sk24bpo Postat Ianuarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 TraianB si Mihai Rauta mi-au deschis apetitul pentru amplificatoare....niste oameni cu totul deosebiti. Revenind la subiect, Nomikos, da, am deja si modulele de alimentare , softstart si speaker delay. Daca cel pentru alimentare il folosesc acum , cele de softstart si speaker delay inca nu le-am asamblat sa le testez, am cablajele si piesele, pur si simplu inca nu am avut timp. Sper ca in februarie sa fie aproape totul pus la punct. DerDoktor ai observat foarte bine ca e vorba despre bucle de masa intre aparate dar nu conteaza in acest stadiu al masuratorilor. Vor fi luate in calcul pentru nivelul urmator , la masuratorile THD,IMD,etc. Viobio ai filmulete noi cu osciloscopul reglat la 20khz asa cumai dorit.DCoffset-ul la iesire este in jurul a 2mv....3mv. Am facut si masuratorile de rise-time si time-fall la 1khz si 10khz. Link-ul video : Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Privește atent filmulețele. Am vazut ca totul este decalibrat spre -Vcc, insa este de la osciloscop, nu a fost reglat pozitia tracei la "0". Am facut si masuratorile de rise-time si time-fall la 1khz si 10khz. Un raspuns foarte frumos, felicitari Raimond! Lucrez la inca un Leco Amp V2, de putere mare, de data asta cu transformator, voi posta si eu niste oscilograme, curind. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Nu ai specificat daca testele sunt cu sarcina , de care sarcina ( rezistiva , capacitiva , mixta ) ca nu prea ne prindem ... Leco facea proba de " forta " cu sfaraitul scuipatului pe rezistenta de sarcina ... dar la tine ma asteptam sa vedem un powermetru cinstit sau macar un ampermetru TrueRMS , ca e criza . Puterea s-ar obtine usor , osciloscopul tau digital ar indica tensiunea iar ampermetrul TrueRMS curentul . Restul e aritmetica simpla . Am putea vedea chiar si banda reala a amplificatorului , modificand frecventa spre capetele benzii redate , iar cand se obtine jumatate din valoarea tensiunii maxime nonclip la 1 KHz , la acea frecventa sunt -3dB . Poti reface ( cand o sa ai timp ) testele cu si fara sarcina ? Da , stiu ca trebuie sa-ti filmeze cineva , pentru ca nu ai prea multe maini , dar ... Uite un exemplu dintr-un caiet de service oarecare : Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Exact ca la carte, testele de mai sus din acel caiet service. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Dap , unii stiu sa faca amplificatoare , Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Si daca si oscilogramele mele arata identic sau mai bine, inseamna ca si eu stiu? Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Afirmatia de mai sus este universal valabila , deci se aplica si in cazul tau . Ce , nu ti se pare logic ? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Ianuarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Cred ca am specificat, daca nu o fac acum. Toate testele sunt realizate pe sarcina rezistiva de 8ohm. In realitate sarcina este constituita din 2 rezistente in paralel de 15ohm fiecare la 50W fiecare, puse pe un radiator. O sa pun si poze cu totul dar dupa ce fac curat sa nu apara o masa plina de ustensile. Deci, sarcina este de 7,5 ohm rezistiv mai precis. La testul cu dreptunghiular care are oscilatii am adaugat un condensator de 1uF in paralel cu sarcina rezistiva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Raimond, ai putea face acest test? Este un test foarte greu, cel mai greu test pentru un amplificator audio. Testul pe sarcina inductiva (sarcina puternic reactiva). Filmeaza-l exact in tip ce-l faci, ridica nivelul la 1000Hz sinusoidal, pina ajungi la aproape 16Vrms cu sarcina de 8 ohm la iesire, apoi cuplezi pe iesire inductanta de 163-200uH, paralel pe iesire. Nu tine bobina mai mult de citeva secunde! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Ianuarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Nu, nu am cum sa fac acest test. Sarcina inductiva va forta amplificatorul sa debiteze curenti de pana la 40A. Nu a fost proiectat sa functioneze intr-un asemenea regim. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Pai este un test in care se vede cit de ok lucreaza protectia SOA, si cit de capabil este ampliful sa conduca sarcini reactive. Acesta este un test facut la toate amplificatoarele Crown. Daca ampliful nu poate oferi curenti mari la iesire, limitarea de curent va interveni. Trebuie retinut aspectul ca incinta acustica este o sarcina complexa, puternic reactiva. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 In audiofilie nu se accepta protectii SOA care acționează hard ... In general se preferă un detector de suprasarcină care deconectează releul de pe iesire ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Tocmai de asta multe amplificatoare audiofile, crapa cu niste boxe mai "gurmande", a caror impedanta tipica de 8 ohm (6,3 ohm DC), coboara si la 2 ohm, uneori chiar si mai jos, la anumite frecvente, fiind puternic reactive in mare parte si din cauza filtrelor "sofiticate" care incearca sa faca raspunsul incintei cit mai "liniar" in banda ei de frecventa. Eu doar am propus un test care ar confirma ca ampliful este capabil de a rezista in conditii mai dure de lucru, care nu de putine ori se intilnesc si in audiofilie. Acum Raimond face ce stie el mai bine, eu nu ma bag, si nici macar o farima de idee de invidie sau chestii ascunse. Am facut o data un test la un amplif cu 2 perechi de MJ15003-15004, la +/- 60Vcc deci SOA cacalau de peste 7A/60V/1 sec, unde reglasem protectia sa actioneze la 1,5 ohm deci la peste 25A curent de iesire sustinut. Cind am facut testul cu reactiv, nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca a reusit sa strapung unul dintre finali, cu toata protectia respectiva... Apoi am trecut la protectie multipanta, etc, unde am reusit sa "controlez" si problema cu sarcina inductiva. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Ianuarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Victor a subliniat esenta. Da Leco, boxele reprezinta sarcini complexe dar sa traga 40 de amperi.......Nu uita totusi ca exista o componenta rezistiva semnificativa inseriata la boxe fata de testul propus de tine. Acest amplificator n-a fost facut sa lucreze in sarcini rezistive echivalente de circa 0,4ohm si in plus si la 1/3 din putere acolo unde disipatia este maxima. Chiar daca ar rezista amplificatorul ar colapsa alimentarea. Testul tau de cateva secunde este extrem de lung. Muzica ofera perioade extrem de scurte pe anumite frecvente acolo unde unele boxe pot cobori in 2ohm (dar nu 0,4ohm cat propui tu in test). Ceea ce propui tu are undeva in jurul a 350W, o valoare mult peste ceea ce poate amplificatorul acesta. Utilizarea acestui amplificator este una domestica unde conteaza calitatea si nu neaparat cantitatea. Nu este vorba despre o utilizare in domeniul P.A. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Ok, repet, tu stii cel mai bine, insa o inductanta de 163-200uH la frecventa de 1000Hz nu cred are 0.4 ohm... Si daca ar avea, protectia ar trebui sa actioneze, inainte ca alimentarea sa colapseze sau sa se intrerupa sigurantele de pe rail-uri ori in ultima instanta sa cedeze finalii. Victor iti poate explica mai bine cum este cu protectia multipanta, stie el bine pe acolo cu SOA si fenomenele respective la sarcina reactiva... Eu doar vreau sa te ajut sa nu ai cumva surprize sa foloseasca cineva vre-un modul de-al tau, pe boxe puternic reactive si sa ai surpriza sa apara pe forum ca l-a ars. Stii bine ca rautaciosi sint destui... La mine din tot ce am vindut pina acum, nu s-a ars nimic, si au trecut 4 ani de la lansarea lui V1... Paza buna trece primejdia rea, iar audiofilia nu este cu nimic mai prejos decit domeniul PRO. Mai bine crapi tu acum o pereche de finali, pina pui calibrezi protectia adecvat decit sa ai surprize cu intreg lotul. Sper ca pina diseara sa fac macar un etaj final si sa pun niste oscilograme, evident voi face topic separat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum