Vizitator Samurai Jack Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 (editat) Salutare, am incercat sa fac un pre-amplificator foarte simplu utilizand un 741. Din "inertia" gandului si a constructiei proiectului, nu mi-am dat seama ca pentru asta era probabil mult mai potrivit un lm386, care-i special facut pentru audio. In fine, si asta e general purpose si ar trebui sa mearga. Schema proiectului, poze cu el construit si ce am inregistrat in Audacity sunt atasate. Initial am crezut ca o sa am probleme din cauza ca op-ampurile se alimenteaza pe doua linii de obicei, dar cu schema asta forma de unda e centrata la jumatate din tensiunea de alimentare cu ajutorul divizorului de tensiune format din cele doua rezistente de 47k. Deci nu ar trebui sa fie "taiata" in partea de jos. Am construit proiectul, l-am verificat si rasverificat cu un buzzer pt scurt, de asemena am verificat conexiunile. Totul e ca in schema. Soclul l-am luat special gandindu-ma ca as putea distruge IC-ul de la caldura cositorului. Si frate, la sfarsit... nu functioneaza. Adica functioneaza, dar ceva e foarte ciudat la el. Se aude un bazait proportional ca intensitate cu pozitia potentiometrului atunci cand conectez sursa( o baterie de 9V). Daca il conectez la un mp3, se aude muzica doar atunci cand deconectez sursa, pentru cam o secunda. Asta are ceva de-a face cu condensatoarele cred. Am conectat un microfon la el si dupa aia preampul la "Line in" pe PC. Inregistrand cu audacity, puteti vedea in imagine ca apare intrerupt. Doar daca vorbeam tare si langa microfon incepea sa primeasca semnal, ca si cum ar fi ceva threshold. Forma aia care creste si descreste e de la potentiometru care l-am miscat. Ce problema poate sa aiba? Editat Ianuarie 22, 2015 de Samurai Jack Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 pai in primul rand nu ati alimentat din sursa de tensiune intrarile inversoare si neinversoare ale integratului si asta se face cu cate doua rezistente de 10k intre +si- alimentare iar dintre ele una de 10k pe pin 3 ca pe acela este intrarea semnal.ori cum schema nu este buna. si in al doilea rand LM386 este amplificator audio nu preamplificator operational. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Păi schema are niște probleme - nu cele pe care le afirmă colegul mai sus. 1. 741 este cam la limită alimentat la 9V , dacă bateria mai este și slabă.... ( Se recomandă minim +/- 5V ) . 2. E foarte posibil să oscileze - nu văd condensatorul de decuplare pus între pinii de alimentare ( 4 și 7 respectiv ) . 3. Condensatorul de intrare e cam mic, ar trebui 2-3 µF cel puțin acolo . 4. Astea sunt de pe schemă . Nu mai spun că la amplificarea de 100 care i-o ceri și la 9v înaltele cam încep să fie atenuate la 10kHz sau chiar mai jos. Dar s-ar putea să fie și greșeli la montaj - nu mă vag la verificare. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 dle.udar eu nu prea vad reactii intre intrari inv.si neinv. de tensiunea de alimentare ce sa mai zic e rahitica trebuie cel putin 12v. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 (editat) @Giorgi tv . Cu tensiunea suntem amândoi de acord. Cu reacția , iartă-mă , nu știu ce vrei să zici. Schema e corectă ca topologie , cu alt operațional și decuplată corect merge fără probleme. Până la urmă ar trebui să meargă cât de cât și cu 741 . Din păcate , intuiesc că OP nici multimetru nu are dacă zice că a măsurat continuitatea cu buzzer-ul . Sau o fi cel din multimetru ? Dacă da , scuze . Ar fi bune niște măsurători atunci. @Samurai Jack Ce nivel de semnal bagi în el ? S-ar putea problema să fie mult mai simplă - semnal prea mare și intră în limitare. Editat Ianuarie 22, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 (editat) 1.Am incercat si la 12V cu acelasi rezultat. M-am intrebat si eu daca era mai bine sa fi pus potentiometrul in locul rezistentelor de 1k si 100k, dar am zis ca fac schema ca sigur merge. 2. Nu am pus condensator intre pinii de alimentare. Are legatura cu "marginea de faza"? Nu vreau sa ma bag la chestii mai complicate, da parca daca ai bucla de reactie cu un factor destul de mare(100 aici) creste si marginea de faza, ceea ce-l face mai stabil. (nu bag mana in foc ca ce am zis este corect) 3. La asta nu m-am gandit... 4. Asta ar fi o problema secundara, problema e ca pre-ampul asta pur si simplu nu merge! ) ( am explicat in ce conditii scoate semnal mai sus) Cu multimetrul am masurat continuitati. Ce fel de masuratori? Acu imi dau seama ca era mai usor daca il bagam in Pspice sa-i dau o simulare... @UDAR: Semnal am incercat din microfon cat si dintr-un MP3. Din Mp3 nimic, doar atunci cand decuplez sursa de alimentare. Din microfon se aude doar daca vorbesc tare si aproape( asta se vede in imaginea cu audacity). Proiectul intentioam sa-l folosesc pentru iesirea dintr-o chitara electrica... Editat Ianuarie 22, 2015 de Samurai Jack Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 dle.samurai deferitor la intrebarea dlui.udar tot nu neai spus ce nivel de semnal vrei sa bagi in el(microfon,cap magnetic.doza pickup,etc. si ce vrei sa ataci cu el? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 2. Nu - sau măcar nu direct . Vorbim despre marginea de fază când , din diferite motive , faza reacției negative deviază de la 180°. Și da , la amplificări mari teoretic e mai stabil. Condensatorul ăla e pus acolo ca să împiedece reacția prin impedanța nenulă a sursei . În multe cazuri merge și fără el dar manualele îl recomandă fără excepție. Cu multimetrul pe volți cc trebuia să constați că ai 4,5V ( sau , mă rog , jumătate din alimentare ) pe pinii 2,3 și 6. Ăsta era un test de ”integritate” . Apoi , cu multimetrul pe volți ca , fără semnal la intrare , să nu ai nimic la ieșire . Mă rog, asta e dependentă de multimetru . Unele nu indică chiar dacă este semnal de frecvență mare acolo dar multe indică - ce-i drept , eronat. A postat între timp și colegul. Spune-ne și semnalul . 1 Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 (editat) Am scris mai sus: @UDAR: Semnal am incercat din microfon cat si dintr-un MP3. Din Mp3 nimic, doar atunci cand decuplez sursa de alimentare. Din microfon se aude doar daca vorbesc tare si aproape( asta se vede in imaginea cu audacity). Proiectul intentioam sa-l folosesc pentru iesirea dintr-o chitara electrica... Am masurat si am constatat ca inrte 2 si 3 am 0V, intre 2 si 4 4.5V, intre 3 si 4 4.5V, intre 6 si 4 4.5V. 0V output fara semnal, dar asta mi-am dat seama si din forma de unda inregistrata de Audacity... Editat Ianuarie 22, 2015 de Samurai Jack Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 (editat) N-am observat editarea , scuze. Dar din MP3 poți să dai oricât între 0 și circa 1V . Mărește rezistența de 1k la 10k (să micșorezi amplificarea ) și încearcă din nou . Ține cont că datorită alimentării reduse nu poți avea excursie prea mare de tensiune la ieșire . Valorile de cc par OK deci , așa cum intuiam , schema e corectă din acest p.d.v. și nu sunt greșeli de montaj. Rămân cele două aspecte - nivelul și oscilațiile . Fără semnal la intrare scoate ceva semnal în PC ? Editat Ianuarie 22, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 acea chitara este echipata cu doza sau microfon?daca este cu microfon poti folosi unul de la orice casetofon chinezesc ca au si amplificator in ele incorporat. Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Am schimbat rezistenta de 1k cu una de 10k dar... tot nimic. Chitara e cu doza, dar nu ma intereseaza aspectul practic asa mult. Eu am facut circuitul asta din placere, sa incerc sa invat ceva. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 incerc sa-ti pun o schema buna tot cu 741. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 deci....pune intre + si - un ondensator de 100nf sau 68nf cat mai aproape de pinii Op-ului. mai poti verifica montajul si fara potentiometru ca poateeste ala cu problema. Verifica mufele acelea ca nu cumva sa puna intrarea sau iesirea la masa, eventual fa probe fara ele. in cazul in care si asa nu functioneaza incearca sa pui o rezistenta de cativa ohmi pe iesire inainte de acel condensator. testele ar trebui facute alimentate de la o sursa de energie ceva mai serioasa mai exact tranfosrmator, punte si filtraj si pe urma pe o baterie care poate fi o sursa de energie dubitabila in astfel de cazuri. schema e ok si am incercat sa-mi dau seama din fotografii daca si legautile sunt ok si se pare cada....desi nu am vazut prea bine. mai poti incerca pe intrare sa pui un condensator de 10uf in locul celui de 1 uf Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 ceva de genul acesta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum