Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

laptop acer 5349 zrl - defect pe alimentare

Barbu Andrei

Postări Recomandate

Am un laptop la care alimentarea a picat. Mai precis am in scurt un mosfet si 2 diode. Mosfetul este AOL1413 iar diodeleSMAJ20A, respectiv SBR1045SP5-13 (dioda asta este intrerupta) . "Clienta" spune ca a turnat copilul apa pe el.....Este posibil sa mai fie ceva dus, dar as vrea sa le inlocuiesc pe astea deocamdata si abia apoi sa iau in calcul varianta inlocuirii placii de baza. Prin magazinele din tara nu gasesc asa ceva si ma gandeam ca poate exista ceva echivalent. pentru aceste componente. Din pacate, nu detin pe nici o placa ceva echivalent. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Barbu Andrei

4

• negru_voda

2

• Th3_uN1Qu3

1

Top autori în acest subiect

Cea  mai buna metoda este sa apelezi la magazinele de service/dezmembrari si sa faci rost la un pret cat de mic de-o placa de baza de genul asta defecta si sa iei de pe ea ce e nevoie. Daca ai o suflanta de aer cald si stii lucra cu SMD-urile cum trebuie, in juma' de ora n-ai ce lucra pe el. Insa vezi pe alte placi in zona de alimentare ce diode / mosfet au pe placa si eventual compara datasheet-urile lor. In mare parte din cazuri sunt compatibile. Ai grija la mosfet sa fie pinout-ul la fel cu cel decedat

Link spre comentariu

La varianta cu recuperarea lor de pe alte placi m-am gandit si eu . Probabil maine voi face un drum la pitesti sa vad ce gasesc. Tranzistorii care ii am sunt mult prea slabi fata de ceea ce imi trebuie. Daca aveam ceva mai fortosi ii aruncam pe aia pe placa (bineinteles, dupa o atenta verificare a specificatiilor) . Cu suflanta ma descurc....am mai distrus 3-4 placi de baza :)) . 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

l-am mai lasat cateva zile, tot sperand sa gasesc ceva pentru el. din pacate , a mai aparut un scurt care nu era prezent la masuratorile initiale. pe schema lui apare Vin si ramura asta e scurt . din nefericire sunt prea multe componente pentru a incerca eliminarea componentei defecte ( aproape la fiecare "pagina" unde apare Vin , sunt cel putin 4-5 condensatori in paralel , iar eliminarea fiecaruia in parte ar insemna scoaterea a cel putin jumatate din componentele de pe placa ).

in concluzie, alta solutie in afara de inlocuirea ei nu am. asta bineinteles, daca voi gasi una.

Link spre comentariu

sunt si ceramici pe ramura asta. oricum eu banuiesc ca ar fi si sub chipset ceva pini in scurt. posibil ca la masuratorile initiale sa nu fi lucrat "oxidul" sub el. pe ramura de Vin , aveam undeva la 20-24 ohmi initial, acum am 0 . oricum, chiar daca as gasi "vinovatul" , tot va pica in cele din urma. am uitat sa mentionez in primul post ca turnarea apei a fost cu vreo 2 saptamani inainte sa vina cu el la mine, timp in care lichidul a avut timp suficient sa isi faca de cap (din spusele ei, a turnat o sticla de 2L de apa....). 

Link spre comentariu

Nu-ti bate capul cu scurtul de pe Vin, acolo este 90% un ceramic de vina. Ii dai 2-3A dintr-o sursa de laborator si vezi ce fumega. :da

Editat de Th3_uN1Qu3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări