Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator cu Atmega si voltampermetru

Postări Recomandate

Domnilor m-am gandit sa fac un regulator pentru sistemul meu eolian cu atmega8 unde sa afiseze tensiune,curentul ,puterea si factorul de amplitudine pentru comanda unui mosfet.Am deja softul in proba ,am simulat in proteus si se pare ca este in regula la partea cu factorul de umplere,tensiunea se poate regla din soft in functie de mcu si mai am de reglat curentul de incarcare.Am facut si un cablaj pentru proba.Doresc sa aduc inbunatatiri la acest regulator cu ajutorul vostru.Am sa pun si simularea in proteus .In cablaj am mai inclus si 2 diode pentru protectia bancului de acumulatori de 24V.Intrebarea este daca sa pun mosfetul sa inchida la masa sau sa pun o rezistenta de putere din nichelina pentru a frana generatorul cand tensiunea este aproape de incarcarea maxima,Comanda mosfetului incepe pe la 27,45V

Regulator cu Atmega8.rar

Link spre comentariu

... de ce FET-ul nu e înseriat cu plusul, ci cu minusul, şi de ce curentul "masei"... nu, stai, ai altă problemă mai mare!vrei să intercalezi un controller, dar de fapt ai şuntat toată afacerea conectând direct +24 de volţi de la panou cu +24 de volţi de la acumulator, şi "senzorul" pare a fi unicul element care să "taie circuitul", fiind intercalat pe minus... o fi în stare s-o facă?mie mi-e teamă că ai greşit toată partea de forţă!mai ales că senzorul are nevoie de o înfăşurare, ceva, ca să-şi facă treaba, fiind de fapt un senzor Hall...şi la o examinare mai atentă, mosul ăla pare să pună la masă plusul... hmmm, serios, nu ştiu ce anume ai simulat în proteus, din spusele tale doar softul, dar schema ai simulat-o?partea de monitorizare e simplă, dar ai spus şi că vrei să controlezi încărcarea prin mos... mie îmi pare că mai degrabă pui în scurt cu mosul ăla şi generatorul, şi acumulatorul!

Link spre comentariu

Nu e nimic gresit in schema, atat senzorul de curent, cat si mosfetul, sunt puse exact la locul lor. E vorba de un regulator pentru eoliana, care functioneaza ca un stabilizator paralel, suntand controlat generatorul, cand acumulatorul e incarcat. Generatorul e sincron, cu magneti permanenti, iar suntarea e singura solutie de limitare a incarcarii. Mosfetul e comandat PWM, cu umplere reglabila, intre zero si 100%. Daca as modifica totusi ceva, ar fi comanda mosfetului, un driver intercalat intre optocuplor si mosfet, fie un totem pole cu bipolari, fie un driver dedicat. Avand totusi in vedere ca frecventa semnalului PWM e mica, cca 100Hz, e posibil sa functioneze corect si cu optocuplor, exact ca in schema.

Link spre comentariu

E vorba de un regulator pentru eoliana, care functioneaza ca un stabilizator paralel, suntand controlat generatorul, cand acumulatorul e incarcat.

se poate, stabilizatoare paralel n-am prea văzut să fie folosite. mult mai frecvente sunt cele serie.pe lângă asta care e sursa, de fapt: un generator eolian care dă curent continuu la ieşire, sau un panou fotovoltaic, cum e notat în a doua schemă?dacă e aşa, e sigur că partea asta poate oferi în mod constant tensiunea necesară funcţionării microcontrollerului?ia în calcul situaţia cea mai nefavorabilă: dintr-un motiv sau altul generatorul nu mai oferă nimic la ieşire, (sau o tensiune mai mică de 3-4 volţi), şi acumulatorul e şi el descărcat.dacă ar fi vorba de mine, n-aş mai reinventa roata: stabilizare/control serie, şi microcontrollerul alimentat dintr-un acumulator "tamponat", doar pentru el.sau măcar aş prevede pisibilitatea alimentării temporare dintr-o baterie, ceva, până când am tensiune suficientă pentru mcu...

Link spre comentariu

Regulatorul se poate folosi si cu panouri si cu eoliana. Daca la panouri merge si cu regulator serie, la eoliene e exclus. Ar insemna sa ramana generatorul fara sarcina, turbina s-ar supratura putandu-se distruge.Regulatorul de fata se alimenteaza din acumulatori, deci minim vreo 22V. E exclus ca acestia sa se descarce pana acolo incat sa nu mai existe alimentare pentru regulator, 5V.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Nu e nimic gresit in schema, atat senzorul de curent, cat si mosfetul, sunt puse exact la locul lor. E vorba de un regulator pentru eoliana, care functioneaza ca un stabilizator paralel, suntand controlat generatorul, cand acumulatorul e incarcat. Generatorul e sincron, cu magneti permanenti, iar suntarea e singura solutie de limitare a incarcarii. Mosfetul e comandat PWM, cu umplere reglabila, intre zero si 100%. Daca as modifica totusi ceva, ar fi comanda mosfetului, un driver intercalat intre optocuplor si mosfet, fie un totem pole cu bipolari, fie un driver dedicat. Avand totusi in vedere ca frecventa semnalului PWM e mica, cca 100Hz, e posibil sa functioneze corect si cu optocuplor, exact ca in schema.

Frecventa este de 125Hz

Condensatorul C6 nu prea are ce cauta in schema. Daca se pune direct la masa eoliana prin mosfet, condensatorul ala nu face decat sa streseze pana la lacrimi mosfetul...

Da cred ca renunt la condensator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări