Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme relee centrala termica electrica Protherm Ray 28KW


bercioiu

Postări Recomandate

Am in folosinta de 5 ani o centrala electrica Protherm Ray de 28 KW. Primii 3 ani a functionat fara probleme, In al 4-lea an, au aparut problemele... Raman lipite contactele unor relee si o da in fiert! Am cautat releele sa le schimb, dar nu se mai gasesc acele tipuri de relee, este vorba de SCHRACK 041063043005WG. Ca sa nu stau cu centrala, am mutat intre ele releele de la treapta a-3-a (treapta la care nu am ajuns niciodata sa o folosesc) cu releele de la treapta intai. Dupa inca un an de folosire, simtomul a reaparut... Ramane un releu pe una din faze si centrala intra in avarie pe motiv de fierbere... Am tot cautat acele relee, dar din pacate nu se mai gasesc, au bobina la 48VDC iar contactele (NO) trebuie sa reziste la 10A/400VAC. Am gasit unele asemanatoare, cu bobina la alta tensiune, lucru relativ usor de modificat la centrala sa comande releele pe alta tensiune, dar ma gandesc ca sistemul este prost cu relee electromagnetice si as vrea sa schimb putin sistemul de comanda cu SSR-uri. Centrala are 4 grupuri a cate 3 rezistente de 2,(3)KW. Banuiesc ca un triac de vre-o 25-40 amperi poate tine cate o rezistenta. Problema este ca am ceva experiente cu triacele, care la un moment dat raman si ele amorsate... Ma poate ajuta cineva cu calculele si cu schema  SSR-urilor? Comanda ma gandeam sa o fac cu niste MOC-uri cu zcd si sa-i pun la iesire un snubber. Cum spuneam, rezistentele sunt in numar de 12, sunt alimentate la 380VAC si au o ptere de 2333,(3)W fiecare. Banuiesc ca sunt legate in stea, pentru ca daca masor o rezistenta intre o faza si nul, imi da o valoare, iar daca masor intre doua faze, valoarea rezistentei se dubleaza.

Centrala "da" 4 trepte de comanda a grupurilor de rezistente. Pe trepta I (cea mai folosita de mine) pornesc intai primele 3 rezistente (primul grup), dupa un timp, mai pornesc inca 3 rezistente (al 2-lea grup), dupa care se opresc toate 6 (ambele grupuri) si ciclul se reia.

 

Ce ziceti? Triac de 25A pentru fiecare rezistenta este suficient? Sau 40A?

 

Releele arata asa, doar ca au bobina la 48VDC si este specificat si contact de 10A/400VAC

Posted Image

Editat de bercioiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bercioiu

    6

  • amudsen

    4

  • loleksibolek

    4

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca este sa merg pe relee, in mod sigur nu-i mai pun jucarii din acestea, ii pun 4 contactoare serioase (cu cate 3 contacte) si am terminat, dar cred ca as merge totusi pe SSR, daca tot trebuie sa modific ceva.

Link spre comentariu

Daca imi aduc bine aminte(o sa ma uit maine cand ajung acolo)am facut o aplicatie pentru mentinerea unei temperaturi de 80 grade la o cuva cu solutie in jur de 1000l.Partea care nu mi-o mai amintesc exact e daca am folosit ssr-uri trifazate sau normale pe fiecare faza.Daca folosesti SSR nu vad de ce te-ai mai complica cu triace,e destul de problematica racirea,la puterea aia o sa ai nevoie ori de radiatoare destul de maricele ori de racire activa asa ca iti trebuie spatiu.Oricum e o solutie mai eleganta decat cu relee si mai fiabila.Daca te ajuta iti dau adresa unei firme de la voi care are asa ceva destul de ieftin.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Cand am "zis" SSR-uri, ma gandeam la faptul sa mi le fac singur, nu stiu daca "imi da mana" sa cumpar 12 SSR-uri gata facute... Sincer nici nu am cautat foarte mult sa vad daca pot obtine un pret bun...

Spatiu am suficient, iar racirea nu cred ca este foarte complicata, pun un radiator baban si un cooler, sau doua pe el. Cum spuneam mai sus, niciodata nu mi-au pornit mai mult de 2 grupuri de rezistente, asta inseamna 2x7 KW dar al 2-lea grup de rezistente doar "puncteaza", cateva secunde (aproximativ 15-20 de secunde).

Link spre comentariu

Cred ca sunt relee la 48v cu 3 contacte, SSR-urile pe langa problema caldurii mai este si fiablilitatea (mai multe piese, posibilitate crescuta de defectare). Sa nu mai spunem costurile.  Totusi, cred ca mai este ceva....... gen curent crescut pe rezistente (datorita depunerii calcarului pe acestea), fapt ce atrage topirea contactelor.

Link spre comentariu

SSr-urile de curent mare din ce am vazut(am avut cateva bubuite)nu au triace ci doi tiristori montati invers.Asta daca eu am intuit bine,stiu ca am vrut odata sa fac un releveu dupa placa de comanda .Probabil ca o sa mearga si cu triac,chiar facusem unul trifazat cu moc 3081 si triace de 16 amperi pentru un motor.

Link spre comentariu

Da. ma gandesc ca ma complic aiurea cu ssr-urile...  Nici nu stiu ce sa fac, red ca raman tot la relee dar sa schimb in fiecare an releele, parca nu-mi place.

 

@amudsen "Cred ca sunt relee la 48v cu 3 contacte..."

Degeaba au 3 contacte, care se anclaseaza primul, ala si-o fura...(daca te gandesti sa pun contactele in paralel)

Sau te gandesti sa reduc numarul de relee, punand cu 3 perechi de contacte?

Editat de bercioiu
Link spre comentariu

Daca te hotarasti sa faci cu relee si nu te deranjeaza putina mestereala iti trimit niste RI13 ,alea au 3 perechi de contacte fiecare contact rezista la 10A.Si asa le tin aiurea,cred ca am vreo 2-3.iti sunt suficiente.Partea de comanda e la 220 dar se rezolva simplu.Pentru carcotasi :am spus ca-i trimit nu ca-i vand,asta ca sa nu avem discutii ca-mi fac reclama la vanzari.

Link spre comentariu

Partea de comanda nu este o problema... Eventual, pot lasa releele de pe placa pentru comanda, sau ceva de genul asta...

@loleksibolek  RI13 sunt alea cu soclu rotund? Daca au 3 perechi si ma hotarasc la ele, imi trebuiesc 4 buc.

Editat de bercioiu
Link spre comentariu

Pt @amudsen.arat daca vrea dar nu cred ca e necesar.

Pt @ bercioiu: da,acelea sunt.Mai precis acestea:

post-239342-0-25955100-1422280807_thumb.jpeg

Am 3 si cred ca mai gasesc unul probabil nu aceeasi firma ci RI13 facut de Medias.Cred ca-ti pot gasi si socluri.Daca iti sunt de folos da un semn.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări