Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat achizitie boxe hi-fi

lorin

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Va salut, am achizitionat acest model de boxe. Pe eticheta din spate scrie asa: putere nominala 80 wati, putere muzicala 120 wati. Insa, pe difuzorul de bas este inscriptionat 6.5 ohmi / 7 wati, si Pmax 50 wati. Deci puterea muzicala a dif-ului de joase este mai mica decat puterea nominala a incintei, conform datelor de pe eticheta. Vi se pare in regula, rezista difuzorul daca la 80 wati nominal ?

Atasez si cateva poze.

Link spre comentariu

Va salut, am achizitionat acest model de boxe. Pe eticheta din spate scrie asa: putere nominala 80 wati, putere muzicala 120 wati. Insa, pe difuzorul de bas este inscriptionat 6.5 ohmi / 7 wati, si Pmax 50 wati. Deci puterea muzicala a dif-ului de joase este mai mica decat puterea nominala a incintei, conform datelor de pe eticheta. Vi se pare in regula, rezista difuzorul daca la 80 wati nominal ?

Atasez si cateva poze.

La banii astia gaseati boxe mult mai bune decat cele achizitionate . SPLul este bun (92dB W/M ) in rest e gardul vopsit pe dinafara iar inauntru , leopardul !

Link spre comentariu

7W probabil este puterea maxima pe care o poate disipa termic dar este totusi cam mare numai pt disipatie termica..

Difuzorul de bas nu trebuie sa aiba puterea cit toata boxa, contrar parerii generalizate.

Citeste pe linkurile din postul asta mai multe informatii: https://www.elforum.info/topic/127020-sistem-audio-14w-cu-tweetere-de-3-w/?do=findComment&comment=1572228

Apoi puterea unui difuzor este o chestie foarte relativa si depinde foarte mult de felul cum este definita.

Un difuzor poate sa duca pe timp scurt (fractiuni de secuda pina la secunde) puteri instantaneie foarte mari comparativ cu puterea lui "RMS" (termenul de putere RMS este gresit dar s-a incetatienit).

Muzica are o putere medie scazuta dar cu virfuri mari de putere. Pt ascultat muzica acasa nu vei folosi mai mult de 0.5W - 5W(cind e foarte tare sa asculte si vecinii din blocul de peste drum) dar virfurile de putere pot depasi 50W-500W la un crest factor de 10.

Eminence de exemplu definesc puterea maxima a unui difuzor bazindu-se pe disipatia termica in bobina, dar limita maxima de putere pt acel difuzor este de cele mai multe ori atinsa inainte sa se atinga limita termica definita de Eminence pt ca ajunge membrana la excursia maxima iar aceasta excursie este determinata printre altele si de tipul de boxa (compres /reflex/open back - etc).

Pt un difuzor ai cel putin doua limitari de excursie a membranei: Xmax (pt distorsiuni sub un anumit nivel) si Xdamage care daca este depasit poate duce la ruperea membranei suspensiei sau bobinei.

Uite de exemplu pe site la ei:

difuzorul Alfa 8A: http://www.eminence.com/speakers/speaker-detail/?model=Alpha_8A

putere 125W muzical 250W http://www.eminence.com/pdf/Alpha_8A.pdf

dar in diferite boxe/cutii puterea maxima se modifica:

in cutie de 24L ventilata (sa zicem tip reflex) puterea maxima este limitata la 50W din cauza ca se atinge limita de excursie si numai peste 55Hz,

in cutie inchisa de 5L puterea maxima este de 125W dar numai de la 160Hz in sus.

alt exemplu: Kappa15A 450W, 900w muzical:

numai 125w in 106 litri reflex peste 40Hz limitat de excursie.

Boxele vechi Unitra aveau wooferul de 40W de exemplu dar erau catalogate de minim 70W.

Link spre comentariu

Daca suspensia difuzorului de joase e in stare buna ( e un model "gofrat") nu sunt probleme,va puteti bizui pe puterea declarata de fabricant;modul de masurare a puterii nu e specificat ca sa-l puteti compara cu cele de azi.

Au fost serii de calitate,din epoca de "aur" Hi-Fi.

Important e cum suna pe sistemul Dvs. si cum se adapteaza spatiului pentru auditie.

Link spre comentariu

La banii astia gaseati boxe mult mai bune decat cele achizitionate . SPLul este bun (92dB W/M ) in rest e gardul vopsit pe dinafara iar inauntru , leopardul !

Nu le-am luat la banii aceea. Link-ul respectiv l-am atasat doar pt poze. Pt ca tot veni vorba, am dat 75 usd, stiind ca are tweeterele arse. Le-am luat mai mult de curiozitate pt ca toate difuzoare incintei, bas, medie si tweeter au membrana confectionata din aliminiu.

@ Sesebe, pana acum am considerat ca puterea difuzorului reprezinta puterea la care rezista sarma bobinei in curent alternativ, respectiv P=U x I. Multumesc pt info.

@ ex.escu, difuzorarele de bas sunt ca si noi, sunt gofrate, cele de medii la fel, in stare perfecta, cu exceptia dif-urilor de inalte, pe care fostul propietar le-a prajit. Eu le-am luat in ideea ca am sa le repar ... vreodata.

Ca fapt divers, difuzorul de bas conectat pe direct, fara filtru si in afara incintei, se aude ca dintr-un ... lighean : )

Editat de cristian2009
Link spre comentariu

Metodele de a masura puterea au diferit de la firma la firma cat si in timp.

Un tweeter de calitate buna,Sanyo,DT-05A,de la incintele "metalice" Fisher/Otto,de 30mm,magnet de 80mm diametru,e marcat astfel:

2-12khz,8ohm,nom.1w,max.90w(peak).

La incinte cautati un Tweeter cu performante apropiate,metalic sau nu,incintele merita repuse in functie daca difuzoarele ramase au suspensia buna.

Incercati un polyswitch in serie cu difuzoarele de medii , inalte,si eventual suplimentat materialul fonoabsorbant.

Difuzoarele metalice, daca sunt bine implementate, au de obicei perforante mai bune decat cele clasice.

Link spre comentariu

Da, e de citit ceva mai mult decat legea lui Ohm, in acest domeniu.

Dupa mai multe tatonari, m-am oprit la Scanspeak D2008, Monacor DT-25N, si tweeter-ul de la boxele JBL LX-300. Fiecare suna diferit, e greu de stabilit varianta corecta doar dupa ureche.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Salutare. Ce părere aveți despre aceste boxe ( https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/radiotehnika-s90-linija-lukss/836969707-172-1254 ) ? As avea posibilitatea să le achiziționez prin intermediul fratelui meu care locuiește în același orășel cu vânzătorul. Vizual văd că arată foarte bine. Am s30b și îmi plac cum suna, mai ales pe partea de bas... Mă gândesc că poate și s90 suna cam la fel. A avut cineva ocazia sa le asculte? Inca nu am luat legătura cu vânzătorul sa vad daca se mai poate negocia ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări