Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SOA

Tunereader

Postări Recomandate

Modulele mele se vor simti de-a dreptul rasfatate cu asemenea radiatoare. :aplauze  Ti-a iesit bine carcasa, nu stiu daca ai in plan sau nu dar partea "lemnoasa" n-ar strica sa fie lacuita, si daca si capacele vor fi la fel de ok atunci carcasa va arata de-a dreptul super.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru aprecieri, carcasa e in stare ”bruta” - asamblata provizoriu pentru masuratori - voi confectiona alte capace ( originalele i-au ramas mici), apoi voi demonta, finisa, lacui etc. toate partile. Deocamdata am probleme la calculul frecventei cu care rup burghiele...

Link spre comentariu

Frumos..... capacul e original al amplificatorului sau e facut in regim DIY?  Pare o tabla mai groasa .......

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Spre rusinea mea, nu sunt in linie dreapta si nici perfecte - e doar o iluzie optica creata de unghiul din care am facut poza. Atata timp cat am putut folosi stativul pentru bormasina m-am descurcat mai bine, dar dupa ce nu a mai incaput capacul in stativ m-am facut de ras cu o autofiletanta pe acumulatori alimentata de la retea. Acum nu as mai repeta aceasta experienta, desi cu ocazia asta am invatat injuraturi noi...

post-176753-0-93556500-1425620767_thumb.jpg

post-176753-0-88675500-1425620796_thumb.jpg

post-176753-0-04217100-1425620894_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc D-le Leco. Ca sa nu mai deschid alt subiect... - as dori sa folosesc schema de mai jos ca protectie pentru boxe, este simpla insa ofera detectie DC, detectie AC si protectie termica printr-un termocontact. Precizez ca schema nu-mi apartine, am gasit-o salvata in calculator (habar n-am de unde). Pusa in simulator functioneaza bine, in mare parte am inteles ce si cum face, insa nu inteleg rolul diodelor incercuite...

post-176753-0-96537900-1426326796_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cauta una mai performanta. Asta e cam ciudata, are praguri diferite pt DC protect in functie de polaritate (pe plus este mai sensibila decit pe minus).

Se pot gasi scheme la fel de simple dar cu praguri egale. 

Ai mai jos ceea ce folosesc eu.... E adevarat, o varianta mai veche dar perfect functionala si in plus este varianta MEA.

post-178603-0-93244400-1426414837_thumb.png

post-178603-0-27659800-1426414850_thumb.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

R5 si R6 se aleg in functie de tensiunea de alimentare. Cu valorile din schema 20-30Vac.

Zener de 6.8V dar merge si cu alte valori....

Daca vrei si protectie termica, conectezi termocontactul (normal close) in serie cu bobina releului.

Link spre comentariu

Am facut o simulare a schemei si functioneaza ok, totusi am ceva nelamuriri:

- redresarea monoalternanta ofera cumva detectie AC ?

- R5 inteleg ca se alege in functie de tensiunea de alimentare a montajului/releului, R6 in functie de alimentarea Vca - ce tensiune trebuie sa fie dupa ea in +C5 ?

- ce beneficii aduce schemei folosirea R10,R11 ?

Multumesc.

Link spre comentariu

Nu mi-am facut probleme ca nu functioneaza.

Eu o folosesc de multi ani fara probleme si dupa cum zice-am se poate adauga usor si protectie termica, cu contact normal inchis pus in serie cu releul sau cu nontact normal deschis pus in paralel pe C3.

Pe C5 trebuie sa fie intre dublul si triplul tensiunii zenerului.

Da si nu. Redresarea monoalternanta este utila pt ca permite utiluzarea fara probleme (fara a crea o bucla de masa) a unei tersiuni deja existente in secundarul trafului. 

Valoarea mica a condesatorului C4 asigura deconectarea rapida la intreruperea alimentarii.

R5 trebuie sa suporte o putere disipata destul de mare deci ai grija ce model alegi (3-5-10W)

Te las pe tine sa determini ce rol au R10 si R11. Avind si simulare facuta ar trebui sa gasesti usor rolul lor. In functie si de releu, in unele cazuri ajuta daca au valoare mai mare (2.2Ω de exemplu).

Link spre comentariu

Acum 30 de ani am terminat liceul metalurgic, nu am nici un fel de pregatire tehnica. De atunci, cu electronica, am inselat 3 sotii si inca mi-e amanta poate chiar pentru misterul pe care il reprezinta pentru mine... Intrebarile puse aici, probabil denota nepriceperea mea; - daca e un secret rolul acelor rezistente nu tin mortis sa folosesc in amplificator o schema de la NASA. Pentru mine, printr-o rezistenta de o anumita valoare trece un anumit curent si pe ea cade o anumita tensiune. In schema de mai sus curentul prin releu este deja limitat de R5, cele doua rezistente de 1 ohm puse in paralel formeaza una singura de 0,5 ohmi - la cele cateva zeci de miliamperi consumati de releu caderea de tensiune pe ea este de cativa mV...mai departe e SF...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări