Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit intrare osciloscop

nimeni_altci

Postări Recomandate

Daca vreti semnale bipolare atunci tot trebuie un sift la intrare in jurul caruia se v-a masura . Altfel nu se poate. Cu alimentare +- masurarea e in jurul lui zero. Amplificatorul neinversor nu oscileaza. Daca va uitati bine amplificatorul de instrumentatie contine la intrare doua amplificatoare neinversoare care ridica impedanta. Ltspice e foarte bun are simulatorul foarte robust . Altele sunt programe mult mai mari, ORcad de exemplu.

Nu aveti nici un avantaj.

Link spre comentariu

Nici pe departe nu sunt persoana nimerită să dea un asemenea răspuns . Nu folosesc extensiv aceste programe și nu am încredere absolută în ele - recunosc însă că sunt utile la verificat funcționalitatea de principiu a scemei . Am testat câte puțin și ISIS-ul Proteus ( în special pentru microcontrolere ) , Tina TI , Multisim - iată acum LTSpice. Primele două le folosesc ceva mai mult . LTSpice-ul o să-l mai testez. 

La proiectul la care te-ai înhămat nu știu însă cât de mult te ajută vreun soft de simulare . E vorba de multe detalii iar simulatoarele lucrează cu multe aproximări , idealizări , etc. 

Multe dintre ele permit ”alterarea” modelului pentru a-l apropia de realitate dar cred că uneori munca de modelare e mai amplă ( și sigur, mai incertă ca rezultate ) decât testarea practică. Mai mult , unele probleme nu la intuiești până nu te lovești de ele deci , evident , nu ai cum le modela. 

Dar , desigur , colegii vor veni și cu alte păreri și poate , cu un răspuns ferm la întrebarea ta.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Imi cer scuze pentru intarziere, dar sunt in sesiune si nu am asa mult timp acum. Pana la urma am comandat niste OA LM318, sunt singurele care se potrivesc nevoilor mele(SR mare, tensiune de alimentare mare, pret mic). Ramane sa ma decid daca fac diferential sau legare simpla, daca spuneti ca nu sunt diferente poate raman pe legarea normala din simplitate.

Link spre comentariu

Bineinteles. M.am gandit ca osciloscopul sa poata masura frecvente de pana la 200kHz, amplitudini de +-15V, si sa aibe impedanta mare(GOhm-de aceea intru prin buffer). Amplificarea vreau sa o reglez din digipoturi. Problema este ca o sa am nevoie de doua OA de amplificare daca masor tensiuni mici. Din cate am vazut OA sunt limitate la un gain de cca 100 pentru frecventa dorita de mine. La iesire din cele doua OA vreau sa am un divizor de tensiune, iar in caz ca masor +-15V, reglez gainul celor 2 OA pe 1 si atenuez semnalul din divizor, pentru a cobora la 3.3 cat are ADC. Credeti ca este ok asa?

Link spre comentariu

Pai cautati scheme de osciloscoape ... sant accesibile la un click . S - a ajuns la ele dupa multa teorie si munca , condimentate cu bani ( destui ) . N - are rost sa reinventati roata ... zic eu , va puteti inspira oricat de copios . Menajati energia pentru concepte si idei noi , sau macar pentru aprofundarea teoriei . Nu merg sarite niste etape ... cred ca ati constatat ! Instrumentatia merge cum vrea ea , nu cum vrem noi ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Performantele sunt foarte ambitioase. Un dsPIC poate converti cel mult 1 Msps, adica o sinusoida de 100 kHz aproximata prin 10 puncte. Este o banda suficienta pentru a examina sumar forma unui semnal de AF. La 100 kHz este (cu greu) realizabila o impedanta de intrare de 10 megohmi, nu mai mult, din cauza capacitatilor inerente ale sondei si ale cablului.

Link spre comentariu

Perfect de acord , cu o mică precizare  - nici măcar 1MΩ la 100kHz - ar trebui să am 1,6 pF capacitate parazită ! ( Mă refer desigur la intrarea directă , cu atenuatori compensați corespunzător situația se îmbunătățește la nivele mai mari .)

Link spre comentariu

Schema vreau sa o proiectez eu. Imi place sa stiu ca am facut.o eu. Cat despre dsPIC, are 2MSPS,nu 1. M.am gandit, pentru intrare, sa nu intru prin divisor rezistiv, ci direct prin buffer, pentru a avea impedanta mare. Dezavantajul acestei legari este ca trebuie sa alimentez OA la tensiune mare(+-20), pentru a masura un maxim de +-15V. Cam asa va arata schema:

Am optat pentru intrare normala, pentru ca a scris cineva mai sus ca nu trebuie musai diferential.

post-195068-0-41114800-1422384363_thumb.jpg

Link spre comentariu

Păi fă-o , dar fă-o bine . Mai la începuturi voiai musai o singură sursă , văd că ai renunțat . Revenind la schemă :

1. Nu poți alimenta cu +/-20V dacă aia e limita absolută . Specificațiile sunt pentru +/-18V , dar îți ajunge.

2. Nu poți lăsa așa, pur și simplu în aer, intrarea .

3. Care-i logica a două amplificatoare inversoare x2 , x2 apoi divizor ? Și iar valorile alea ... 

4. Translatarea nivelului trebuie să o faci oricum , preferabil chiar înainte de ADC. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, la inceput voiam multe lucruri, dar pe parcurs am realizat ca nu se poate asa. De aceea am trecut pe alimentare dubla.

2.De ce nu e in regula sa las intrarea "in vant"? Se va comporta ca o antena, sau de ce? Ce solutii am sa remediez problema?

3. Am pus doua amplificatoare pentru ca am nevoie de gain mare(OA ales de mine are gain maxim 100 la frecvente mari), si de aceea folosesc doua.

4. Translatarea nivelului nu e facut.a in simulare, dar o voi face, si da, inainte de ADC.

Link spre comentariu

2. O intrare în vânt , mai ales una de impedanță mare , va avea un potențial nedefinit - atât în cc cât și în ca - deci osciloscopul va indica aiurea , fără nimic la intrare . E posibilă chiar afectarea integratului - ESD, etc. Ea trebuie legată la masă cu o rezistență mare .

3. Ai nevoie de gain mare dar le folosești la x2 ? 

Fără supărare , mai caută scheme de osciloscoape pe net și uită-te la ele . S-a mai sugerat , cred. 

Link spre comentariu

Rezistentele sunt puse orientativ. Oricum acolo o sa vina digipoturi, in loc de rezistentele din reactie. O sa ma inspir si din alte scheme, bineinteles. Multumesc pentru ajutor, inca odata.

Link spre comentariu

Salut,

Am revenit cu noi probleme(ca asa e in electronica daca esti incepator). Am incercat sa fac un simplu amplificator inversor folosind LM318 (ca aici: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Op-Amp_Inverting_Amplifier.svg/300px-Op-Amp_Inverting_Amplifier.svg.png )

Am folosit rezistente de 1k si 2k pentru reactie. Am facut schema, am alimentat la +-10v. Am bagat pe intrare semnal sinusoidal de +-200mV, cu intrarea neinversoare conectata la masa. Problema este, ca la iesire in loc sa am un semnal de amplitudine dubla, am doar un zgomot de amplitudine mare.

Cam asa arata: Posted Image

Apoi am mutat osciloscopul de pe iesire pe intrare, si semnalul arata asa: Posted Image (dupa cum se vede, nu e foarte clar)

Apoi cu osciloscopul nemiscat, am deconectat intrarea neinversoare de la masa(practic osciloscopul masura doar generatorul de semnal) :

Posted Image (un sinus curat).

De ce credeti ca nu merge?

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări