continua

sk24bpo

Postări Recomandate

Oameni buni, mai multa consecventa.

Daca toti ati gresit la exprimare, corectati-va ulterior, ca omul ia de bun ce scrieti, mai ales ca asta e un topic de prezentare!

Altfel e ca si cum v-as injura si dupa 2 pagini sa scriu ca am vrut de fapt sa va laud, dar eram cu gandul in alta parte.

Leco, asa e cum zici, si eu is de aceeasi parere. Daca limitezi limitezi ce intra in amplif. Finalul il lasi la compromisul optim intre stabilitate si viteza.

Dar poti sa fii si mega smecher, pui un limiter pe fr inalte. Practic ampliful ramane cu SR mare pt perioade scurte, dupa care intra protectia.

Ceva de genul am pus la protectia la DC, prezentata pe forum. Evident ciruitul se poate adapta sta actioneze un FET sau un releu asa incat sa filtreze intrarea.

Posibilitati sunt nenumarate si nu e cazul sa le dezbatem aici, din moment ce avem optiunea sa deschidem post nou.

Si ca sa lamurim o treaba sa nu mai facem confuzii:

Compensare e cea care e inclusa in bucla de reactie! Adica Cdom sau Cfb (condensatorul de pe reactie) sau ce alte idei mai aveti (sarcina fixa pt Vas, RC intre picioarele diferentialului, rezistente de grile si multe altele....)

Desenezi o linie peste locul in care umbla curentii si ce e inclus in ea contribuie la compensare.

Ce e inainte, gen RC-ul de pe intrare, sau un alt RLC pe iesire, alea-s filtre!

Bucla de reactie se compenseaza, intrarea se filtreaza, nu invers!

ASta e peste tot in literatura de specialitate, hai sa ne conformam si noi si sa vb aceeasi limba universala a electronicii, si nu a ciocanariei!

Altfel continuam cu pagini intregi de discutii doar din cauza unor neintelegeri si folosirea improprie a unor termeni.

Link spre comentariu

Serban evident ca am spus clar ca filtrarea este inainte de etajul final iar compensarea este in etajul final, cel putin asta am vrut sa exprim in ceea ce am scris...

Raimond, vezi ca la mine limitarea a fost inainte de etajul final, in mare parte din adaptorul balansat-nebalansat si filtrul R/C de pe intrare, finalul este f putin compensat.

Link spre comentariu

SR este un parametru specific semnalelor mari. Dacă limitezi banda de frecventa (prin filtrarea intrarii) nu alterezi parametrul SR ci doar alternezi măsurarea acestuia.

Ca sa nu iasă o polemica e ca la un motor de mașina, dacă pui o cărămida sub acceleratie nu înseamnă ca a pierdut 50 de cai putere ci doar ca nu-i poți struni.

editat de Sharky

(Imi cer scuze pt corectie, am considerat-o necesara, ca sa se inteleaga mai bine mesajul. Doar liniile rosi imi apartin, in rest nu am alterat mesajul.)

Link spre comentariu

Generatorul este un generator normal, nimic iesit din comun dar care isi face treaba chiar foarte bine pentru audio. Este modelul SFG-1013 de la GwInstek. Rise-time-ul masurat direct pe generator este de 100ns. Oscilograma ultima a fost facuta cu osciloscopul masurand inainte de bobina de iesire iar rezistenta filtrului RC de la intrare injumatatita la 750ohm. Ar fi trebuit sa vedem un slew-rate mai mare la iesire , de circa 700ns dar acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce ne spune ca asta este valoarea reala a SR-ului amplificatorului. Nici nu ma mira prea tare pentru ca din calcule exact 50V/us ar fi trebuit sa iasa. Nu era un hotar de netrecut aceasta valoare, pot s-o fac , relativ usor, sa creasca spre 100V/us dar sincer sa fiu n-am interes sa fac asa ceva. Vreau sa pastrez un SR bun pentru audio dar suficient de mic pentru a nu da nastere catre fenomene tranzistorii, oscilatii burst, etc... Performanta trebuie sa vina la pachet cu stabilitatea. Filtrul din intrare incepe sa dea in cap semnalului de intrare un pic inainte de limitarea data de SR, tocmai bine pentru a evita situatia in care etajul de intrare sa se satureze la aparitia unor semnale foarte rapide.

Perfect de acord si tot asa proedez si eu. 

Limitarea benzii cu ajutorul slew-rate-ului duce la distorsiuni de tip SID iar in audiofilia serioasa nu este acceptabil asa ceva.

In domeniul pro , al sonorizarilor PA , este acceptabil, pentru clientii care danseaza la nunta prinsi de flama alcolului nu mai conteaza decat sa se auda tare. In fapt la puteri mari , daca nu ma insel, urechea incepe sa intre ea insasi in "limitare" nemaifiind necesar un nivel scazut de distorsiuni :) . Corect, pentru un amplificator din gama pro modelul lui Leco presteaza ok, isi face treaba pentru care a fost proiectat foarte bine. 

Cum pot sa fac diferenta intre audiofilia serioasa si audiofilia neserioasa?

Masurarea rise-time, fall-time si slewrate trebuie facuta eliminind toate filtrele de dinainte si de dupa anmplificator, altfel masori de fapt filtrele.

Acesti parametri (rise-time, fall-time, slewrate si suplimentar "transition time") ai amplificatorului determina in final performantele de distrosiuni (si nu numai) ale amplificatorului.

Daca vrei sa faci o caracterizare din punct de vedere electric a unui amplificator, ar trebui sa-i masori si pe acestia dar nu este absolut obligatoriu.

Dupa ce ai masurat acesti parametri fara a fi influientati de nici o filtrare suplimentara, adaugi filtrele si verifici ca dupa filtrare sa nu poti comanda amplificatorul peste limita de slewrate, adica tot timpul amplificatorul sa mai aiba o rezerva de slewrate indiferent de semnalul aplicat la intrare. Chiar si cu semnal treapta, dupa filtru slewrate-ul semnalului de intrare sa fie mai mic decit cel al amplificatorului.

Asa imi verific eu amplificatoarele pe care le fac dar neavind foarte multe imi permit sa pierd timpul si cu astfel de nimicuri....

Imi cer scuze, dar din cauza ca eu asa fac masuratorile am crezut ca masuratorile postate sint facute tot fara filtre.

As vrea sa spun ca si eu vreau sa particip la o auditie cu acest amplificator dar nefiind din Bucuresti, este mult prea dificil pt mine.

Oricum astept parerile celor care il vor asculta.

Spor mai departe!

Link spre comentariu

:) De ce crezi tu ca ma intereseaza parerea altora ? :) De ce crezi ca un manelist va avea o parere avizata ? Poate o sa spuna ca nu-i place ca nu se aude pana in fundul curtii... :) Cata vreme eu nu pot sa fac la scara larga acest aparat din cauza complexitatii si a multitudinii detaliilor ce stau in spatele lui, pur si simplu nu conteaza parerea altora. Il va avea doar o persoana exclusivista si aici nu este vorba doar de bani, ci si de educatia audiofila pe care o are. Va fi singura parere care conteaza cu adevarat. 

Pareri , uneori chiar sincere, care sunt departe de adevar primesc zilnic. Chiar de curand un amic foarte bun imi "reprosa" ca lui nu-i place scrisul cu caractere italice, ca ar fi preferat unul simplu. :) L-am intrebat daca are vreo pictura acasa. Raspunsul a fost ca nu. A trebuit sa-i explic ca acest tip de scris este foarte greu de gravat , chiar de catre o masina automata. Iti trebuie precizie, de sub 0,1mm. Apoi miscarile masinii trebuiesc sa fie foarte bine puse la punct astfel incat sa poata reproduce curbele la perfectiune, mai ales ca este un scris fin. Nici operatiunea de umplere cu vopsea email nu se face standard, in cazul de fata au fost necesare 4 coaceri si reveniri tot din cauza finetii scrisului.  Un arial banal se facea si acasa daca te chinuiai putin. Una este un tablou facut la imprimanta din 3 linii cu ajutorul PhotoShop-ului si alta este o panza in ulei a unui maestru. :) In plus se potriveste scrisul italic cu mobila romaneasca din lemn masiv . Nu este pentru camere cu  PAL-ului din Italia (adica Turcia sau China). 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Greierasul n-a facut pe nimeni de aici manelist. Daca unii se simt vizati de un exemplu pur ipotetic, e problema lor.

Sa nu mai asculte manele.

Hai sa va dau alta duma.

Refugiatii tuciurii arunca cu sticle de apa ca ultimii tigani de la noi. Va simtiti careva?

Si daca da, carati-va de pe topic, e clar forumul nu e de voi.

Nu-mi mai dati mie de lucru!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări