diff Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 (editat) Salutare tuturor! dupa cum era de asteptat sau dupa spusele mele de mare audiofil este timpul sa-mi construiesc un preu,evident pe tuburi.Dupa ceva cautari am gasit un preu dragut cu E88cc prin amabilitatea lui Vio apropo,abia astept sa termini preul sa vedem ce si cum si eventual poate o auditie bineinteles daca ma primesti hehe,cu 2 zile in urma am gasit intamplator o schema care se preteaza a fi ceva hi-end si poate al si construiesc in aer sa vad ce si cum,vreau sa experimentez si asa ceva si sa ma joc putin cu corectia riaa,partea de sursa este putin dubioasa in sensul in care al 2 lea traf primeste 12vca in secundar din primul traf care in mod normal este pt filamente iar in primarul lui t2 se vor regasi 100v multiplicati de acele diode adica un triplor de tensiune pt a compune anodica de 430vcc,ma gandeam sa fac o redresare si stabilizare cu ajutorul unui tranzistor fet si un filtru PI pe intrare ,vreau o parere despre acest preu si sursa de alimentare implicita,las link cu detalii . http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/sapinde1.htm#index2 Editat Ianuarie 14, 2015 de diff Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 (editat) Hi-Fi sau Hi-End sînt absolut toate schemele de pe net., n-am văzut vreuna să recunoască autorul că e ordinară sau proastă. ........... Nu e deloc greu de făcut o sursă normală, cu redresări normale, va avea brum mai mic faţă de dublarea aia de tensiune. Totuşi schema lui Fred e din categoria celor active, nu pasive şi a simulat o schemă de integrat. Personal nu-mi place rezolvarea adaptării impedanţei şi curbei la diferite doze. Are o chichiţă cu acele trei lămpuţe cu neon, cam greu de găsit. Prea mulţi cond electrolitici în schemă. Editat Ianuarie 15, 2015 de zal Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 http://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=71&start=10 Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 (editat) Preamplificatorul este foarte inginereste proiectat,este o schema evoluata si bine gandita.Daca cititi cu atentie veti constata ca acest preamplificator corector este utilizat pentru utilizarea pe intrare a doua tipuri de doze: una ceramica si alta magnetica. Doza ceramica poate genera un semnal de pana la 1V,iar doza magnetica un semnal de 4mV...10mV ( in functie de doza magnetica fie MM sau MC),asadar proiectantul utilizand aceleasi etaje de amplificare,a avut inspiratia sa gandeasca si o bucla de AGC (Automatic Gain Control),sau pe romaneste CAA (controlul automat al amplificari).In cazul cuplari la intrare a unui semnal mic de ordinul mV,preamplificatorul va avea o amplificare foarte mare dupa standartul RIAA,iar pentru un semnal la intrare foarte mare de ordinul V,amplificarea intregului etaj va ajunge chiar la unitate,G=1. Bucla de AGC intra in actiune tocmai la tensiunea de deschidere a celor trei tuburi cu neon (neoanele au prag pentru tensiunea de deschidere),tensiune DC va fi calibrata de divizorul R110,R111 circuitul de integrare C105,R112,C104,R113 apoi tensiunea obtinuta se aplica pe intrarea inversoare a amplificatorului diferential format din tuburile V1, V4,prin cuplajul catodic controland amplificarea lui V1(V4) si implicit amplificarea lui V2,V5 ele fiind cuplate galvanic deci pana la urma amplificarea intregului preamplificator. Acum intuiti si dv.ce rol important au cele trei tuburi cu neon,care, cu un pic de gandire si calcul se pot inlocui cu o dioda cu vid "construita" dintr-o trioda normala bineinteles ca proiectantului i-a fost la indemana si mai usor sa utilizeze aceste tuburi cu neon.Reactia negativa pentru conectarea unei doze ceramice este compusa de la iesirea amplificatorului prin reteaua: C109,R18//C110 si intrarea inversoare (-Vin) grila tubului V4.Pentru RIAA treburile sunt mai clare si nu mai insist. In ceea ce priveste sursa de alimentare,ar trebui sa stim ca la curenti mici,multiplicatoarele de tensiune sunt mult mai putin zgomotoase comparativ cu sursele clasice,iar utilizarea celor doua trafuri de alimentare cu puteri mici,nu fac altceva decat sa micsoreze campurile radiante parazite generate de trafurile mai mari. Acest preamplificator este OK! Si pentru ca veni vorba de sursele multiplicatoare de tensiune,vom constata ca extrem de multe amplificatoare de productie japoneza,chiar amplificatoare de clasa superioara,au sursele pentru HT facute cu dublor de tensiune,de ce oare,va pteti explica??? A fost un comentariu fff scurt referitor la functionarea acestui preamplificator. P.S cine doreste ii voi prezenta inlocuirea celor trei tuburi cu neon cu o trioda normala legata ca dioda si totul calibrat in asa fel incat montajul sa functioneze exact ca originalul. Editat Ianuarie 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 16, 2015 Partajează Postat Ianuarie 16, 2015 Păi, cum am spus, simulează un preamplif cu diferenţial la intrare, de acolo şi nevoia acelor neoane. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 16, 2015 Partajează Postat Ianuarie 16, 2015 Păi, cum am spus, simulează un preamplif cu diferenţial la intrare, de acolo şi nevoia acelor neoane. Dl.Adrian! nu simuleaza,ESTE un circuit de intrare cu amplificator diferential si sa nu uitam ca amplificatoarele diferentiale la inceputurile inceputurilor au fost facute cu tuburi electronice,dupa care sa trecut la SS,hibride si CI,iar prezenta neoanelor nu este o consecinta a acestui amplificator diferential ci pur si simplu pe intrarea inversoare a amplificatorului diferential se aplica o tensiune DC variabila cu nivelul semnalului la iesire si formand reteaua AGC (reglajul automat al amplificari),dar si bucla de AC pentru NFB in cazul utilizari unei doze ceramice sau al unei doze magnetice. Cred ca am explicat destul de clar dar pe scurt cum functioneaza acea bucla AGC cu AJUTORUL acelor tuburi cu neon,iar proiectantul ca sa fie consecvent in all tube le-a folosit,altfel ar fi putut utiliza Diace sau altceva. Daca vom realiza acest preamplificator doar pentru o corectie RIAA putem renunta foarte usor la acele neoane,m-am facut inteles ??? Link spre comentariu
diff Postat Ianuarie 16, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2015 (editat) Totul este ok,asa cum ma asteptam o schema fara pretentii prea mari dar cu siguranta sursa o voi face cu un fet gen irf iar filamente cu lm338k,neoanele am gasit ceva asemanator sper sa fie ok,bineinteles am citit ceva parametrii etc,primul din lista. http://www.tme.eu/en/katalog/#search=neon&s_field=accuracy&s_order=DESC&id_category=112285&visible_params=2,1237,5,18,142,117,329,77,752,38&used_params=1237:6825; Editat Ianuarie 16, 2015 de diff Link spre comentariu
diff Postat Ianuarie 17, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2015 Cam la asa ceva ma gandeam ca sursa,poate si un filtru PI imediat dupa redresare ar fi binevenit cu un soc sa zicem de 10H,astept ceva pareri sau poate ceva idei,referitor la filamente ma gandeam o sursa redresata si stabilizata cu LM338k ca in ampliful terminat recent unde am pus urechea lipita de inalta si nu se aude absolut nimic,fass sau vreun humm de pe retea 50 hz evident cu volumul amplifului la maxim fara nici un semnal aplicat,chiar ma si mir cum la 1m de cablu intre amplif si player nu capteaza absolut nimic ,mama lor de japonezi au revolutionat lumea cu tehnologia .Cand este vb de semnale foarte mici si unde trebuie foarte mare atentie la puncte de masa si tot ce anseamna ecranaj cum este mai bine sa alimentez tuburile practic fara nici un pic de zgomot 6,3vcc pinul 4 si 5 unite si evident pinul 9 la masa sau alimentare 4 si 5 cu 12vcc.Sursa cu fet este pentru anodica,cea cu LM338 este schema uzuala care o folosesc si de care sunt foarte multumit,chiar am pus osciloscopul si am ramas surprins,nici un artefact vizibil(riplu) ,este un dezavantaj costa foarte foarte mult dar merita si se poate trage din el pana la 5A in pdf,cu conditia sa fie original nu contrafacut de chinez. Link spre comentariu
diff Postat Ianuarie 18, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2015 O parere despre sursa aleasa? Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 2, 2015 Partajează Postat Februarie 2, 2015 Un preamplificator foarte apreciat in Japonia de audiofili EMT139 : Link spre comentariu
diff Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 P.S cine doreste ii voi prezenta inlocuirea celor trei tuburi cu neon cu o trioda normala legata ca dioda si totul calibrat in asa fel incat montajul sa functioneze exact ca originalul. Chiar as dori sa vad acest lucru cu toate ca am tuburile de neon exact ca cele din schema 0,3mA 65v ca deschidere si 120 max voltage,as vrea si o parere sau schema unde sa am 400v stabilizat si redresat fara gram de riplu,am cautat in putinul timp care al am dar nu am gasit ceva profi,cand spun asta ma gandesc la o sursa nu doar compusa dintr-un filtru PI si ceva celule de filtraj,ma trec ganduri sa fac un smps sa osc undeva pe la 50 100 khz dar momentan este un gand si atat. Link spre comentariu
diff Postat Aprilie 1, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2015 (editat) Am mai gasit o schema interesanta a unui preu cu ceva istorie care anca se fabrica la un pret destul de piperat,anca sunt nehotarat in ceea ce priveste schemele alese,dar totusi ma gandeam la o corectie RIAA pasiva si evident totul pe tuburi,fara operationale tip OPA cu 0,000000% thd sau alte componente discrete ,cum se mai numesc. I Trust In Tubes! Editat Aprilie 1, 2015 de diff Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 2, 2015 Partajează Postat Aprilie 2, 2015 Schema are corecția RIIA în bucla de reactie,adică activa,nu pasiva.După mine nu este nimic deosebit în acea schema. Performantele unui preu de doza sunt în funcție de calitatea componentelor,tolerantele componentelor (in special cele din corecția RIIA),execuție. Link spre comentariu
diff Postat Aprilie 3, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2015 Si acelasi preu dar modificat un pic,ceva pareri pro/contra? preamp_schematic_sb.pdf Link spre comentariu
diff Postat Aprilie 6, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2015 Primele componente venite si totodata proiectul pare sa ia un contur DIY ,schema aleasa este desigur vestitul preu EAR834P care a facut cateva victime de-a lungul anilor prin randul amatorilor de frumos si nu an ultimul rand melomanilor ansetati de tot ce reprezinta vinilul si in general cam tot ce anseamna analog si scule vintage .Cautand mai riguros am observat ca de-a lungul anilor au tot aparut diverse versiuni ale aceluiasi preamplificator ,care mai de care laudandu-si prototipul ,eu voi folosi schema originala a vestitului preu cat si ultimele 2 versiuni cu modificarile de rigoare strict pentru teste,doresc sa scot untul din acest preu chiar daca asta ansemnand sa folosesc condensatori cu aer pentru corectia RIAA pentru o curba de raspuns optima si un sunet overall cat mai flat posibil fara alte artefacte,ulterior revenind cu valori fixe ale acestor condensatori care vor fi silver mica cu o toleranta de sub 0,1% si de o calitate foarte buna,cat si rezistorul din acelasi lant RIAA care va fi de precizie.Apare in poza ultima mea achizitie in materie de vinil si de analog,visul meu este ca acest preu sa-mi satisfaca toate cerintele care sunt credeti-ma la un nivel foarte analt si asta fara nici un fel de lauda,am vazut un topic nu demult care fiecare asi arata linia lui de sunet,m-as bucura sa pot face asta sa primesc ceva cuvinte in schimb,oricum cine trece pe la mine pleaca bolnav , La sfarsit cand totul va fi montat si testat riguros de catre mine pentru cine intereseaza voi posta valorile componente ale retelei RIAA cat si din schema componenta a preului unde mai mult decat sigur va avea loc o bibileala asidua asupra catorva valori ,si de ce nu o auditie pe niste boxe cu un sunet de vis ,pentru cine vrea sa auda ceva fain usa mea este deschisa . Pareri pro/contra sunt binevenite oricand,stima si tin la curent.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum