Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VU-Metru cu LM3915 60dB

Postări Recomandate

• Răspunsuri 138
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

On topic :

http://www.eeweb.com/blog/circuit_projects/volume-unit-measurement-with-lm3915-and-lm3916

N-am nici cea mai mică informație în plus, nici măcar nu am citit cu atenție , dar pare să fie ceea ce se cere . 

PS Din cauza intervalelor alese mai rare la început la LM3916 , nu cred că e recomandat să pui două LM3916 în serie . Ar fi ciudat - intervale de 1 dB la sfârșitul primului și de 10 db la începutul celui de-al doilea.

PPS Probabil din cauza a ce am scris mai sus s-a renunțat ( în schema din link) la intrarea de -20dB a lui LM3916 deci avem 19 LED-uri, nu 20.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu e problema, ca il adaptez eu... Si oricum eu fac cu 2 x LM3915... Mi se pare aiurea 3916 ala...

Deci, din cate inteleg eu din schema asta, se pare ca si atunci cand inseriezi mai multe integrate pinul 9 al ultimului integrat stabileste daca e in dotmode sau in barmode... ca si cand s-ar folosi un singur integrat... Posted Image

Nu am integratele, ca altfel as fi testat imediat.

Link spre comentariu

Da , Marian, sunt intru totul de acord cu tine.

Asa vad eu lucrurile, a creste din 3 in 3 dB este o crestere liniara.

O scara neliniara eu o consider asa:

Posted Image

Si tocmai pentru faptul ca poate nu inteleg eu prea bine anumite lucruri, ti-am cerut ajutorul in PM, pe care il astept in continuare.

Stima.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Eugen haide totusi ca-i simplu, uite ce gasim in pdf:

LM3914

Posted Image

LM3915

Posted Image

A se observa valorile rezistentelor din neinversoarele comparatoarelor, la 3914 toate sunt egale deci comportamentul este liniar, la 3915 valorile cresc progresiv, comportamentul este deci logaritmic.

LE:

Sa o luam altfel, fiecare pas de 3db inseamna un semnal de 1,41 ori mai mare decat nivelul anterior ( Axv=10Adb/20=103/20=100,15 ). Sa presupunem un prag initial oarecare, hai sa fie 100mV ( valoarea exacta nu conteaza, e una aleasa la plesneala ), un pas de 3db inseamna 0,1*1,41=141mV, acum inca un pas de 3db inseamna 0,141*1,41=0,199; urmatorul pas de 3db inseamna 0,199*1,41=0,28; 0,28*1,41=0,39...etc..., de la pragul initial de 100mV pana la primul pas de 3db cresterea semnalului a fost de 41mV ( 0,141-0,1 ), urmatorul pas a insemnat o crestere de 0,199-0,141=58mV, urmatorul salt a fost de 81mV, urmatorul de 110mV, si tot asa... salturi progresiv mai mari in tensiune necesare la semnalul de comanda pentru aceiasi pasi de 3db de fiecare data, este comportamentul logaritmic, tocmai pentruca asa cum spuneam, castigul in db este in fapt un logaritm.

Link spre comentariu

In datasheet zice: "Operates with Single Supply of 3V to 25V". Dar nu am inteles exact cine se alimenteaza la tensiunea asta, doar partea cu ledurile sau si restul integratului (pin 3) ?

In prima schema vad ca ledurile se alimenteaza de la 3 la V+ iar pe pinul 3 zice "12V to 20V". Nu merge si mai jos de 12V ? Desi, ma gandesc, chiar daca ar merge tot ar fi degeaba, pt ca daca alimentezi integratul la prea putin nu mai poti sa generezi referinta aia, care banuiesc ca nu are cum sa fie mai mare decat tensiunea de alimentare. Pe leduri e recomandata tensiune cat mai mica, pt ca sa nu disipe prea mult integratul, iar pe V+ trebuie mai mare, ca sa ai pt referinta. Eu as vrea sa le alimentez pe toate la o singura tensiune ca sa nu mai ma complic cu mai multe tensiuni.

Link spre comentariu

uite dudi o varianta frumoasa cu PIC16F88

http://s-o.webnode.cz/vu-metr/   https://translate.google.com/translate?sl=cs&tl=en&js=y&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fs-o.webnode.cz%2Fvu-metr%2F&edit-text= are si combinatii punct sau  linie , logaritmic sau liniar / memory peak 

mai gandeste-te eu zic ca se merita

cat unde sa il pui recomand la intrare (inainte de potentiometrul de volum) , asa vezi semnalul cat e de puternic , plus ca " danseaza"  chiar daca pe iesire muzica e data incet

Editat de adicontakt
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări