Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ohm metru

bamwels

Postări Recomandate

Buna ziua!

Doresc sa fac un ohm-metru care sa aiba la baza un uC Atmel insa momentan ma lovesc de urmatoarea problema: in general am vazut ca ADC este pe 10 biti si ma gandesc ca precizia nu va fi foarte mare in acest caz.

Ma gandeam sa fac citirea printr-un ADC 16bit separat si sa il conectez la uC pe serial. 

Credeti ca este o idee buna? Sau ma puteti ajuta cu o alta idee?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

2

• UDAR

2

• nico_2010

2

• bamwels

1

Top autori în acest subiect

Se poate creste rezolutia ADC-ului prin oversampling , dar chiar si cu 10 bit adica 1024 valori cam e destul . Adica sa zicem pentru scala de 1Kohm = 1000ohm ai rezolutia de 1 ohm care zic eu e destul . Mai mult conteaza partea analogica care transforma rezistenta in tensiune sa fie liniara , invariabila cu temperatura , etc .

Link spre comentariu

Depinde ce vrea să facă . Dacă vrea să facă un ohmetru echivalent cu cele din multimetrele low end, atunci da , ajung 10 biți . Dacă vrea ceva mai mult , atunci probabil un ADC extern rezolvă problema . Nu e vorba numai de rezoluție ci și de liniaritate .  Dar , mai întâi , cum zici , ar trebui definită partea analogică . Dacă asta e ”super” , merită deranjul. Dacă nu, nu.

Link spre comentariu

Cred ca daca dorea un "super ohmetru" nu apela totusi la forum in termenii astia , oricum rezolutia de "n" digiti la rezistenta e cam inutila ... mult mai folositoare dupa parerea mea e un domeniu de 1ohm pentru rezistentele f mici , asa cum masoara un esr-metru

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

oricum rezolutia de "n" digiti la rezistenta e cam inutila ... 

Nu e chiar inutilă , după părerea mea . De exemplu dacă vrei să sortezi niște rezistențe la care nu contează prea mult valoarea absolută dar contează să fie egale ( sunt o mulțime de aplicații unde e necesar așa ceva ) . Dacă ai un ohmmetru cu rezoluție bună ( chiar dacă nu e foarte precis ) e simplu. Dacă nu , trebuie să faci montaje în punte , etc. 

Sigur, pe de altă parte , n-are niciun rost să ai 5 cifre rezoluție și 1% precizie. 

Link spre comentariu

Buna ziua!

Doresc sa fac un ohm-metru care sa aiba la baza un uC Atmel insa momentan ma lovesc de urmatoarea problema: in general am vazut ca ADC este pe 10 biti si ma gandesc ca precizia nu va fi foarte mare in acest caz.

Ma gandeam sa fac citirea printr-un ADC 16bit separat si sa il conectez la uC pe serial. 

Credeti ca este o idee buna? Sau ma puteti ajuta cu o alta idee?

Multumesc!

Poate ar trebui sa dai mai multe detalii cu privire la precizia de masurare, la intervalul de valori ce trebuie masurat, la repetabilitatea masuratorilor s.a.m.d..

Link spre comentariu

Puntea Whetstone... daca este vorba de precizie.

în cazul ăsta ieşi mai uşor făcând totul pur analogic!sau foloseşti mcu-ul pe port de milivoltmetru "de precizie", idee care mi-ar părea mai uşor de realizat, dat fiind că aşa intrăm pe un teren bătătărit şi răsbătătorit în analogic: precizia va depinde atunci doar de sursa de curent constant şi precizia conversiei curent/tensiune...

Link spre comentariu

Din pacate precizia convertorului ADC nu este limitata numai de rezolutie, ci si de liniaritate, offset, metoda de masurare, zgomotul prezent in microcontroller.

Cred ca un ohm-metru este perfect posibil, cu o precizie insa mai mica decat un multimetru ieftin.

Am un ESR-metru cu PIC si afiseaza capacitatea si ESR-ur. Mai am un LC-metru cu PIC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări