Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VU-Metru cu LM3915 60dB

Postări Recomandate

• Răspunsuri 138
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ținând cont că te-ai inspirat dintr-o schemă profesională, n-ar fi multe de spus . Totuși :

1. D1, D2 , D3 și D4 sunt curios cum le legi și ce rol au ?

2. C1, C2 și chiar și C7, C8 sunt cam mari . Sigur , nu strică cu nimic , dar pentru economie ( de bani și spațiu pe cablaj ) ar putea fi mai mici . C1 și C2 pot fi liniștit de 0,1µF sau chiar mai mici iar C7 și C8 de 0,22-0,47µF.

3. De asemenea , eu aș mări puțin R11 și R17 ( să zicem la 3k3 ) cu micșorarea lui C13 și C14 la 0,47µF. TL07x se simte mai bine cu sarcină peste 2k.

Dar astea sunt doar păreri personale și la ”prima lectură”.

Link spre comentariu

1.) Rolul acelor diode este sa scada alimentarea acelui operational cu 1,5V ca atunci cand intra in clipping (cand semnalul e mai mare de -30dB) sa nu bage si redresorul in clipping pentru ca apar niste distorsiuni urate. De legat... cum sa le leg, ca nu inteleg la ce te referi ? Le leg exact cum sint pe schema.

2.) Da, acei conzi pot fi si de 100n dar voi pune conzi smd care sint destul de mici (1206) si am zis ca nu strica sa-i maresc putin (ca valoare).

3.) Pai curentul tras din TL072 nu e dat de impedanta de intrare a LM3915 care este foarte mare ? In datasheet zice: "Input Bias Current (at Pin 5) = 25 nA".

Totusi parca as face cum ai zis tu, sa cresc rezistenta si sa scad condu, ca sa am timp de raspuns mai mic. Dar asta ramene de vazut cum se comporta in practica.

Edit: defapt, vorbesc prostii, trebuie sa scad doar condul fara sa cresc rezistenta ca sa am timp de raspuns mai mic.

Ce nu sint eu sigur este de ce valoare sa fie R1, R3 ? In simulator imi merge cu 1M dar nu stiu daca si in realitate va fi la fel. Rezistenta aia trebuie pusa (cred) pentru ca TL072 are intrarea pe JFET si probabil nu ii place sa stea in aer, nustiu.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

1. Prima jumătate a lui IC3 ai legat-o direct la alimentare iar a doua prin diode . E mai ciudat ținând cont de faptul că ambele jumătăți au aceeași pini de alimentare ( 4 și 8 ). Asta intră la categoria ” Ce face simulatorul din om ... ”.

3. Curentul maxim tras din TL072 este atunci când el încarcă condensatorul de 1µF prin diodă și 1,5k . E drept că s-ar putea să nu se simtă prea tare - observația era mai mult de principiu. Rezistențele de 1M sunt OK . 

Link spre comentariu

1. Aoleeeu, ai dreptate ! Uite ca l-a asta nu m-am gandit. Posted Image O sa vad ce fac, daca merge sa le alimentez pe amandoua prin diode sau sa pun TL071 separat.

Edit: Da, merg amandoua alimentate prin diode.

3. Asa este. Cu semnal de 6V (pe iesirea opamp) am curent de 4mA in primul ciclu.  Ok, am sa fac modificarile recomandate.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Intrebare: Daca folosesc diode schottky (BAS70-04) la redresor aduce vreo imbunatatire ?

Greu de spus așa , rapid . Ca viteză , la 20kHz , sunt mai mult decât  OK ambele. Schottky ar reduce erorile determinate de tensiunea directă nenulă dar ar mări erorile determinate de curentul invers mai mare la Schottky. Cred că , una peste alta , e cam tot acolo.

Link spre comentariu

Am testat un redresor full-wave. Merge bine, dar de la 17KHz incolo imi atenueaza. Am impresia ca e din placa mea de sunet, cred ca asa scoate ea atenuat.

Offsetul este de 10mV, dar nu conteaza, ca pragul de la care se aprinde primul led e de 200mV.

Asa arata semnalul redresat. La 1KHz e curat dar la 15KHz apar niste distorsiuni. E normal ? In aplicatia asta nu cred ca conteaza, dar intreb asa in general....

Am folosit diode 1N4148.

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări