Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit intrare osciloscop

nimeni_altci

Postări Recomandate

Eu chiar acum sunt la laborator si probez acest lucru. Din pacate nici macar 10mV nu pot vedea. Am pus un divizor rezistiv de 100k si 900k . La intrare am bagat un semnal de 10mV amplit. dintr.un generator Rigol. Pe iesirea divizorului am pus un osciloscop Tektronix. Tot ce vad e doar zgomot si semnalul deformat la 500kHz. Semnal rampa.

Cum probezi acolo in laborator? Folosesti cabluri ecranate?

Puriu zice bine, ce zice.... cu FTJ-ul ala.

Am rugat un amic sa faca o captura a ceea ce se poate vedea pe un osciloscop din zona Politehnica-Rectorat(unde spuneai ca testezi tu), a pus si un 100k pe intrare asa de amorul artei. 

Aici sonda nu are varf si cablu de masa atasat:

Posted Image

Aici are cei 100k pusi intre intrare si masa (si 1M pe post de antena...daca mai era cazul):

Posted Image

Limitarea de banda nu este activata tocmai pt a evidentia "jegul electromagnetic" din zona respectiva.

Spor la mesterit pe acolo!

Link spre comentariu

Nu ai nicio obligatie sa-mi spui ce PIC folosesti. Oricum din Samples/sec mi-s fi dat seama.

------------------------------------------

Si eu sunt interesat de un amplificator operational (si de instrumentatie) pe care sa il pot alimenta la 3-5V.

Eu il am pe TL071 dar alimentatla 5V nu cred sa mearga bine. Adica V-=0V si V+=5V. A nu se intelege ca i-am dat 5V simetric.

Nu reusit sa inteleg din datasheet:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl071.pdf

Care-i tensiunea minima la care poate fi alimentat si sa functionezein parametrii normali.

In datasheet ei ii dau +/-15V cee ce inseamna 30V diferenta.

Eu ii dau 5V un fel de +/-2.5V daca ar fi sa consider GND la jumatea tensiunii de alimetare.

Nu am vazut scheme pe NET sa ii dea mai putin de 9V.......

Link spre comentariu

Ce dsPIC folosesti?PIC30F sau PIC33FSofturile astea publice il fac sa mearga non-real mode si de aici ai o frecventa mai mare, daca semnalul e repetitiv cum e la surse.

Salut. Evident ca nu e un secret ce dsPIC folosesc. Este vorba de dsPIC33fj16gs504(cu 4MSPS teoretic, dar nu am reusit sa obtin mai mult de 2). Imi cer scuze ca nu am mai raspuns de ceva vreme, dar nu am mai avut timp sa intru pe forum sau sa fac alte teste pentru ca am avut o sesiune mai grea, dar acum s-a terminat cu bine.

Am reusit sa fac osciloscopul cu dsPIC33, merge, face achizitia bine, pentru cand intru direct pe ADC. M.am hotarat ca daca tot fac unul, sa il fac sa mearga si la frecvente mari, asa ca vreau sa trec pe un PIC32 si ADC extern, pentru care sa fac un circuit de intrare sa mearga si la frecvente mari. Am ales un integrat low cost de frecventa mare si zgomot mic, AD8055. Am atasat mai jos schema care am facut.o pentru a il testa. Problema este ca atunci cand intru cu semnal din generator, nu vad absolut nimic, doar zgomot. Daca scot din soclu AD8055 si pun un LM318, merge foarte bine. Mentionez ca am folosit rezistente de 600 ohmi pt reactie, si 150 ohm pt Ri. Am atasat si schema care am facut.o din datasheet (http://datasheet.octopart.com/AD8055ARZ-Analog-Devices-datasheet-23752868.pdf) de la pag. 13 . De ce credeti ca nu merge cu AD8055?

Update: daca nu intru direct cu semnal pe intrarea neinversoare, si intru printr.o rezistenta de 56k, AD8055 merge,amplificarea e buna, dar sinusoida nu este simetrica fata de nivelul de 0, ci este ridicata in sus.

post-195068-0-48145900-1423824594_thumb.png

post-195068-0-77889100-1423824783_thumb.png

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Cum ai legat intrarea neinversoare la masă ? Ai folosit decuplarea din DS cu condensatorii de 100n lipiți chiar pe soclu ? Ai folosit cabluri ecranate ? 

Unele din cele de mai sus - nu neapărat toate - ar putea fi cauza ....

Link spre comentariu

Nu am legat intrarea neinversoare la masa. Prin ea am intrat cu semnal.

O alta observatie: Am modificat rezistenta de 56k si am pus o rezistenta de 10k. Deci am intrat cu semnal pe intrarea neinversoare prin rezistenta de 10k, si acum merge, e simetric, si nu inteleg de ce? In teorie, nu trebuia sa mearga si fara?

Link spre comentariu

Am modificat schema in felul urmator:

Am marcat prin sageata rezistenta. Nu inteleg cum anume trebuie pusa la masa intrarea neinversoare in CC. Eu am intrat cu semnal intre intrare si masa. Daca va referiti la o rezistenta intre intrarea neinversoare si masa, mi.ar strica impedanta.

post-195068-0-17436600-1423826791_thumb.png

Link spre comentariu

Vreau sa folosesc si un multiplexor in montaj, si as vrea sa stiu cum anume modifica acesta comportamentul circuitului. Vreau sa il folosesc pe post de comutator, sa cuplez pe rand intrarea la unul din divizoarele resistive(sa pot sa variez atenuarea). Imi strica in vreun fel impedanta? Are rezistenta de iesire? Si cam ce rezistenta are contactul(adica intre pinul de intrare si iesire? Este vorba de MAX4052. Intreb acest lucru pentru ca, din cate am vazut intr.un montaj, era un buffer si inainte si dupa el. Multumesc

Link spre comentariu

<(cu 4MSPS teoretic, dar nu am reusit sa obtin mai mult de 2)>

E corect. M-am uitat asa in diagonala pe datasheet si prin 4MSPS ei spun ca ai doua canale A/D capabile fiecare de maxim 2MSPS.

Dar pot lucra in paralel.

PS: nu-mi vine sa cred cat de putin costa acest dsPIC la magazinul albastru.

Daca n-ar fi mult transportul mi-as lua si eu!

Link spre comentariu

Vreau sa folosesc si un multiplexor in montaj, si as vrea sa stiu cum anume modifica acesta comportamentul circuitului. Vreau sa il folosesc pe post de comutator, sa cuplez pe rand intrarea la unul din divizoarele resistive(sa pot sa variez atenuarea). Imi strica in vreun fel impedanta? Are rezistenta de iesire? Si cam ce rezistenta are contactul(adica intre pinul de intrare si iesire? Este vorba de MAX4052. Intreb acest lucru pentru ca, din cate am vazut intr.un montaj, era un buffer si inainte si dupa el. Multumesc

Una din primele informatii de pe prima pagina a foiii de catalog este rezistenta contactului in pozitia "inchis", si anume typ 125 ohm pentru semnale analogice.

Nu, nu are rezistenta de iesire, alta decat cea de mai sus. Despre impedanta, in schimb, se poate discuta (capacitatea contactului inchis este de circa 8pF).

In orice caz, time cont si de timpii de comutatie (tipic 90ns) care iti vor limita semnalul la frecventa de cel mult 10MHz, sau chiar mai putin.

Link spre comentariu

Nico eu ma refeream daca exista rezistenta intre intrare si masa sau intre iesire si masa. Cat despre timpii de comutatie de ce m.ar interesa ? De vreme ce am setat un canal nu il mai schimb.

Link spre comentariu

Nico eu ma refeream daca exista rezistenta intre intrare si masa sau intre iesire si masa. Cat despre timpii de comutatie de ce m.ar interesa ? De vreme ce am setat un canal nu il mai schimb.

Rezistenta intre intrare si masa, respectiv intre iesire si masa este rezistenta/impedanta de iesire, respectiv rezistenta/impedanta de intrare a etajelor care se interconecteaza prin "comutator".

Raspunsul anterior se referea la intrebarea ta: "Si cam ce rezistenta are contactul(adica intre pinul de intrare si iesire?"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări