Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Solo 100 - receptie slaba pe UL

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Posed aparatul Solo 100. Merge foarte bine pe UM, selectivitate si sensibilitate buna, sunet puternic si clar. Pe UL insa prind f. incet Antena Satelor  pe 153 kHz. In plus, mai are si o alta hiba: pe la 200 kHz prinde Radio Romania Actualitati, care nu are ce sa caute pe acolo. Asta cu Actualitati a fost dezbatuta si aici

http://www.elforum.info/topic/97950-bizarerii-la-radio-sokol-403-si-sokol-310/

asa ca stiu ca acolo este frecvența imagine a unui emițător puternic AM din zonă (eu sunt din Ploiesti, deci e Tancabesti pe 855khz).

Intrebarile mele:

- trebuie sa inlocuiesc condensatorii: C204, C209 si sa reglez C203 si C210?

-ce altceva pot sa fac? In fond e un aparat f. simplu si altceva nu imi dau seama.

Mentionez ca am schimbat si comutatorul de game cu unul nou nout, deoarece cel vechi nu prea facea contact bine. De asemenea, am schimbat toti ceramicii si electroliticii cu unii noi.

Atasez si schema.

Multumesc anticipat!

post-188860-0-52880700-1421912730_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

5

• Radiotelegrafist

4

• ChRS

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pai UL nu a mers niciodata bine in romania indiferent de ce aparat de radio ai avea,mai bine multumestete ca inca merge bine pe UM la cat de vechi este si la cat de prost a fost fabricat.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa! UL se prinde clar si bine in Romania! Am destule aparate in colectia mea care prind excelent Antena Satelor - Bod 153 kHz. De aia m-am si mirat ca se aude la Solo 100 asa de incet. Prind bine si clar pe UL cu aparate romanesti Alfa, Pescarus, Iris, precum si rusesti Sokol, Vega si Neiva. Nu cred ca asta poate fi explicatia faptului ca prind f. incet la volum maxim la aparatul Solo. M-am gandit la acei condensatori deoarece, uitand-ma pe schema am observat ca ei sunt cei care lucreaza la comutarea in UL, intrucat pe schema comutatorul este figurat pe UM. In conditiile in care am inlocuit condensatorii ceramici si electrolitici, nu vad ce as mai putea face. Acei condensatori despre care vorbeam sunt styroflex si ceramici-semivariabili (trimeri). Pe aceaia nu i-am inlocuit. Deci?

Link spre comentariu

incercati totusi sa reglati din bobina de pe bara de ferita adecvata acestei lungimi de unda si din trimerii aferenti,atentie la bobina L203 aceasta fiind oscilatorul local si sar putea inrai situatia in cazul in care reglati din ea.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi. O sa reglez din trimeri dar nu indraznesc sa umblu la bobina L203. Daca nu obtin nimic, înlocuiesc si condensatorii styroflex de 100 si 240 pf. Daca nici atunci nu obtin nimic...renunt!

Link spre comentariu

Salut,

Am detinut solo 100 si nu am avut probleme cu receptia pe nici o gama. Recomand a se verifica vizual bobina L202 (UL) de pe bara de ferita. Este posibil ca la in trecut sa se fi deplasat de pe pozitia initiala, iar receptia sa fie mai slaba. Am avut o problema similara cu un Lira care prindea slab pe UM. Dupa o reajustare fina a bobinei, prindea excelent.

Condensatorii de styroflex nu au de ce sa fie inlocuiti, isi pastreaza proprietatile in timp.

Atentie ca L203 nu este bobina de pe bara de ferita, ci este un oscilator comun pentru cele 2 game. Daca ala merge bine, nu este necesara interventia.

Banda UM functioneaza prin cuplajul inductiv al bobinei L201 cu cea de UL (L202). Astfel daca pe UM receptia este buna, componentele de pe placa functioneaza in parametrii. Este posibil ca in cazul dumneavoastra bobina L202 (cea cu spirele cele mai multe si nealiniate) sa fie deplasata de pe bara.

Succes.

Editat de ChRS
Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi!

Am incercat sa deplasez bobina de pe bara de ferita, numai ca este intepenita f. tare din fabrica. Are ceara la greu si nu pot sa o clintesc din loc nici un pic, imi e frica ca o sa o stric. Cred ca il las asa.

Seara buna!

Link spre comentariu

se incalzeste mai intai acea ceara din capetele bobinei cu pistolul de lipit apoi pentru centrare se baga un bat de chibrit si se toarna cateva picaturi de ceara de lumanare si atat.

Link spre comentariu

URAAA!

Am reusit! Ala era defectul d-le ChRS! Am incalzit cu bricheta un pic bara de ferita cat sa se topasca ceara si am incercat inainte-inapoi pana am avut auditia cea mai buna. Se pare ca era din fabrica pusa gresit. E ok! Multumesc foarte mult,,  am mai invatat ceva!

Multumesc si d-lui Giorgi TV.

Seara buna!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări