ancient Postat Ianuarie 23, 2015 Partajează Postat Ianuarie 23, 2015 (editat) Ziua buna, Cele citite in topicul "Amplificator liniar 2xGU50 " mi-au deschis pofta de a-mi construi un mic emitator folosind aceasi lampa, tintind spre lucrul in telegrafie. Schemele sunt clasice, exista pe net sau in literatura publicata pana acum. Problema mea e alta : sursa de alimentare. Nu vreau cu alimentare direct din reteaua electrica,din considerente de protectie. Bun. M-am apucat si am construit un redresor format din 8 diode BY225 conectate in punte, doua cate doua pe fiecare ramura, cu rezistori de egalizare de 470K si cond. de 10nF/1KV in derivatie pe fiecare dioda. Pentru filtrare, am folosit 3 electrolitici de 100uF/400V (noi) conectati in serie, cu rezistori de egalizare de 100K/3W in paralel pe fiecare dintre ei. Transformatorul e recuperat de la un emitator FM rusesc. Conform fisei tehnice, are infasurari de 350V/100mA, 200V/200mA si 40V/200mA. Eu vreau sa alimentez lampa undeva intre 600 si 800V. Stiu ca trage cam 90-100mA. Am inseriat infasurarile de 350 si 200V (corect fazate) si apoi le-am conectat la redresor. Problema e ca dupa filtraj, daca atarn o sarcina care sa traga 90mA, tensiunea scade de la 750V (in gol) la 650V. Mi se pare cam mare diferenta de 100V, nu credeti? Ce sa fac? Sa caut alt transformator? M-am gandit la un stabilizator de 600V, dar nu stiu ce sa zic. In mod normal stiu ca nu se foloseste stabilizare pentru anodica tuburilor amplificatoare, ci doar la grila ecran si eventual la negativare. O sa mai mentionez ca am incercat sa vad ce se petrece doar cu infasurarea de 350V si daca ii atarn o sarcina care sa traga 51mA, tensiunea scade la 332V. Cam multisor... Ma gandesc ca traful nu tine pe bune curentul specificat in fisa. Daca credeti ca trebuie sa-l schimb, v-as multumi pentru o parere, ca sa stiu ce am de facut. Multam frumos si 73! de Ancient Editat Ianuarie 23, 2015 de ancient Link spre comentariu
Vizitator YO9IRF Postat Ianuarie 23, 2015 Partajează Postat Ianuarie 23, 2015 Scaderea de tensiune (de la 750V la 650V) e relativ normala, avand in vedere ca erai la 90% din curentul nominal al infasurarii de 350V. Probabil nu e cazul, dar ia in calcul si situatia in care transformatorul e proiectat sa debiteze 100mA pe 350V sau 200mA pe 200V, dar nu ambele simultan (suprafata sectiunii miezului iti spune multe despre ce putere suporta). Razvan. Link spre comentariu
vera Postat Ianuarie 23, 2015 Partajează Postat Ianuarie 23, 2015 Fisa tehnica da tensiunile trafo corect, pt. curentul specificat. Puterea lui este 35+40+8=83W. Tu ai tras 650x0,09=58,5W, fara a tine cont de randamentul redresorului.Daca te uiti in literatura de specialitate, pt. puntea Graez, gasesti:1-curentul de varf prin redresor-aprox 3,5Io;2-curentul eficace in secundar-DoIo/2 unde Do=1,7 pt. Io=0,09A si defazaj 15 grade;3-puterea de calcul constructiv=1,5Po.Este clar, curentul max. livrat pe inalta tensiune, este curentul max. al celei mai subtiri bobine, adica 0,1A.Cu aceste date faci calculul si vezi ce curent max. ai in cc.Parerea mea este ca trafo este cam mic si trebuie schimbat. Link spre comentariu
ancient Postat Ianuarie 23, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2015 Buna seara, Multumesc amandurora pentru raspunsuri (Vera si Razvan). Recunosc cinstit ca din motive pe care nu mi le pot explica nici eu, n-am avut inspiratia de a gandi in putere (produsul U*I pentru fiecare infasurare). Daca as fi facut-o, nu mai puneam degeaba intrebarea, hi hi. E clar ca traful are sarma cam subtirica la infasurarea de 350V, asa ca n-am ce sa-i cer mai mult. Bine ca m-ati trezit la realitate ! O seara buna si week-end placut, Ancient Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 24, 2015 Partajează Postat Ianuarie 24, 2015 Buna seara In primul rand nu vad de ce un topic nou, cat timp vorbim de acelasi amplificator, dar asta e doar un aspect minor. 1. Tubul GU-50 nu "trage" 100 mA ci undeva la 230 mA 2. Tubul GU-50 nu se alimenteaza la 750V ci la 1KV 3. Tensiunea de strapungere intre doua infasurari ale unui transformator simplu este de cele mai multe ori sub 10 KV, cat este tensiunea de strapungere a unui condensator doorknob rusesc folosit la separarea fata de masa a alimentarii prin multiplicare directa din retea. http://dl2kq.de/pa/1-1.htm Sfat: Nu mai plecati urechea la folclorul dezvoltat in banda de 80. E pur mioritic! 73 de YO6PMX Link spre comentariu
ancient Postat Ianuarie 24, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2015 Buna dimineata, Multumesc pentru raspuns, dar sunt cateva chestii care merita comentate. dyogenes, on 24 Ian 2015 - 02:37 AM, said: In primul rand nu vad de ce un topic nou, cat timp vorbim de acelasi amplificator, dar asta e doar un aspect minor. Daca e minor, de ce-l mai mentionati? Pai nu discut de acelasi amplificator, tocmai aia e. Am mentionat asta in prima mea postare, spunand ca topicul la care v-ati referit m-a inspirat, dar asta nu inseamna ca intentionez sa reproduc montajul de acolo. 1. Tubul GU-50 nu "trage" 100 mA ci undeva la 230 mA2. Tubul GU-50 nu se alimenteaza la 750V ci la 1KV OK, daca spuneti dvs. Eu m-am uitat in documentatia PDF de aici : http://frank.pocnet.net/sheets/018/g/GU50.pdf Valorile mentionate de dvs. apar pe cea de a 2-a pagina, la sectiunea de valori limita de operare: Eu nu intentionez sa scot untul din bietul tub, ci sa-l operez intr-un regim putin mai lejer. Asadar, daca privim la valorile de operare mentionate in prima pagina, se pot vedea urmatoarele: Asadar, discutam de 800V tensiune anodica. In ceea ce ma priveste, am vrut sa merg si mai jos, si am ales sa alimentez tubul undeva intre 600 si 750V. Daca privim primul grafic din partea stanga a celei de-a doua pagini, se poate observa ca la 750V, curentul anodic ar trebui sa fie de aproximativ 100mA pentru o negativare apropiata de -25V. Iata despre ce vorbesc: Dupa cum v-am spus, nu intentionez sa exploatez tubul la maximum, si mai mult de atat, ma gandesc sa-l aduc in clasa C, asadar voi folosi (dupa teste) o negativare mai mare. 3. Tensiunea de strapungere intre doua infasurari ale unui transformator simplu este de cele mai multe ori sub 10 KV, cat este tensiunea de strapungere a unui condensator doorknob rusesc folosit la separarea fata de masa a alimentarii prin multiplicare directa din retea. Sfat: Nu mai plecati urechea la folclorul dezvoltat in banda de 80. E pur mioritic! 73 de YO6PMX OK, dar eu nu intentionez nici sa alimentez din retea, dupa cum am precizat deja si in nici un caz sa utilizez condensatoare de dimensiunile amintite de dvs. In ceea ce priveste banda de 80m, nu prea o ascult si cu atat mai putin sunt dispus sa iau in considerare folclorul de care pomeniti (cu care intr-adevar, recunosc ca m-am intalnit, hi ). Multumesc pentru sfat, oricum, voi tine cont de el. Un week-end placut si 73! de Ancient Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 24, 2015 Partajează Postat Ianuarie 24, 2015 Foarte interesant acest subiect ... eu recomand pentru CW in tot spectrul HF Ua 1200V in gol ( in sarcina minim 1000V ) la un curent de 100 mA ... Link spre comentariu
ancient Postat Ianuarie 25, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2015 (editat) eu recomand pentru CW in tot spectrul HF Ua 1200V in gol ( in sarcina minim 1000V ) Buna dimineata, Recomandarea dvs. ma pune pe ganduri si chiar as vrea sa va intreb daca ati incercat practic o astfel de experienta, intrucat chiar si cu 100V diferenta, m-am intrebat si in alte randuri cam ce s-ar intampla. Cand am folosit transformatorul vechi, care m-a enervat atat de rau incat nici n-am realizat ca era subdimensionat si m-a determinat sa postez intrebarea cu care am deschis prezentul topic, tensiunea in gol era de 750V si in sarcina (93mA) pica la 650V. Nu prea m-a incantat. Sa fiu mai clar. Daca facem abstractie de mecanismul de manipulare si negativare in repaus (pe receptie), am avea un consumator care ar trage 0.1A, iar tensiunea de alimentare ar varia in ritmul manipularii cu 100-200V. Nu-mi dau seama ce influenta ar avea chestia asta asupra regimului de functionare a tubului si asupra semnalului de la iesire, dar o intuitie (mai mult sau mai putin tehnica) ma face sa cred ca n-ar fi tocmai OK... Acum, depinde de experienta altora. As fi tare curios sa-mi impartasiti punctul dvs. de vedere ! Duminica placuta si 73! de Ancient Editat Ianuarie 25, 2015 de ancient Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum