Vizitator adrian1979 Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 Buna ziua, Neavand experienta in domeniu apelez la bunavointa si cunostintele dvs cu privire la iluminarea unui grajd destinat cresterii animalelor (ovine ) avand dimensiunile 30m*9m*3.5m. Iluminarea este necesare numai noaptea (2-3 ore) pe timpul zilei lumina naturala fiind suficienta. va rog sa ma ajutati cu o idee, un sfat, un link catre un studiu pertintent care sa explice in detaliu diferente intre multitudinea de surse de iluminat. PS: cum se calculeaza necesarul de lumeni? Multumesc! Link spre comentariu
loleksibolek Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 (editat) Iluminatul e necesar pentru?Adica trebuie sa specificati ce doriti sa faceti in grajdul acela ,de exemplu sa le dati doar mancare sau doriti si sa curatati copitele sau sa le tundeti etc.(probabil sunt exemple tampite dar asta mi-a trecut prin minte).Si de asemenea aveti alimentare de la retea pt grajd sau alte surse de energie gen panouri solare si acumulatori,generator.Structura grajdului e de beton? exista paie in podul lui?exista pericol de incendiu? Editat Ianuarie 20, 2015 de loleksibolek Link spre comentariu
Vizitator adrian1979 Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 corecte observatiile dvs! grajdul este construit din caramida tencuita, tavanul este din lemn izolat in pod cu amestec pamant/paie. in incinta vor fi tinute animalele in stabulatie, pe timp de toamna/iarna/primavara ( aproximativ 5 luni pe an ) vor fi hranite in interior cu paie, de aici un risc de incendiu deloc de neglijat. necesarul de lumina este de nivle mediu, ceva de genul unei zile innorate de vara alintarea se face de la retea ( am atat 220v cat si 380v). Link spre comentariu
loleksibolek Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 Cam cat sunteti dispus sa investiti in materiale?Aveti cine sa va faca instalatia? Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 Cred ca cel mai bine ar fi sa procurati un transformator sau mai bine alimentator 12V curent continuu si sa folositi becuri clasice la 12V (cum sunt cele auto) sau becuri cu LED la 12V, altfel exista risc de electrocutare. Link spre comentariu
Vizitator adrian1979 Postat Ianuarie 20, 2015 Partajează Postat Ianuarie 20, 2015 Cred ca cel mai bine ar fi sa procurati un transformator sau mai bine alimentator 12V curent continuu si sa folositi becuri clasice la 12V (cum sunt cele auto) sau becuri cu LED la 12V, altfel exista risc de electrocutare. Am notat! Alte sugestii? Link spre comentariu
loleksibolek Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Benzi cu leduri montate tot din 2 in 2 m de-a latul grajdului pe banda de tabla. Plus comutatoare sa se aprinda tot din 2 in doua ca sa poti aprinde doar jumate.Tensiunea de alimentare e mica deci risc de electrocutare mic,caldura produsa mica,lumina suficienta cu consum mic,cost destul de mic daca le iei direct de la producator.Dezavantaj timpul de asteptare,cost mai ridicat decat daca pui becuri,timp de asteptare daca le iei direct de la ... Link spre comentariu
adryano Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Foarte potrivit mi se pare utilizarea ledurilor de 1 Watt, inseriate cate 4, alimentate din aceiasi dusrsa DC de 12 V. Le plasati exact unde va trebuie si efectul, randamentul in lumeni e mai bun ca in cazul benzii cu led. Link spre comentariu
bcristian Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Eu as incepe prin a calcula costul initial si in timp pentru becuri incandescente, tuburi fluorescente si leduri. Vorbim totusi de o suma mare oricum, nu ceva de facut pe baza de pareri. Becurile au cel mai mic cost initial dar si cel mai mare cost in timp (din cauza consumlui), tuburile la mijloc la ambele criterii, si ledurile cu cel mai mare cost initial dar si cel mai mic consum. Trebuie calculat numarul de ore de functionare pe an si energia consumata in fiecare varianta, si vazut in cat timp se amortizeaza costul initial. Ca parere personala, o amortizare mai lunga de 8 - 10 ani este de fapt o pierdere, prin prisma dobanzii la banii platiti la inceput si/sau a posibilitatii investirii lor mai bune. Ca principiu, as evita alimentarea la 12V. Locatia asa cum e descrisa nu prezinta riscuri speciale de electrocutare, tavanul fiind la 3.5 m inaltime si oaie zburatoare nu am vazut inca. Varianta la tensiune mica are in schimb dezavantaje certe: - curentul prin circuite e de aproape 20 de ori mai mare, la acelasi consum. Asta inseamna connductori de sectiune mai mare, si implicit costuri mai mari. De asemenea, curentii mai mari maresc considerabil riscul de incendiu, incalzirea legaturilor si a firelor fiind proportionala cu curentul (la patrat), nu cu tensiunea. Exemplul trivial fiind masinile care iau foc din cauza unor defectiuni la instalatia electrica. - sursele necesare de asemenea cresc costurile considerabil, si sunt un element in plus care se poate strica. Link spre comentariu
adryano Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 N-as zice sa speriem omul cu costurile. Personal am plasat leduri de 1 watt in jurul casei, pentru functionarea permanenta in timpul noptii. Calcul simplu: 5$ pentru o sursa DC care are protectie la scurtcircuit, deci se exclude pericolul de incendiu, 100 de leduri+100 radiatoare fac in mediu 16 $, eu am folosit cablu UTP pe o distanta de 20 de metri, pierderi sunt, dar nesemnificative. Funtioneaza totul ok si sunt multumit. Ca timp de functionare atinge acus 1 an, in medie 10 ore/zi. Consumul de energie in decurs de o luna, pentru 24 leduri este de-a dreptul infim..+3-4 RON la factura... Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Eu as recomanda banda cu led de exterior, alimentata la 12V. Trebuie neaparat banda de exterior, fiindca are protectie de silicon.De ce spun asta?Fiindca am instalat niste proiectore cu led la 12V, tot intr-un grajd, iar din cauza atmosferei acide din interior au inceput sa pice.(adica sa se arda) Cele de la exterior merg fara probleme si in ziua de azi. Sau alta varianta becuri LED pe fasung E27, modificate pt 12V si bagate in corp etans. Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Imi permit sa intervin si eu: Va recomand sa excludeti variantele cu becuri cu incandescenta, cu atat mai rau daca sunt alimentate la 12V. Solutia dvs. pentru iluminare trebuie sa fie 1- rece (fara risc de incendiu) 2- fiabila 3- economica in exploatare 4- cu investitie initiala cat mai redusa. Punctele 1 si 2 nu sunt negociabile, ordinea la 3 si 4 depinde de dvs. In locul dvs. eu as sacrifica o oaie si din banii obtinuti as alege iluminare cu banda LED (obligatoriu de exterior), alimentata la 12V. Nu va mai complicati cu calculul lumenilor. Am sa va sugerez eu o metoda simpla (desi sunt sigur ca or sa-mi sara in cap enciclopedistii): Mergeti in grajd, puneti intr-un punct un bec.Apreciati lumina care va satisface atunci cand este produsa de un bec clasic (cu incandescenta). Divizati puterea becului prin 8 sau 9 si aflati astfel cat trebuie sa fie puterea sursei echivalente de lumina (LED). Neacademic dar practic si eficient. EDIT: recomand alimentare la 12V si pentru ca intr-un viitor va puteti gandi la trecerea la surse independente de alimentare (panouri solare si acumulatori) Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 22, 2015 Partajează Postat Ianuarie 22, 2015 Eu va recomand 5 tuburi fluorescente de 36W, daylight(6500K), cu tot cu corpul de iluminat care contine drossel clasic+starter nu trec de 30 lei/buc, daca nu va jucati la intrerupator, cu o aprindere/stingere pe seara, la o functionare de 3 ore din 24, nici o alta solutie nu renteaza. Pericol de incendiu zero, investitie minima, si durata de functionare a tuburilor(7...10 lei/buc) de ordinul deceniului. Plus simplitate si montare usoara. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 24, 2015 Partajează Postat Ianuarie 24, 2015 Si neoanele au un randament asemanator cu cel al benzilor de leduri! Imbatabila solutie, din ce s-a prezentat pana acum! 6500k e o lumina cam rece , 4000k ar fi mai buna, dar tuburile astea se gasesc mai greu. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 24, 2015 Partajează Postat Ianuarie 24, 2015 Ideea este ca daca corpul de iluminat nu e cat-de-cat etans, toate contactele oxideaza in cel mult 2-3luni(ma refer la lamelele car fac contact pe pinii tubului) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum