Vizitator Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Răspunsul treaptă este foarte bun , iar timpul de crestere garantează încadrarea in standarde pretențioase și exclusiviste ( ca să nu scriu audiofile ) , ceea ce este uimitor pentru simplitatea schemei . Felicitări , este un amplificator reusit ! Cu această ocazie Dj Leco are posibilitatea sa vada măsurat un timp de crestere foarte bun ... fiind aproape Toma Necredinciosul . Victor, daca nu te-ai uitat atent, Raimond a postat la 1kHz, oscilogramele si la 2W rms aproximativ . Testele pe sarcina capacitiva si de rise-fall times se fac la 10kHz, si trebuie setat osciloscopul sa afiseze sus Vpp urmatorul Vrms, apoi frecventa si ultimele 2 rise time si fall time, ca sa avem informatia completa. Iar pentru a vedea exact rise time si fall time (cele mai importante), testul il faci la 1-2Vrms sub pragul de clipping cu sarcina de 8 ohmi, adica in sarcina serioasa, la 1-2 W cam orice amplificator masoara bine. Adica ceva de genul asta, unde se vad clar toate detaliile, eu am incercuit ce este mai important: Daca vrea, Raimond poate posta setind osciloscopul corect (exemplul il are in poza de mai sus sa vedem tote detaliile), facind masuratorile atit la 1W cit si evident la 1-2 w sub nivelul de clipping, la frecventa de 10kHz nu la 1kHz, si tot evident, pe semnal dreptunghiular. Poate o sa iti placa si tie ce vezi acolo in poza de mai sus ca timp de crestere si cadere la 10kHz. Eu as vrea sa vad testul pe sarcina inductiva, la 1000Hz sinusoidal cind pui la iesire o sarcina de 8 ohm paralel cu o inductanta de 163uH la nivelul de 30% al pMax al etajului final. Imi pare al mai important dintre toate testele. Succes in continuare! Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Leco , oferă lectii despre amplificatoare altora . De ce ? Pai e simplu , timpul de crestere este constant , nu variază in functie de excursia de pe iesire sau frecventa la care se face determinarea . Da , ai nevoie de un generator cu timp de crestere sub 100 nS , dar in prezent acest gen de generatoare se găsesc relativ usor sub 1000 E . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Leco iar incepi cu nonsensurile si filmuletele tale ? Ai putea sa le expui oriunde doresti in afara acestui topic ? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Leco, testele la putere maxima cu semnal treapta nu arata nimic in plus, eventual subrezenia alimentarii dar aici nu este cazul, ampliful are 60.000uf si traf de 300w. Testul cu 10khz semnal treapta arata acelasi lucru ca la 1khz, acelasi rise time, doar ca se vede treapta un pic mai rotunjita. Diferente ai vedea la 20hz dar tot din cauza alimentarii. Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Iar incepeti cu tampenii? Greierasul, de ce masori cu filtru trece jos pus pe intrare? De ce sa nu vezi cat duce ampliful, ca apoi n-ai decat sa il limitezi din RC cum vrei tu. Testul de 10kHz evident ca arata la fel ca si cel de 1k (daca folosesti lupa de timp), dar legat de amplitudine tr ar trebui sa creasca proportional in caz ca ampliful merge fara filtre sau alte bazaconii. Ma rog, asta e parerea mea. Iar toate detaliile pe un osciloscop se vad dupa forma de unda, nu dupa tot felul de cifre despre care nu stim cum s-au calculat. Un exemplu. Din setari se vad clar bazele de timp, forma de unda in detaliu. DAca osciloscopul nu are lupa de timp, macar alegeti o baza de timp/frecventa adecvata incat frontul sa apara in detaliu. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Da , stiu ca topologia schemei folosite mai are resurse , timpul de crestere poate ajunge in apropierea sau chiar sub 1 microsecunda , dar trebuie semiconductori cu COB cat mai mic ... Iar incepeti cu tampenii? De ce vorbesti la plural ? Lasă totul asa , poate ca citește si @Vasile ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Leco, testele la putere maxima cu semnal treapta nu arata nimic in plus, eventual subrezenia alimentarii dar aici nu este cazul, ampliful are 60.000uf si traf de 300w.Testul cu 10khz semnal treapta arata acelasi lucru ca la 1khz, acelasi rise time, doar ca se vede treapta un pic mai rotunjita. Diferente ai vedea la 20hz dar tot din cauza alimentarii. Ba da, arata daca amplificatorul poate sustine la aproape Pmax semnalul treapta, corect, adica indiferent de puterea debitata este stabil. Fa-mi te rog placerea si posteaza o oscilograma la 10000Hz in dreptunghiular, cu 8 ohm dummy load la 95% din pmax, este atit de greu? Nu cred ca sint singurul care doreste sa vada asta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 leco , nu tine vrăjeala cu testarea disipației , a filtrajului sursei , dimensionarea trafo retea sau orice alte lucruri nu le poti pricepe din prima . Raimond a testat DOAR etajul audio de putere , fără SOA sau alte circuite folosite in audio PRO , care strica sunetul . Nu mai solicita teste capcană , aici nu esti pe un forum de audiofili . Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Mie nu imi spun scandalagii forumului cum sa imi fac treaba si sincer nu ma intereseaza porcariile dintre voi. Va certati -> sterg, simplu si usor. Ramaneti la subiect, adica discutii despre "legenda". 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Vreau sa adaug si eu ceva legat de testare.... DjLeco are dreptate cind cere masurarea si la putere mare. Daca o sa cautati in datasheet-urile de la operationalii high speed o sa vedeti ca rise time este definit la semnal mic si la semnal mare. Mai jos am atasat o fractiune din datasheetul la LMH6642 unde am pus una linga alta doua imagini care culmea in datasheet sint definite amindoua ca semnal mare dar arata diferente semnificative ale rise time-ului. (2Vpp cu ≈20nsec vs 8Vpp cu ≈ 80nsec) In loc sa masurati rise time-ul mai bine ati masura slewrate-ul care nu mai depinde de amplitudinea de iesire. In schimb el greseste profund cind sustine ca rise time-ul este dependent de frecventa semnalului dreptunghiular de masura. Ceea ce sustine el se poate intimpla numai cu un generator care nu-si poate pastra rise - time - ul indiferent de frecventa si atunci ar avea dreptate dar asta inseamna generator mai slab calitativ. Edit: drept sa va spun eu nu sint foarte impresionat de masuratoare. Din screenshoot-ul 3 din postul 300, eu am extras un slewrate de numai ≈5V/µsec..... Editat Septembrie 2, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Afirmatia cu sr ce variaza cu frecventa a apartinut lui Dan Nita initial, nu mie. Apoi s-a proliferat pe unul din topicurile mele. Cind am testat eu atunci acel amplificator era foarte dur compensat si DA erau diferente de raspuns al etajului final la diferite frecvente, probabil ca de aici s-a inteles si exprimat aiurea. Este posibil ca acel generator sa nu fi fost superscula, este posibil ca osciloscopul anterior sa nu fi masurat spectaculos, insa va pot arata ca timpul de crestere si de cadere este diferit la 1W fata de 10W fata de 100W fata de 500W. Tocmai de aia vreau sa vad aceasta oscilograma de la Raimond, la 1W si la 90W sau citiva wati sub pmax a amplificatorului sau. Astept poate s-o indura si o pune acea oscilograma, este singura intentie pentru care mai stau pe acest topic. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Operationalii ? De ce nu ai scris operaționarurile , ca este la fel de corect , deoarece pluralul la neologisme se realizează oricum dupa o cu totul alta regula ... Da , exista o exceptie legata de masurarea timpilor de crestere ( si nu numai ) care confirma regula , cu referire expresa la amplificatoarele operationale cu reactie negativa in curent ( asa zisele high speed ) . Aici nu e cazul ... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Masoara slewrate-ul si am terminat discutia! Inainte sa ma iei cu operationali cu feedback in curent si alte alea, mai bine te-ai fi uitat in datasheetul integratului pt ca am pus si link-ul, si atunci ai fi vazut ca este un operational cu feedback in tensiune. Special am cautat un operational high speed cu feedback in tensiune. Mai mult daca acordai suficienta atentie postarii mele ai fi vazut de asemeni ca " (2Vpp cu ≈20nsec vs 8Vpp cu ≈ 80nsec)" este echivalent cu un slewrate de 1V/10nsec sau in unitati mai digerabile, 100V/µsec. Si te rog inainte sa-mi critici mie cum folosesc limba romana, macar documenteaza-te mai intii: Operationalii ? De ce nu ai scris operaționarurile , ca este la fel de corect , deoarece pluralul la neologisme se realizează oricum dupa o cu totul alta regula ........................................ Conform DEX, pluralul la operational este operationali iar al doilea i este de la articulare: PS: Tin sa mentionez nu am nimic cu RaimondAudio, chiar admir realizarile lui. Am vrut numai sa ajut putin la clarificarea modului de testare avind in vedere ca am ceva experienta in testare, din pacate nu foarte multa in domeniul audio.... Editat Septembrie 2, 2015 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Sesebe in exemplul tau cele 2 forme de unda sunt identice, au acelasi rise-time. Din testul cu semnal treapta de nivel mare se poate afla slew-rate-ul dar in cazul nostru ar fi irelevant din cauza filtrului de pe intrare si a bobinei de iesire.La amplificatoarele audio slew-rate-ul se calculeaza, nu se masoara. Daca ai inlatura filtrele exista riscul real sa saturezi etajul de intrare si masuratoarea sa nu mai fie corecta. Ideea masuratorilor cu semnal treapta nu este de a afla S/R-ul ci de a verifica lucruri mai subtile de stabilitate sau posibile distorsiuni temporare de tip "burst". Link spre comentariu
Sharky Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Filtrele si bobinele se pot ajusta la limita, asa incat sa nu risti saturatia. Iar in atasamentul respectiv tr-ul difera, se vede clar asta. Arata identic dar scalele osciloscopului sunt diferite. Chestia e ca in functie de metoda de compensare, atenuarea intrarii si evident generatorul folosit poti avea surprize, gen SR de 1V la nivel mic si la 20V la nivel maxim. Cifrele sunt scoase din burta, dar am patit asta. Evident, ampliful tot la fel merge, dar primeste semnalul modificat, ceea ce poate duce la concluzii gresite. Eu zic ca sa explicitezi partea cu SR-ul calculat vs cel masurat. Eu inteleg ce vrei sa spui, dar o formulare ce naste confuzii. Tu vrei sa spui ca cel masurat e oarecum limitat de filtre, iar etajul in sine ar duce ceva mai mult decat atata, dar nu il poti lasa pe liber ca sa nu ai distorsiuni de intermodulatie mai mari, atunci cand semnalul e f rapid. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum