Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un Leco Amp V2 Complet.

Vizitator

Postări Recomandate

:) Victore nu stiam de de sughitz dar acum m-am prins. M-ai pomenit de 4,5 ori in topicul asta :) A inteles toata lumea ca nu-ti place ampliful meu, nu e nevoie s-o tot repeti. Deja stii opinia mea ca nu este necesara imperecherea termica acolo. In privinta releului de la iesire, din nou functionezi dupa mituri audiofile din pacate. Damping factorul scade inseriind in releu, dar nu suficuent de mult incat sa afecteze auditia. Vezi ce rezistenta serie gasesti in boxe, cabluri si alte contacte si ai sa realizezi ca cei cativa zeci de miliohm introdusi de releu sunt egali cu zero :) Dealtfel tot damping factorul in general este doar o reclama pentru ca in mod practic el nu are semnificatie.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Uite care e treaba , nici una dintre schemele de mai sus nu este IOC-ul in discuție ...

Te înțeleg , încerci sa mentii legenda asupra amplificatoarele tale , este opțiunea ta de marketing si PR , conform skill-ului tau .

Nu-mi place amplificatorul tau sau al lui Raimond , dar îmi plac rezultatele acustice si măsuratorile acestor amplificatoare .

Da , am folosit Crest si QSC ca sursă de inspiratie, dar iti garantez ca nu poti identifica un anume produs care sa fi fost copiat sau clonat de la acei producători celebri ...

Pentru ca nu există .

Culmea este ca primele doua de sus 2 sint bazate pe input to output comparator, (macrotech 5000VZ si CTS4200, unde CTS4200, 600 si 1200 au inclus in limiter si protectia SOA, de aceea puterea pe 4 ohm si 8 ohm este IDENTICA la iesire), iar la a 3-a este cu amplificator de eroare in fata.

Daca vrei, poti adapta, nu e simplu, dar se poate.

Cea mai adevarata schema Crown (dupa macrotcech 5000) ramine 3600-le si seria Powertech cu DUBLU amplificator de EROARE, care desi se lauda cu doar 13V/uSec, suna atit de curat, neutru si bine, de iti vine sa inebunesti.

Nu stiu daca ai ascultat ceva din seria Powertech 2 sau 3, insa te asigur ca acolo, cind s-a aprins ledul de IOC, distorsiunile incep sa depaseasca 0,05%, si da acolo este IOC limiter cu fereastra de +/- 7,5V

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.crownaudio.com%2Fmedia%2Fpdf%2Famps%2Fiocpaper.pdf&ei=uiPCVITqFIr9Uv-UgMAH&usg=AFQjCNESUziMjagnh4shq8vCgMEOrJbZ7Q&sig2=IV4wYDr77EOMw53Ec5WmOQ&bvm=bv.84349003,d.bGQ

Pai nici eu nu am copiat (clonat) vre-un produs celebru, am DEZVOLTAT din mai multe idei de scheme, si am ajuns unde am ajuns...

:) Victore nu stiam de de sughitz dar acum m-am prins. M-ai pomenit de 4,5 ori in topicul asta :) A inteles toata lumea ca nu-ti place ampliful meu, nu e nevoie s-o tot repeti. Deja stii opinia mea ca nu este necesara imperecherea termica acolo. In privinta releului de la iesire, din nou functionezi dupa mituri audiofile din pacate. Damping factorul scade inseriind in releu, dar nu suficuent de mult incat sa afecteze auditia. Vezi ce rezistenta serie gasesti in boxe, cabluri si alte contacte si ai sa realizezi ca cei cativa zeci de miliohm introdusi de releu sunt egali cu zero :) Dealtfel tot damping factorul in general este doar o reclama pentru ca in mod practic el nu are semnificatie.

Pai hai sa luam in discutie dampling factorul la amplificatoarele pe lampi, unde rezistentanta interna in DC a secundarului depasaeste jumatate de ohm (0,5 ohm sau 500 miliohmi), daca nu,  chiar si mai bine de atit.

Damping factorul lor, cu greu trece de 50, si multora le place cum suna bass-ul....

Teoretic orice amplificator cu DF mai mare de 100, sau hai sa zicem 200, suna suficient de bine pe orice fel de boxe, si eu inclin sa cred ca damping factorul asta, ridicat la peste 1000 de diversi producatori este MARKETING, asemeni zecilor de mii de wati scosi din carcase 1U...

De asta ce mai zici, Victor?

Iar daca te deranjeaza rezistenta serie introdusa in circuit de catre contactul(ele) releului, ar trebui inainte de toate sa te gindesti la rezistenta electrica a cablului de boxe, care si la 2,5mm2 sectiune, la 2-3 metrii lungime, este MAI MARE decit cea a contactelor releului, iar daca mai ajungem si la bobina de bass a filtrului; care ajunge nu de putine ori si la 0,5 ohm in DC, lucrurile sint deja pe aratura...

Mai zic si de defazajul (ca tot spunea Sharky de defazaje), introduse de crossovere sau diverse filtre?

Iar s-ar ajunge ca TEORETIC nu mai trebuie sa facem nimic, sau ca difuzorul trebuie pus direct pe bornele de iesire ale amplificatorului...

Eu nu inteleg Victor, de ce intotdeauna cind intervii pe un topic, zici ca NIMIC nu e bun (cind rezultatele arata contrariul, cel putin in ceea ce am aratat eu), ca numai PSA 150S ar fi ampliful IDEAL, desi nu am vazut vreodata macar O OSCILOGRAMA reala cu aparatul pe el, si iti place sa complici mult lucrurile simple, ale altora...

Daca ei sint multumiti cu ce au realizat si considera ca este OK, pai asa sa fie, zic eu...

Link spre comentariu

......ca numai PSA 150S ar fi ampliful IDEAL, deci nu am vazut vreodata macar O OSCILOGRAMA reala cu aparatul pe el....

Nu-i problema, probabil ca doar nu iti mai amintesti, dar au fost puse si oscilograme reale cu PSA150S. Sunt in pdf-ul de mai jos.

Documentatia despre PSA150S (atat cat a fost facuta publica) se gaseste aici: http://www.elforum.info/topic/44106-proiect-comun-de-amplificator-audio-hifi-hi-end/?p=918341

Link spre comentariu

Nu stiam de acele oscilograme (nu am urmarit proiectul), iar documentatia a fost publica pentru ca era PROIECT COMUN cu userii si cu BANII LOR.

Acele oscilograme, cel putin pentru mine, sint egale cu zero, cit timp nu se stie la ce frecvente au fost facute, pe ce impedanta de sarcina, nu se vede rise time, nu se vede fall time, Vrms sau Vpp, bine ca nu afiseaza osciloscopul, dar se putea scrie ce si cum.

As vrea sa vad acea oscilograma in dreptunghiular la 10kHz, cu acei 500nSec sau 700nSec despre care Victor spunea ca amplificatorul ii are ca rise si fall times la 1-2V sub pMax/8 ohm..

Iar pozele statice sint usor de facut, o filmare clasica cu tot setup-ul ar fi ideala, sa arati EXACT ce si cum.

Eu am facut proiectele total independente tocmai ca sa evit probleme legate de bani sau alte chestii cum au fost acolo, la mine au fost vindute ca produs finit, atit V1 cit si V2.

Nu a fost nimic public, tocmai din acest aspect, pentru ca nimeni nu a participat cu vre-un leu la ce am facut eu, totul a fost facut pe banii mei, proiectare, cablaje, piese, etc.

Bogdi12001, ce model de Crest este acela?

E lucrat frumos.

Link spre comentariu

1) Esti sigur Bogdi ca tranzistorii aia fac parte din circuitul de amplificare ? 

2) Putem sa vedem si noi ce distorsiuni are acel model de amplificator incat sa tragem concluzia ca este musai sa facem acest artificiu ?

3) Putem sa vedem si schema lui ? De ce ? Pentru ca doar la schemele proaste se cupleaza termic tranzistorii. 

Link spre comentariu

Or fi free pe net daca spui si ce model de Crest este :) Nu, n-am zis ca acel amplificator este prost, ci doar unde este nevoie de cuplaj termic in circuitul de amplificare. Poate asta o fi unul excelent realizat cu exces de zel.

Sint exact tranzistorii din fata, cascodati, si sint cuplati termic pe sectiuni, diff si cascoda.

Merci pentru schema @DjLeco. Hai noroc!

Cu placere.

Link spre comentariu

Am vazut schema. Este buna, peste medie dar nu spectaculoasa. Specificatiile sunt foarte bune si ele pentru zona pro, un thd=0,02% pt 4ohm. IMD-ul e cam mare la 0,1%. Una peste alta eu nu vad niciun motiv sa te chinuiesti sa cuplezi termic tranzistorii din etajul de intare, n-au castigat nimic cu asta. De obicei se procedeaza asa cand nu sunt degenerati tranzistorii dar aici nu este cazul. Probabil ca au ramas setati pe ideea asta de la schemele mai vechi . Nu cred sa fi facut treaba asta pentru marketing, ci doar din inertie.

Link spre comentariu

Ideea in sine nu este rea, e buna, intrebarea e in ce proportie conteaza. In privinta DC offsetului are o oarecare importanta dar din nou trebuie sa observam ca schema e simetrica si in plus are si DCServo care fac si mai inutila aceasta tehnica. In sfarsit, electronica se poate face in multe feluri.

Link spre comentariu

Am urmarit acest topic dar discret, totusi cand ceva este frumos nu poti sa nu apreciezi, si ampliful prezentat de Leco in topic chiar este o lucrare finuta, estetic foarte ok ( in ciuda prezentei acelor placute de test ), si am convingerea ca si performantele si fiabilitatea este pe masura, astfel incat Leco ce-i al tau e al tau, ti-a iesit ceva foarte interesant, felicitari, experienta practica isi spune cuvantul, nu-mi pasa mie de unde te-ai inspirat sau ce se presupune ca ai fi copiat, important este ca e facut de mana ta.

Referitor la 2 mituri, primul dintre ele releul inseriat pe iesire, nimeni cu scaun la cap nu poate pretinde ca strica DF-ul, ca atunci ii zic pur si simplu ca habar n-are ce vorbeste, rezistenta contactelor din releu este infima pe langa restul componentei rezistive in curent continuu de la iesire amplif pana la borna difuzor; fenomene tranzitorii? s-a demonstrat deja ca solutia este una in regula, chiar de catre Leco in trecut, Sharky a venit atunci cu ceva sugestii, Leco la fel, am convingerea ca oricine are o doza minima de experienta stie ce are de facut, restul sunt doar mofturi. Referitor la cuplarea termica a tranzistorilor din diferential, se face asta ca sa ce? pai simplu, ca sa se mentina capsulele la aceeasi temperatura, ok dar cat disipa capsula unui tranzistor din diferential? pai de obicei vorbim de curent de la sursa chiar si sub 1mA, tipic ar fi probabil cateva zeci de mW maxim, pai vorba lui taica-miu, mai lasa-ma in durerile mele, daca amaratu ala de tranzistor nu e in stare sa disipe nici macar 10-20mW fara sa se incalzeasca semnificativ atunci sa-l ia naiba... Cei care sustineti mitul asta ati facut si voi vre-un test real sa vedezi cat se incalzeste un tranzistor din asta mic la 20mW ( sa zicem )? ceva imi spune ca nu...adica e frectie la picior de lemn, sau cu alte cuvinte o fita comerciala.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări