Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• niq_ro

1

• Tavi

1

• rimache

1

Top autori în acest subiect

dupa cum arata, e de 330nF si are cate 2 perechi de picioare, pentru fixare mai buna..

Ca are 4 terminale am vazut...Dar acesta sa fie oare motivul, pentru o fixare mai buna?! Este de la un monitor CRT, este unul din "setul" de condensatori comutati in functie de frecventa, folositi pentru corectia E-W.Este singurul cu 4 terminale din tot aparatul si asa a fost prevazut in mod expres prin chiar proiectarea aparatului, PCB-ul este construit special pentru acest C cu 4 terminale in acea pozitie, toti ceilalti C, inclusiv ceilalti din "setul" pentru corectia E-W, sunt "normali", adica doar cu 2 terminale.Tocmai de aceea am pus si foto de la PCB...
Link spre comentariu

E vorba cred de niste condensatoare speciale din componenta filtrelor de retea. In mod normal inainte si dupa ele sint conectate in serie bobinele soc (din acelea cu infasurari identice pt. eliminarea perturbatiilor de mod comun; se foloseste cate o pereche de terminale catre fiecare set de bobine soc) iar rezultatul este ca astfel condensatorul sunteaza foarte eficient fara a avea inseriata inductanta (parazita) si rezistenta propriilor terminale care in acest mod realiza un cuplaj intre bobinele de soc din aval si amonte, reducandu-le drastic eficienta.Daca verifici de unde l-ai recuperat ai sa vezi ca este din filtrul retelei de dinaintea transformatorului. Inainte sa existe in mod curent mufele shuco cu filtru de retea incorporat in care intra cablul dinspre retea se construiau chiar pe cablajul aparatului filtre folosind piese discrete, iar condensatoarele cu doua perechi de terminale erau specializate in acest scop.Daca nu provine din zona filtrului de retea atunci probabil ca prin folosirea lui acolo s-a urmarit deasemenea eliminarea unor cuplaje prin resistenta si inductanta parazita a terminalelor intre doua circuite f. zgomotoase sau de semnal mare.

Link spre comentariu

Totusi omul a specificat clar de unde l-a scos si din ce scrie pe el nu e decit un condensator obisnuit dar cu terminale duble. Ramine ca o curiozitate si nu pot sa nu-mi amintesc si de altele asemenea: punti cu 6 picioare, condensatori ceramici dubli cu 3 picioare, relee cu 3 picioare si de ce nu, mai obisnuitele reglete de rezistente cu o multime de picioare. Mai dati si voi exemple... :smt003

Link spre comentariu

partea cu lipituri ar spune multe...

Cred ca ai nimerit... PCB-ul nu mi-a spus nimic, dar asta numai la inceput, terminalele fiind cuplate impreuna ;-) Am examinat insa cu atentie schema rezultata dupa studierea PCB...Este singurul condensator cuplat permanent in circuit; ceilalti, care cu exceptia terminalelor (in numar de doua) sunt absolut identici, sunt conectati in paralel cu el atunci cand este nevoie, conform tabelei de corectie a liniaritatii in functie de frecventa, folosind comutatoare cu MOSFET-uri.PRESUPUN doar, ca intreruperea accidentala la acest condensator ar cauza defecte majore si ca proiectantii, din motive de fiabilitate/mentenanta (cazul unei lipituri defectuoase si eventualele consecinte -> final H, FBT, etc) au prevazut conexiuni dublate si componenta respectiva cu 4 terminale...Nu gasesc alta explicatie...
Link spre comentariu

Asta ma duce cu gindul la un vechi electronist care pentru a-si proteja realizarile pe vremea lui Ceasca (facea reverburi, mixere, diverse filtre si efecte de instrumente muzicale) obisnuia sa puna la deruta citeva piese in plus aranjate de el si care nu se puteau identifica si masura in nici un fel. Pe linga asta, stergea scrisul de pe toate piesele si turna rasina pe placi sau le vopsea gros. :smt003

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări