Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit intrare osciloscop

nimeni_altci

Postări Recomandate

Ia încearcă cu cîte un condensator de 100nF - ceramic ordinar la minim 25V - între +Vcc și masă , respectiv -Vss și masă. Mai fii  atent să nu ai fire prea lungi , să nu depășești 100pF sarcină capacitivă pe ieșirea OA , să nu faci buclă de masă, etc. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Vezi ca antenele de pe Leu(deasupra facultatii /campusului) si Apaca(Cotroceni Center) in care se pompeaza in medie cate 0.5-1kW pt posturile din FM sau cea pt tv de ~5kW nu sunt pt. decor urban. Putin zgomot sigur ajunge si pe masa ta de test, cum spune si UDAR decupleaza tot ce poti(ideal cat mai aproape de pinii opampului) si foloseste cabluri ecranate pe partea de semnal mic altfel o sa vezi muuult "marar" pe acolo. Spor!

Link spre comentariu

Ok. Multumesc de ajutor. Dupa cum am zis, am facut testele in doua laboratoare diferite. Unul din ele nu e in Leu, e in campusul rectoratului si la fel. In schimb cu un OA de la microchip a mers foarte bine circuitul. Voi incerca luni sa refac montajul si sa folosesc condensatoare.

Link spre comentariu

In schimb cu un OA de la microchip a mers foarte bine circuitul. Voi incerca luni sa refac montajul si sa folosesc condensatoare.

Corect era să spui cu ce OA - că nu face Microchip unul singur . Bănuiesc , totuși, că nu avea 70V/µs ca LM318 .

Link spre comentariu

Salut!

Nu am reusit sa fac LM318, dar am facut ce m.ati sfatuit, am cautat toate schemele de osciloscoape posibile, si din cate am vazut, toate sunt cu TL084 si atenuatoare. Intrebarea mea este urmatoarea: daca as pune un atenuator cu divizor rezistiv 100k+900k(sa atenuezede 10 ori), cam ce tensiuni as putea masura minim?

Link spre comentariu

Păi e simplu : dacă fără atenuator poți măsura , să zicem 10V vârf , cu atenuator vei putea 10x adică 100V vârf.

În altă ordine de idei , TL08x - TL07x sunt OK pentru frecvențe de până la câteva zeci de kHz la intrare - oricum nu cred că o să poți mai mult din cauza părții de achiziție/prelucrare.

Link spre comentariu

Scuze , l-am sărit pe minim ăla. Poate și pentru că nu e determinat de atenuator - sigur atenuatorul multiplică și acel minim cu 10 - dar el e determinat de ce e după . Ziceai că vrei să pui amplificare după atenuator - dar cel mai bine e să-l faci comutabil . Nu atenuatorul îți va strica zgomotul . Teoretic la 900kΩ-100kΩ , presupunând , cum e normal că sursa de semnal are o impedanță mult mai mică, rezistența de zgomot ”văzută” la intrarea amplificatorului este de 90 kΩ. Asta corespunde unui zgomot termic în banda de 20kHz  de circa 5.5µV - comparabil cu zgomotul unui TL072 . Să nu uităm însă că atenuatorul e compensat deci impedanța lui scade la frecvențe mari. Oricum , 1mV o să-l vezi fără probleme iar un osciloscop digital ”știe” să scoată semnalul din zgomot.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Impedanta de intrare a unui osciloscop are doua componente legate in paralel: una rezistiva si una capacitiva. Raportul celor doua trebuie sa ramana constant cand semnalul este atenuat cu o sonda sau cu un comutator, altfel forma semnalului se modifica. Daca se doreste o anumita impedanta la intrare, cele doua reactante trebuie sa aiba valori comparabile la frecventa maxima. De exemplu, pentru o impedanta de 1 megohm si o capacitate de 30 pF la intrarea amplificatorului, sonda 1:10 va avea la intrare 10 megohmi si 3 pF, cea de 1:100 va avea 100 megohmi si 0,5 pF, etc. Amplificatorul operational are, in montaj, o capacitate de intrare destul de mare. Nu are rost sa se lase o rezistenta de intrare mare, deoarece este oricum suntata de capacitate. Mai trebuie limitata tensiunea de intrare in amplificator cu diode polarizate si frecventa semnalului cu un filtru trece jos, altfel pot intra semnale radio sau impulsuri periculoase.

Link spre comentariu

Eu chiar acum sunt la laborator si probez acest lucru. Din pacate nici macar 10mV nu pot vedea. Am pus un divizor rezistiv de 100k si 900k . La intrare am bagat un semnal de 10mV amplit. dintr.un generator Rigol. Pe iesirea divizorului am pus un osciloscop Tektronix. Tot ce vad e doar zgomot si semnalul deformat la 500kHz. Semnal rampa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări