Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VU-Metru cu LM3915 60dB

Postări Recomandate

Vreau sa fac un vu-metru cu 2 x LM3915 (60dB) pentru noul meu amplificator.

Dar mai intai as vrea sa clarific un lucru: La ce foloseste un vu-metru ? ca daca e doar un simplu joc de lumini atunci nu prea mai ma intereseaza. As vrea ca vu-metru asta sa aiba un scop, un sens in amplificator. Dar ce sa faca mai exact ? Si unde se pune un vu-metru, la intrarea amplificatorului sau la iesirea lui ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 138
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@Dudikoff, dupa 1.191 de postari, stau si ma intreb, oare ce ai scris in celelalte, pari complet strain/a de aceasta ramura a tehnicii, electronica. :sparge:

Un vumetru intr-un amplificator, poate avea doua roluri.

1. Sa iti arate/indice nivelul de semnal, daca este atasat la intrarea amplificatorului.

sau

2. Sa iti arate/indice nivelul/puterea de iesire a amplficatorului, daca este montat la iesirea lui.

Pentru fiecare varianta se foloseste un alt tip de integrat (liniar sau logaritmic).

Nu are nicidecum un rol activ in functionarea unui amplificator, este ceva auxiliar.

Iti doresc "SUCCESURI" nebanuite in continuare in ale electronicii.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Personal sunt fanul celor cu ac (si daca se poate cu indicator de peak) puse pe intrare. Nivelul aproximativ al semnalului de iesire il "vezi" cand te uiti la pozitia butonului de volum, nu mi se pare deosebit de important vumetrul pe iesire (dar daca ar fi sa-mi fac un amplificator de la zero l-as monta).

Link spre comentariu

Dudika, daca studiezi putin datasheetul lui LM 3915 sau LM 3916, o sa vezi ca modul dot sau bar este optional printr-un comutator in schema circuitului.

LM 3915 este liniar si se preteaza pentru indicarea puterii de iesire, LM 3916 este logaritmic si se preteaza pentru nivelul semnalului de intrare.

Schemele electrice sunt identice pentru amandoua circuitele.

Scheme pentru doua circuite inseriate, pentru 20 de leduri in bara sunt garla pe "Goagale".

Eu am gasit o multime de scheme, asa ca le vei gasi si tu, daca vei cauta, caci cine cauta, gaseste, doar nu vrei sa cautam noi pentru tine.

Asa ca spor la cautat!

Si ca sa nu zici ca sunt rau, si eu sa nu zic ca vrei chiar mura'n gura, daca citeai sau cautai si tu pe acest forum, gaseai usor aici in topicul, "scheme de VU-METRE", ceea ce te arde pe tine la lingurica. http://www.elforum.info/topic/2076-scheme-de-vu-metre/

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări