Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

fluxostat cazan pe lemne


florind

Postări Recomandate

Nu stiu daca am postat in locul corect, rog moderatorul sa mute postul daca nu este adecvat.

Problema mea este ca mi-am facut un cazan pe lemne cu care incalzesc solariile incepand din februarie.

In partea cea mai inalta a circuitului de apa (pe unde aerisesc) as dori sa montez un fluxostat care pe de o parte sa supravegheze circulatia apei in cazan, iar pe de alta parte in caz de am o pierdere de apa acea parte a tevii se goleste prima si fluxostatul ar trebui sa ma anunte inainte de a ramane cazanul fara apa.

Daca sunt cu cazanul in forja si cade curentul (trebuie sa pornesc generatorul), sau din alte motive pica pompa de circulatie (comut pe pompa de rezerva) apa nu am decat 5 minute sa iau masuri pentru ca altfel fierbe apa in cazan si mi-o arunca prin vasul de expansiune. Daca e frig afara si nu dau caldura 30-45 minute mor plantele si in anul acela sunt muritor de foame. Deci alarma trebuie sa fie instant la aparitia problemei ca sa am timp sa iau masuri.

Trebuie sa fac ceva ieftin (nu dispun de multi bani) si sigur.

Am vazut diverse tipuri de fluxostate, dar toate sunt tip turbina de 1/2 toli (teava mea e de 1 tol) si au preturi mari, fie cu clapeta pentru tevi de dimensiune mare care au preturi si mai mari. Din motive tehnice nu doresc ceva care sa obtureze, sau stranguleze fluxul de apa.

Eu ma gandeam la ceva magnetic (sau pe alt principiu) care sa-l lipesc de teava (pe exterior).

Stie cineva daca exista asa ceva si de unde pot procura?

Multumesc.

Cu stima Florin.

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ventzel

    2

  • florind

    2

  • nelu F

    1

Top autori în acest subiect

Cred ca ar fi mai simplu sa montezi pe corpul cazanului sau pe tur cat mai aproape de cazan un termostat prin care alimentezi pompa auxiliara. Daca pompa de circulatie principala porneste sa zicem la 70C si regulatoru de pe cazan ii reglat la 90C pe tur, termostatu pompei auxiliare il poti regla cu cateva grade in plus fata de regulatoru de pe cazan, sa zicem la 95C.

Ar fi mai elegant sa folosesti un UPS pentru alimentat cazanul. Daca ai si generator disponibil si il poti porni in cateva minute ar fi posibil sa iti ajunga si un UPS cu acumulator de capacitate mai mica care sa iti asigure macar 25-30 minute autonomie de functionare.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns, dar solutia dvs are cateva deficiente pentru mine.

Am ups, dar am probat si nu-mi place cum suna pompa in functionare. Asta din cauza ca ups scoate unda dreptunghiulara care merge bine pe sursele in comutatie (gen calculator, tv etc), dar nu si pe sarcini inductive. Un ups care sa scoata unda sinusoidala costa infernal pentru mine si nu-mi permit, dar nici nu se merita investitia. De asta mi-am luat generator care are practic autonomie nelimitata si-l pot porni relativ repede.

Pompele nu pot fi comutate automat intre ele deoarece sunt legate hidraulic in paralel, circuitele celor doua fiind separate cu robineti. Ca sa comut de pe o pompa pe alta trebuie sa manevrez robinetii. Solutia ar fi niste electrovalve in loc de robineti, dar este foarte scump si nu se justifica (mai ales in caz de pica curentul).

La solutia cu termostat m-am gandit si eu, dar in primul rand rezolva doar o problema  si doar in cazul in care-l montez pe retur. Vasul de expansiune (circuit deschis) este montat pe retur si in caz de se opreste pompa abia cand fierbe apa (deci prea tarziu sa mai fie utila alarma) se incalzeste returul si apa fiarta o arunca prin vasul de expansiune. Acest lucru a fost verificat practic. In acest timp temperatura pe tur nu se modifica pentru ca nu am circulatie. Aceasta solutie nu rezolva problema pierderilor de apa.

Deci raman la parerea ca un fluxostat ar rezolva elegant, sigur si in timp util ambele probleme. 

Trebuie sa gasesc un fluxostat (daca exista) care sa se poata atasa de teava.

O alta solutie la care m-am gandit ar fi un presostat care sa-l montez in locul fluxostatului, dar nu am gasit un presostat in gama 0,1- 0,5 bari la un pret acceptabil.

M-am gandit sa modific un presostat de hidrofor (30 ron), dar acestea nu rezista decat la 55 grade celsius.

Multumesc

Cu stima Florin

Link spre comentariu

Parerea mea ii ca ar fi cazu sa regandesti un pic partea hidraulica. Ar fi preferabil sa folosesti vas de expansiune deschis pe tur-retur, conectat direct pe cazan fara nimic intercalat intre. Ceva asemanator cu asta, numa ignora partea cu vana de amestec:

Posted Image

In cazu opririi pompei apa calda  urca pe tur catre vasul de expansiune, si apa mai rece din vasu de expansiune coboara catre retur.  Cu schema asta nu ai avea intoarcere pe retur.

La robineti ai putea renunta si monta in locu lor clapete unisens. Electrovalve nu te sfatuiesc nici eu sa folosesti. Is scumpe si dau si probleme in timp din cauza colmatarii.

Cu UPS de pc chiar si cu forma de unda sinusoidal modificata ii cum zici: bazaie pompele, da am constatat practic ca daca pompa porneste pe el nu-i mare problema.

 

 

 

 

Link spre comentariu

Cred ca rezolvarea poate fi abordata pe trei cai:

 - pierderea de apa din instalatie poate fi sesizata prin monitorizarea nivelului in vasul de expansiune fie cu un montaj electronic cu electrozi imersati, fie cu un contact actionat de un plutitor prin care se alimenteaza un buzzer, sonerie, etc;

 - intreruperea retelei poate fi sesizata cel mai simplu cu un releu de 230Vca sau alte tensiuni alimentat printr-un traf (si eventual redresare functie de tipul releului) care sa aiba un contact normal inchis prin care se alimenteaza de la o baterie un buzzer, sonerie, etc;

 - blocarea pompei poate fi detectata prin cresterea temperaturii cu ajutorul unui termostat cu senzorul montat adecvat. Termostatul va actiona de asemenea un buzzer, sonerie, etc.

Prin folosirea de tonalitati diferite pentru buzzer, sonerie functie de problema aparuta poti sti de la distanta in ce zona poti actiona direct pentru remedierea ei fara a sta sa analizezi cauza (mergi direct sa pornesti generatorul, sa comuti pompa de rezerva sau sa completezi cu apa instalatia).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări