Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio pentru casti

ALEKS

Postări Recomandate

In primul rand ma bucur ca mai sunt inca persoane care se gandesc serios la aparatele care contin tuburi electronice. In al doilea rand va informez ca in viitorul apropiat (probabil saptamana viitoare, in masura in care voi avea timp) voi posta schema completa a unui amplificator stereo cu tuburi electronice E88CC / 6DJ8 precum si sursa de alimentare aferenta. Amplificatorul a fost construit de mine utilizand tuburi PHILIPS MINIWATT E88CC achizitionate din "talcioc". Tot ceea ce pot zice e ca aparatul s-a comportat peste asteptari in faza de teste. Acum intentionez sa realizez o carcasa pe care sa montez amplificatorul. In momentul in care va fi gata, voi posta o fotografie aici pe forum. Din momentul in care voi posta schema, sunt pregatit sa raspund intrebarilor voastre referitoare la constructia amplificatorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 112
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

37

• kappa_ii

12

• Electron

11

• GeX

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...

Imi cer scuze pentru intarzierea cu care postez schema amplificatorului sus-mentionat. Schema sursei de alimentare o voi posta in zilele urmatoare. Sursa este externa, sau conform fanteziei electronistului poate fi asamblata in interiorul carcasei amplificatorului.

Schema de principiu pentru un canal:

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Tot respectul pentru ce ai realizat, cred ca suna foarte bine. Si eu am vrut sa construiesc o clona de Morgan Jones, dar am renuntat pentru ca nu aveam casti de impedanta mare (erau pe 32 ohm). Tu ce casti folosesti si ce impedanta de iesire are amplificatorul in versiunea pe care ai facut-o?M-am uitat la tine pe site si am vazut schemele pentru sursa de alimentare, am remarcat lipsa bobinei de pe tensiunea anodica. Nu iti creeaza probleme brumul din retea? Eu incercasem la vremea respectiva sa fac o sursa stabilizata (cu un tranzistor pe post de regulator), n-am mai apucat din pacate sa o testez cu amplificatorul.

Link spre comentariu

In urma unor discutii inversunate cu Alex Cavalli, am ajuns la schema cu reactie negativa care inglobeaza si potentiometrul pentru reglarea impedantei. Este de ajuns sa muti cursorul potentiometrului spre "impedanta scazuta" (LOW Z) si atunci vei putea utiliza casti de 32ohm. Eu folosesc o pereche de casti Sony tot de 32ohm (desi intentionez sa achizitionez si unele de impedanta mai mare).Corect in ceea ce priveste bobina. Nu am nici o bobina de minim 5H pentru a reduce din brum. Schema sursei de alimentare nu este completa. Am s-o modific in zilele acestea cu valorile pe care le-am utilizat. De fapt, am alimentat tot amplificatorul la o tensiune de cca 200V si am folosit 2 condensatoare de 330uF/200V. Astfel am redus brumul.Inca ceva: sursa de tensiune are imbunatatiri pe care inca nu le-am adaugat in schema. Am sa postez pe site schema, in zilele ce urmeaza. Atunci voi trece si valoarea transformatorului primar, pe care am omis-o (pe atunci nu era stiuta inca).

Link spre comentariu

Sursa pe care o facusem eu era cu un tranzistor BU120 (parca) si 4 diode zener de 51 volti puse in serie. Tensiunea de intrare era data de 2 transformatoare 220/12 volti puse "secundar in secundar". Tensiunea la iesirea sursei era aproximativ 200 volti (plus minus ceva). Am testat-o cu un bec de 15W si functiona ok (desi se incalzea ingrozitor). Nu as putea sa spun nimic despre ripple, nu am facut nici o masuratoare. Acum ma bate gandul sa caut sursa prin lada de vechituri si sa reiau proiectul, am trecut intre timp pe casti de 64 ohm, mai "adecvate" pentru un amplificator cu tuburi.Oarecum off-topic - ce parere aveti despre amplificatoarele hibride, cu tuburi in etajul de intrare si mosfet ca etaj final?

Link spre comentariu

BU-urile se incalzesc excesiv, oricum. Daca vrei sa-ti adaptezi impedanta de iesiri a amplificatorului Morgan Jones, te-as sfatui sa modifici schema si sa preiei semnal cuplat la casti prin transformator de iesire (desi e o varianta foarte costisitoare).In ceea ce priveste amplificatoarele hibride, nu cred ca am construit asa ceva pana acum. Desi am auzit lucruri bune despre ele. Cred ca E88CC sau ECC83 in preamplificator combinat cu MOSFET-uri in final ar rezulta o calitate mare si sunet destul de "puternic" pentru a deranja pe cei din imprejurimi, spre delectarea aparatului tau auditiv.Eu as opta pentru finalii pe lampi (EL84 spre exemplu). Se pot trage 15W foarte usor din asa ceva. Iar 15W scos din tuburi electronice, "se chiama" putere activa "adevarata", eu personal nu inteleg notiunile de P.M.P.O. si altele de gen. In plus, daca mai ai norocul sa gasesti tuburi la pret redus (ocazii, talcioc...) mi se pare mai simplu de implementat o solutie de putere cu tuburi electronice.

Link spre comentariu

Nu vreau transformator tocmai fiindca sint sigur ca nu l-as putea construi suficient de bine. Poate totusi voi incerca odata si odata. Oricum, experienta mea cu montajele "cu lampi" este foarte limitata (mai multa teorie decit practica). Nu ma intereseaza sa scot putere foarte mare, castile pe care le am (Behringer) sunt destul de sensibile.Am in lucru un amplificator cu OPA604 si IRF530 ca finali (clasa A, single-ended), dupa ce il construiesc o sa-i trec etajul de intrare de pe OPA pe tuburi, sa vad ce iese.Inca o intrebare: cit de critic este condensatorul de cuplaj al castilor? Nu "strica" oarecum sunetul? Nu se deterioreaza in timp? Un condensator nepolarizat de valoarea aia ar costa cred cit amplificatorul si castile la un loc...

Link spre comentariu

Daca te referi la condensatorul de 470uF/350V care face cuplajul castilor cu a ramura catod-anod a montajului in contratimp, sigur ca in timp se usuca si el. Nu este neaparat valoarea tensiunii de 350V. Eu am folosit un condensator de 470uF/200V (dintr-o sursa de calculator) pentru ca, teoretic si practic, prin ramura aceea, nu trece mai mult de 115V. Valoarea tensiunii de 350V a fost aleasa in vederea efectuarii montajului gresit si atunci ramura catod-anod al lui V2 va vedea tot voltajul B+ (alimentarea generala a circuitului) si e o oarecare protectie, pentru a nu distruge condensatorul. Merge foarte bine si 470uF/150V daca gasesti asa ceva. Acest condensator e polarizat.In ceea ce priveste un condensator nepolarizat de 470nF (folosit la ramura anod-grila V2, vorbim despre C2), acesta poate fi un condensator de mare capacitate cu tantal (si atunci costul e pe masura, cum ai zis si tu) sau un condensator din ala de care se mai produceau la IPRS Baneasa, cu foita de aluminiu (nu imi amintesc numele materialului), mai mic ca volum si evident, la costuri.Condensatoarele, in timp deterioreaza sunetul amplificatoarelor, deci acest amplificator este si el expus problemei.E buna ideea cu OPA604 si IRF530. Trecand pe "lampi" vei obtine probabil un spor de performanta in domeniul zgomotului de fond (net mai mic) si al profunzimii sunetului; sunetul devenind mai "cald".

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Intre timp am uitat de acest post si de faptul ca am promis ceva fotografii ale amplificatorului.

Cateva impresii din procesul de constructie:

Posted Image

Posted Image

PS: Cand voi face rost de un aparat digital performant, voi fotografia amplificatorul complet, in functiune.

Link spre comentariu

Multumesc! Cablajul l-am proiectat pe hartie, cu creionul in cca. 3-4 ore (pentru ca nu gaseam cum sa duc traseele pentru 6V3 si B+ cat mai convenabil -- intr-un final am reusit ceea ce am expus in fotografii) iar apoi l-am transpus in 30 minute pe sticlotextolit.

Link spre comentariu

Exista rumori cum ca daca intr-un punct se leaga toate conexiunile de tip "masa" se reduce zgomotul de fond. Dupa parerea mea, daca executi cablajul cum trebuie, nu apare oricum nici un zgomot de fond. Este mult mai simplu sa faci cablajul "in aer" si multi constructori prefera metoda aceasta. Eu prefer cablajele pe sticlotextolit pentru ca arata mult mai bine si este mai usoara o eventuala depanare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări