Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SOA

Tunereader

Postări Recomandate

Rog un moderator sa schimbe titlul topicului daca incalca regulamentul,...mai am nevoie de sfaturi pentru finalizarea acestui amplificator.

Am ales pentru soft-start schemele de mai jos pentru ca nu contin transformator. Schema cu triac ar elimina releul, insa nu am comandat niciodata in acest mod un transformator...

Stiu ca impotriva electrocutarii ar fi mai bine ca alimentarea soft-startului sa se faca cu transformator, dar daca nu aduce alte imbunatatiri nu as mai folosi inca un traf...

post-176753-0-49005800-1427052011_thumb.jpg

post-176753-0-19178000-1427052030_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu ma folosesc de a doua schema ,cea cu releu+rezistente . Intarzierea la aclansarea releului e de ~1,5 sec. . E foarte ok din punctul meu de vedere. 

Leco,un singur lucru nu inteleg din conexiunile din cea de-a doua poza si anume rolul puntii de 25A (sau BIGGER BRIDGE RECTIFIER) de pe impamantare....

Editat de claudiu_XD
Link spre comentariu

Rezistentele alea 4 nu pot sa le inlocuiesc cu una singura de 40 Ohmi, mai precis am 3 de 150ohm/16w pe care le-as pune in paralel.

La valorile din schema, releul ce tensiune ar trebui sa aiba?

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Cred ca o dioda zenner de 24V in paralel cu releul i-ar asigura o stabilitate mai buna la variatiile tensiunii de retea, daca decupleaza releul in timpul functionarii amplificatorului tot curentul consumat trece prin rezistentele alea de 5W si nu le vad bine...

Ma gandesc sa le pun pe un radiator inseriate cu un termocontact pentru o astfel de situatie. De aceea vreau sa folosesc 3 de 150ohmi/16w in paralel ar fi rezulta una de 50ohmi/48W.

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Cred ca o dioda zenner de 24V in paralel cu releul i-ar asigura o stabilitate mai buna la variatiile tensiunii de retea, daca decupleaza releul in timpul functionarii amplificatorului tot curentul consumat trece prin rezistentele alea de 5W si nu le vad bine...

Am un ampl cu 2xLM3886, baterie de condensatori 2x20.000, intarzierea la cuplare este de cca 6-8 sec. Rezistentele sunt de 5W, nici macar nu se incalzesc. Probabil daca amplif-ul nu e la un vol mare nu sunt probleme.

Link spre comentariu

Ce bine ar fi daca s-ar citi parametrii din pdf-urile componentelor...

Orice releu din lume are o tensiune de anclansare  Unominal - cativa volti, si o tensiune minima pana la care ramane anclansat si care este aproape de Un/2 sau chiar sub Un/2.

Asa ca nu este nici o sansa ca releul sa intrerupa datorita variatiei tensiunii de retea.

Dioda zenner in paralel cu bobina releului are cu totul alt rol, si anume de a nu permite cresterea teniunii pe bobina releului, fenomen specific releelor ! Odata cu incalzirea bobinei releului rezistenta acesteia creste, asa ca tensiunea pe ea creste si ea, ducand la o incalzire si mai puternica a bobinei. Pt a elimina fenomenul se stabilizeaza tensiunea cu acea dioda zenner.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Leco,un singur lucru nu inteleg din conexiunile din cea de-a doua poza si anume rolul puntii de 25A (sau BIGGER BRIDGE RECTIFIER) de pe impamantare....

E un "loop breaker" pentru a evita formarea unei bucle de masa prin impamantare. E un montaj optional. Poti citi aici mai multe despre "loop breaker" http://sound.westhost.com/earthing.htm

Link spre comentariu

Daca se intrerupe 0,33uF dispare tensiunea care alimenteeaza releul deci totul se alimenteaza prin rezistentele de start.

Daca se strapunge 0,33uF e jale, se arde R=220ohm si sig. dar probabil si puntea, poate si releul pana se se arda R si sig.

Tocmai dn acest motiv in acel montaj se foloseste un condensator X2 cu autoregenerare.

Apropo, valoarea de 330nF este valabila doar pt unele relee (Zc=9,6kohm). Valoarea trebuie calculata pt rezistenta bobinei fiecarui releu (se pot folosi relee de 6V, 12V, 24V sau 48V).

Editat de shambala
Link spre comentariu

Tocmai dn acest motiv in acel montaj se foloseste un condensator X2 cu autoregenerare.

Aici m-ati dat gata,...nu stiu despre ce e vorba...

Am incercat sa expun un scenariu (paranoic poate) posibil. Dvs. d-le @Shambala ce solutie (schema) ati recomanda pentru un soft-start cat mai fiabil in timp ? Va respect experienta, insa am nevoie de un sfat concret - nu intentionez sa strang posturi - prefer un raspuns de genul ” fa asta...de aia”.

Multumesc.

Link spre comentariu

X2 este o clasa de condensatori special conceputi pt a lucra la tensiunea de retea, sunt marcati avand Unom = 250-275Vca si testati sa reziste la pulsuri de 2kV.

In general cand se produce o strapungere materialul din jurul zonei unde s-a produs arcul electric  se vaporizeaza fara  sa ramana scurtcircuitat condensatorul.

Schema respectiva are dezavantajul ca nu asigura si oprirea instantanee a releului la interuperea alimentarii.

Gasiti pe forum multe scheme de soft-start bune, merita sa rasfoiti si sa cititi putin.

Link spre comentariu

Schema propusa si folosita de colegii mei, mi se pare ok pentru ca nu are transformator. Faptul ca nu decupleaza instantaneu releul odata cu intreruperea tensiunii de retea, nu cred ca e un incovenient atata timp cat protectia DC opreste boxele - probabi se va auzi un clic dupa un anumit timp cat dureaza descarcarea condensatoarelor.

Daca condensatorul limitator de curent, (prin cunstructia sa) nu se poate strapunge atunci nu se va arde nimic, pur si simplu declanseaza releul nemaiavand suficienta tensiune. In acest caz, amplificatorul ramane alimentat prin rezistetele softstartului care, daca amplificatorul e la volum mare se vor incinge in draci, pana se vor arde. Pentru asta voiam sa montez pe ele un temocontact NI care va deconecta traful si mi-ar oferi timp sa opresc ampliful. Pentru un risc mai mic de defectare al condensatorului de limitare, voi folosi 2 in paralel.

post-176753-0-33067500-1427209568_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări