Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

combaterea/alungarea cartitelor

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, aveti cumva la cunostinta un aparat care sa fie eficient in alungarea acestor daunatori? Pe internet am gasit mai multe aparate pe baterii sau solare, care se bazeaza pe emiterea unor vibratii la anumite intervale de timp. Anul trecut am incercat exterminarea acestora cu pastile otravitoare, insa fara efect. Exista si alte modalitati eficiente care se bazeaza pe electronica? Daca am gresit postarea in aceasta sectiune, rog un moderator sa mute subiectul.

Multumrsc anticipat.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

7

• validae

5

• tommymd

3

• yo7lhe

2

Top autori în acest subiect

Si eu am avut probleme cu cartitele.

Am folosit atat pastile ecologice, chimice si fumigene - fara efect - cat si dispozitive electronice.

Dispozitivele  comerciale au denumiri pompoase si sunt scumpe.

Am testat un "generator seismic" - e de fapt o teava in care e un motoras cu excentric si un circuit de temporizare.

A fost Ok ca eficienta dar e enervant in functionare - ciocanitul se transmite prin sol si prin pereti foarte neplacut, mai ales noaptea.

Raza de actiune, din care au disparut musuroaiele, nu e decat de cca 10m si consuma baterii rapid.

Mai sunt unele solare care fac un sunet cam la 400Hz, mai tolerabil.

Selecteaza cartitele si soarecii - probabil pe cei cu probleme de auz.

Dupa ce am cheltuit cateva sute de lei cu dispozitive si chimicale iar pavelele aratau ca valurile marii, am scapat de cartite adoptand 4 pisici feroce.

Musuroaiele s-au mutat in livada, in afara ariei protejate.

Link spre comentariu
Am testat un "generator seismic" - e de fapt o teava in care e un motoras cu excentric si un circuit de temporizare.

A fost Ok ca eficienta dar e enervant in functionare - ciocanitul se transmite prin sol si prin pereti foarte neplacut, mai ales noaptea.

Raza de actiune, din care au disparut musuroaiele, nu e decat de cca 10m si consuma baterii rapid.

Mai sunt unele solare care fac un sunet cam la 400Hz, mai tolerabil.

Selecteaza cartitele si soarecii - probabil pe cei cu probleme de auz.

Dupa ce am cheltuit cateva sute de lei cu dispozitive si chimicale iar pavelele aratau ca valurile marii, am scapat de cartite adoptand 4 pisici feroce.

Musuroaiele s-au mutat in livada, in afara ariei protejate.

Ok, sa inteleg ca vibratiile generate se auzeau noaptea in peretii casei? Un astfel de sistem, s-ar putea face si cu motorasul (generatorul de vibratii) al unui telefon mobil? Deci dispozitivele cu ultrasunete (solare) nu sunt recomandate/eficiente. Au am incercat cu tot felul de otravuri, insa fara efect, problema este ca curtea/gazonul incepe sa arate ca un camp minat. Un dispozitiv, asemanator ca cel descris de tine am gasit ( http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=710050 ) .Se pare ca ar mai exista cateva metode :

- introducerea de naftalina in galerii;

- coceni de porumb inmuiati in motorina.

Link spre comentariu

Cu motorașul unui mobil nu poți face mare lucru, ai nevoie de ceva mai puternic.Dar cred că se poate construi relativ ușor folosind motorașe dedicate aparatelor de vibromasaj cu baterii, care au deja un excentric montat pe ax.Chiar motorașe recuperate din jucării pot fi folosite, doar că trebuie adăugat pe ax câte o piesă metalică ce va crea vibrații prin rotire descentrată.Motorul trebuie să fie acționat intermitent, asta se poate face prin adaptarea ca temporizator a unui odorizant de cameră cu baterii, care să comande la intervale regulate motorașul.

Editat de validae
Link spre comentariu

Interesanta idee @validae, insa nu detin astfel de motorase, probabil ca partea cu intermitenta o rezolvam..... Cred ca mai ramane varianta achizitionatii unuia. Sau a unor motorase de casetofoane defecte, etc .

Link spre comentariu

Caută așa cum am spus, aparate de vibromasaj ieftine cu baterii, au motorul deja prevăzut cu excentric. Se găsesc prin buticuri, la 5-10 Lei. Am o grămadă de motorașe diverse prin magazie, dar din păcate, nu pot să mă deplasez momentan, mi-am rupt glezna stângă acum o săptămână și sunt în ghips încă o lună.

Link spre comentariu

Sunt fix zero barat montajele electronice. Am incercat.

Fumigenele iarasi nu au dat efect.

M-a scapat de cartite un mos in varsta, cu destula experienta, dar folosea o capcana care intepa si omora cartitele. Sadic, dar eficient.

Imi spunea ca folosea pielea de cartita la nu-stiu-ce chestii de lustruit.

Link spre comentariu

Nu le alunga nimic, se obisnuiesc cu vibratiile, cu fumigenele, chiar daca sint special vindute pt ele, chiar si la 

mercaptan au rezistat, cu toate ca se simtea la citeva case departare, singura solutie batrineasca si verificata este 

prinderea lor, mai mult sau mai putin violenta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Vibratiile sunt prea putin utile, doar nu te lasa sa dormi si fac cainii sa urle noaptea - cel putin pe ai mei.

Minunea "seismica" e un tub de aluminiu de 4cm diametru si 40 cm lungime in care un motoras de casetofon - comandat de un circuit temporizator cu functionare pseudoaleatoare - ce invarte un excentric de circa 20gr - e ceva mai muschiulos decat cel de telefon.

Se alimenteaza cu 6V din 4 baterii R20 alcaline care tin circa 2 saptamani - indiferent de ce zice fabricantul aparatului.

Se ingroapa pana la capacul bateriilor iar vibratiile se transmit prin sol si mai ales prin structura de beton care le si amplifica.-(

Am incercat cu pastile ce emana gaz toxic - delis parca se numeau, daca am scris gresit imi cer scuze.

Am facut foarte greu rost de ele de la un amic de meserie deratizator.

In afara de faptul ca sunt extrem de periculos de utilizat, chiar si pentru cine se pricepe, dupa 2 luni  au revenit in septembrie in forta.

Din cauza riscurilor am ales sa nu mai repet tratamentul.

Timp de 2 saptamani sau pana la prima ploaie serioasa - mi-a zis -  e riscul sa emane din galerii gaz toxic de prin galerii sau fisuri din sol.

Pisicile si cainii au dat rezultat  - macar le deranjaza si s-au rarit musuroailele din curte.

Din fericire toamna/iarna ploioasa de anul asta a inundat galeriile - am vazut o multime de cartite innecate - asa ca sper la un an mai linistit.

La mine e padurea langa casa si periodic coboara sau urca cohorte de cartite.

Pana in 2011 nu am avut probleme, dar dupa aceea am avut mereu de furca cu ele.

Editat de yo7lhe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu inclin sa cred ca aceste cartite nu sapa galerii doar pentru distractie, gimnasica sau sa va "faca in ciuda".

Va sfatuiesc sa cautati cauza pentru care v-au invadat; cel mai probabil aveti o "fauna" subterana 

care le atrage pentru hrana. Calea logica ar fi sa cautati sa suprimati acea sursa de hrana.

(La soacra-mea, la tara au aparut in urma cu vreo 10 ani, si nu s-au lasat "impresionate" de represalii

- aveam o pisica feroce care a prins cateva! - cativa ani. Apoi au disparut, fara a face nimic in aceasta 

directie!  Mai nou, iar au aparut musuroaie.....)

Link spre comentariu

Si eu am probleme si am incercat chiar tot. Faptul ca la un moment dat dispar, este pentru ca au destule galerii sapate unde gasesc mancare (acestea nu dispar) si vara sapa galeriile mai adanc si nu scot atatea musuroaie, toamna si iarna, fiind mai ploios, sapa mai la suprafata sa nu se inunde galeriile si scot mai multe musuroaie.

M-am gandit sa fac ceva care sa le curenteze, in genul asta http://www.ebay.com/itm/Victor-M240-Electronic-High-Voltage-Rodent-Rat-Mouse-Trap-/370964428690, dar trebuie ceva care sa intrerupa curentul dupa ce moare, sa nu consume bateriile.

Mai multe siteme ingropate in galerii, pentru ca ele circula prin toate,la un moment dat le prinzi(poate si ceva momeala de rame). Am vazut un proiect cu PIC care simtea presenta animalului si apoi genera curentul, oprindu-l ulterior, dar era cam complicat pentru mine, Inca mai caut. Trebuia ceva care nu poata fi gasit de animalele domestice, sa avem surprize.

Link spre comentariu

Am citit destul despre ele dar nici un rezultat. Ce am folosit pana acum:

- Inundarea tunelelor, am folosit o motopompa, a durat 3 zile pana a aparut un nou musuroi

- fumigene - nici un efect

- carbid - au venit si l-au ingropat in pamant (un prieten a folosit gaz de butelie si l-a aprins - rezultat: a arat gradina, iar dupa un an au revenit cartitele- asa ca nu incercati)

- pastile cu otrava pe care le-am pus in tunele - nici nu s-au atins de ele (ma gandeam la un moment dat sa injectez insecte sau rame cu otrava - o sa incerc probabil)

- bucati de coasa ingropate in tunele (metoda batraneasca)-nimic

- vibratoare din comert - elibereaza cam o raza de 3 metri in jurul lor deci nu sunt definitive, necesita un numar mare, foarte costisitor

- aparate cu ultrasunete, inclusiv construite de mine, le ingroapa in pamant si nu le influenteaza

- cainii - mai prind cate una dar tot ineficient

- am vazut ca sunt ceva capcane declansate cand scoate musuroi, doar ca trebuie sa ai un numar foarte mare si sa banuiesti unde va scoate musuroi

- cea mai eficienta metoda este panda si dezgroparea lor cand scot un musuroi - de obicei de la ora 5 pana pe la 8, pe un perimetru cam de 5 m in jurul unui musuroi nou. Daca produci vibratii mari, adio. Este eficient dar foarte obositor, practic trebuie sa stai nemiscat cu o sapa in mana pana se gandeste sa scoata un musuroi si apoi o dezgropi, ideal dintr-o miscare (am prins 12 intr-un an).

M-au disperat. Gradina mea arata ca dupa razboi, trebuie sa bag un buldozer ca sa o mai nivelez. Desi nu mananca radacini, am pus la pomi ingrasamant gunoi de grajd si cred ca s-au adunat rame. Atat au sapat la radacina unui mar pana m-am trezit cu el daramat intr-o dimineata, si e frustrant cand pierzi un mar de 10 ani, asa ca le-am declarat razboi.

Vreau sa construiesc ceva platforme care sa le introduc in tunel si cand calca pe ele sa le curenteze. Cred ca ar trebui sa nu fie permanent curent pe ele pentru ca s-ar putea sa-l detecteze si sa se indeparteze de zona (campul magnetic nu cred ca le influenteaza pentru ca au scos musuroi si langa niste cabluri de curent ingropate in pamant). Este de la Viktor ceva pentru soareci care ii detecteaza prezenta, il curenteaza o perioada de timp si apoi intrerupe curentul pentru a nu epuiza bateria. (nu vreau la retea ca sa nu ma trezesc ca rod cainii firele si se electrocuteaza). Inca ma documentez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări