Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SOA

Tunereader

Postări Recomandate

Nu trebuie sa imperechezi nimic la darlingtonii aia, nu folosesti cate 2 sau mai multi in paralel ca sa te intereseze Hfe-ul ( si oricum la cat este de mare eventualele diferente vor fi oricum mici si nesemnificative ), si nu vad de ce te-ar interesa Vbe-ul, in zona de clasa A tranzistorii vor fi inseriati, unul nu poate conduce mai mult curent decat celalalt, iar dupa trecerea in clasa B nu mai conteaza, ca asta va depinde strict de semnal, iar superdioda va ramane aceeasi, numai ca va trebui sa reglezi din nou curentul de mers in gol, setezi initial la minimul posibil al curentului de mers in gol apoi alimentezi si reglezi la cat doresti.

Link spre comentariu

Va multumesc din nou pentru sfaturi; - a sosit si ”monstrul” de la Dj Dog are 6Kg si talpa de 1,8cm, taiat in doua vor rezulta 2 radiatoare a cate 285 cm^2, cred ca sunt suficiente. Imi pare rau sa-l frezez, as putea folosi L-uri de aluminiu pentru prinderea finalilor si daca da ce grosime ar trebui sa aiba ?

post-176753-0-18602500-1421350961_thumb.jpg

post-176753-0-79177100-1421351009_thumb.jpg

post-176753-0-46414300-1421351028_thumb.jpg

Link spre comentariu

La mine, cite 2 perechi pe brat BDW83C si complementarul, la +/- 44Vcc in gol si cam +/-41 in sarcia, nu rezistau...

StMicroelectronics, originali, luati pe comanda.

Asta prin 2000-2001.

Boxele, Meloman, cite 1 pe canal...

Link spre comentariu

D-le Leco, presupun ca va referiti strict la tipul si nr. finalilor nu la capacitate de disipatie a radiatoarelor. Din pacate marimea acestora ( 30/9 cm - dupa taiere), ma obliga sa ma gandesc mai serios la acest proiect. Voi fi nevoit sa le montez pe laterale si sa mut alimentarea in centru - in genul amplificatorului D-lui Zal, lucru ce presupune etaje finale separate pe fiecare radiator in parte, in acest moment amplificatoarele L/R impart aceeasi placa. Alte placi finale, alte radiatoare, alta alimentare, poate chiar alta schema, nu cred ca se mai incadreaza in subiectul topicului, poate ar trebui sa deschid altul; - voi ce ma sfatuiti ?

Link spre comentariu

Dacă ar fi după mine, aş face un amplif final separat într-o carcasă nouă, iar pe acesta l-aş lăsa aşa cum e. A-l modifica mai mult e o problemă complicată de aici înainte.

La radiator trebuie calculate şi suprafeţele aripioarelor, e mult mai mare decît strict suprafaţa plană de montaj. Cu un nou montaj poţi folosi trz în capsule actuale, fără profile L de adaptare, care mai încurcă şi spaţiul din carcasă şi radiatoarele pot deveni laterale, simplificînd construcţia.

Evident că se poate adăuga un selector simplu de surse şi o corecţie de tonuri în bucla amplifului, simplificînd totul şi scăpînd de zgomote inutile în audiţie, aşa cum au descoperit Philips-Mathushita înainte de 1980.

Link spre comentariu

Schema asta chiar asa a fost conceputa cu corector de ton in bucla de amplificare si asa functioneaza in carcasa originala, in desen am simplificat-o sa o pot simula. In schema originala R18 nu exista, C5 este legat direct la R8/R15, iar intre baza lui Q2 si iesire se afla corectorul. In simulator schema cu darlingtoni se comporta mult mai liniar, poate nu am desenat eu ceva bine ?

post-176753-0-13181000-1421400324_thumb.jpg

post-176753-0-70397900-1421400351_thumb.jpg

Link spre comentariu

Încearcă o schemă simetrică, la tensiunea aia merge perfect cea din Tehnium a lui Barbu Popescu, o adaptare a Dual CV1500-1700.

În schemele din poze D9,10 nu-şi au rostul în varianta cu trz Darlington, în varianta cu trz bipolari normali se pun lîngă trz prefinali. Dar de tip 1N4148 sau similare.

Editat de zal
Link spre comentariu

Asa era simulat STK-ul cu componente discrete, cu diodele alea, in momentul de fata in locul superdiodei am doar 3 diode 1N4004 aflate in gaurile unei table de aluminiu de 1cm prinsa pe radiatorul finalilor si inseriate cu un semireglabil de 100ohm, fara BD139, doar "carnatul" intre bazele finalilor. D-le Zal m-ati convins, voi lasa amplificatorul asta in pace, si voi face altul  in carcasa pe care o astept de la userul Laviniu si care consider ca va arata mai bine cu radiatoarele alea. Pana atunci consider subiectul topicului incheiat, va multumesc tuturor pentru raspunsuri, voi deschide alt topic in care, pe cat posibil, voi urma sfaturile primite.

Stima.

post-176753-0-72881000-1421405063_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Corect, superdioda din STK are aşa ceva, dar cele două diode şi trz care formează superdioda sînt toate montate pe talpă, în contact cu radiatorul, ca toate piesele de altfel. În varianta cu componente discrete trebuie doar distribuite printre celelalte componente, ca să preia temperaturile din anumite puncte.

..............

Spor la treabă!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări