Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SOA


Tunereader

Postări Recomandate

Sesebe aici se discuta despre un principiu, unul pe care eu si Leco tot incercam sa ti-l identificam, unul elementar, problema este ca refuzi sa-l intelegi. N-are nici un fel de importanta ce se afla in fata la intrarea BC-urilor, ideea este simpla, asa cum si Leco zice, BC-ul trebuie sa scurtcircuiteze un electrolitic de 100uF inseriat cu 0,5 Ohm, incarcat la cel putin 4-5V, socul este mult prea mare pentru a putea fi suportat de catre un BC, asta nu intelegi tu, ce ai simulat tu acolo sunt conditii de limitare impuse de resursele oferite in baza, dar esti la ghici pentru ca limitarea resurselor din baza nu tine cont cu nici un chip de curentul de sarcina al tranzistorului, alta era situatia daca acele BC-uri aveau Ib limitat strict in functie de varful instantaneu aparut pe rezistenta de 0,5 Ohm, atunci nu mi s-ar fi parut in neregula nici daca C era de 1000u, sa 10000u, BC-ul ar fi descarcar pe C cu un curent constant si un varf strict limitat, deci BC-ul ar fi fost in siguranta. E pacat ca tu insuti ai simulat si nu intelegi de ce ai obtinut ce ai obtinut.

 

PS: Nu mi-ai raspuns la cea de a 2-a intrebare legata de T, astept in continuare, si tin sa subliniez ca rezultatul obtinut este unul ideeal si mult optimist, in practica T va fi si mai mare, si totusi T din formula aia pusa de mine, asa optimist cum este, totusi e mult prea mare, si iarasi este si asta inca o chestie elementara pe care tu nu o vezi.

Link spre comentariu

Nu Marian, simuleaza schema completa. Nu am discutat pina acum de bucatele din schema ci de schema completa, cu treapta de tensiune la iesirea de difuzor de 40-50V (simularea strapungerii unui final) inainte de divizor si condesatoarele puse in antiserie pt a simula un condesator nepolarizat.

Simularea mea in Orcad (spice) arata alte valori.

As posta eu dar nu vreau sa spuna cineva ca am trunchiat simularea ca sa am valori suportate de un tranzistor din seria BC.

 

Eu nu am specificat timpul de delay la conectare.

Cu valorile din schema, timpul de delay este intradevar mare dar nu va distruge nici o componenta.

Daca tot ai inceput sa simulezi schema, dece nu vrei sa o simulezi complet?

Link spre comentariu

Cand o sa imi spui care este T in formula mentionata de mine, o sa vin si eu cu simularea schemei complete si-ti voi demonstra ca nu ai inteles ce te limiteaza, si ca am dreptate.

Link spre comentariu

Eu nu am specificat timpul de delay la conectare.

Cu valorile din schema, timpul de delay este intradevar mare dar nu va distruge nici o componenta.

Daca tot ai inceput sa simulezi schema, dece nu vrei sa o simulezi complet?

 

Poate pt ca indiferent de valoarea condesatorului fie ca este 100µ sau 1000µ, simularea o sa arate ca valoarea maxima a curentului este sub 100mA? Adica tranzistoarele ar supravietui, ceea ce ar arata ca am avut dreptate de la inceput?

 

Pt mine nu conteaza foarte mult, dar daca tot am discutat aici 3 pagini in care eu spuneam ca tranzistoarele nu patesc nimic iar multe alte persoane spuneau ca tranzistoarele fac poc la prima actionare, cei care tot au pierdut timpul citind acest topic, ar fi bine sa stie si ceea ce se intimpla in realitate.

 

post-178603-0-46135100-1426683689_thumb.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

I-am obtinut prin proiectare cu schema minimalista :)

Dupa cum spune-am, as fi vrut ca aceasta simulare sa nu vina de la mine.

Intradevar, la prima vedere asa arata, ca tranzistorii care descarca condesatorul se vor arde din cauza curentului prea mare.

Totusi curentul maxim este limitat prin alte mecanisme si nu v-a depasi 100mA nici chiar daca avem un condesator de 1000µF sau mai mare (in simulare nu a trecut de 100mA nici cu un condesator de 10 000µF).

Nu voi detalia acest mecanism pt ca nu vreau sa se mai continue aceasta polemica, dar ideea este ca merge OK si asa.

 

Din pacate aici pe forum este mai important sa demonstrezi ca cineva a gresit si sa arati ce tare esti decit sa analizezi cum trebuie o schema.

Sint sigur ca daca nu ar fi fost aceasta inversunare in a demonstra ca schema este gresita, pina la urma ar fi ajuns si combatantii mei la aceasta concluzie. 

 

Pt mine acest subiect este inchis indiferent de ce comentarii vor mai aparea, iar cine considera concluzia mea gresita sa demonstreze cu simulare completa a schemei sau cu masuratori reale cu osciloscopul. Oricum eu nu voi mai interveni.

Link spre comentariu

Omule, schema NU este gresita, este functionala asa cum este, doar ca are citeva neajunsuri pe care ti le-am aratat prin modificarea adusa, si ce se poate intimpla in caz de worst scenario.

 

Este mai importanta o incapatinare decit o mica modificare, ok, tine-o pe a ta.

 

Mai departe, faci cum crezi tu.

 

Succes!

Link spre comentariu

In urma defrisarii carcasei de Pentium, am ramas cu tava placii de baza si mi-a venit idea ca alimentarea amplificatorului sa fie un modul separat in acea tava - cine stie, poate vreodata voi avea nevoie de cei +/- 40Vcc.

Problema e ca nu stiu daca am aranjat bine puntea si condensatoarele de filtraj, in acest sens orice sugestie e binevenita...

post-176753-0-21945400-1426875745_thumb.jpg

post-176753-0-34124700-1426875762_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poti da o gaura de 4,5mm diametru exact in tabla de ecranaj a trafului si prinde puntea acolo cu un surub M4+saibe si piulita, puntea unsa cu pasta siliconica, suprafata este arhisuficienta ca racire.

Link spre comentariu

Dar acum, e bine ?

Ce timp ar trebui sa asigure soft-startul, pentru a se incarca suficient condensatoarele de 23000 uF printr-o rezistenta de 50 Ohm ?

post-176753-0-72072500-1426936191_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Incearca sa intelegi urmatoarele poze, in cazul tau, mediana de la traf, se leaga la punctul 1 al T-ului, este asa zisa conexiune in "T", toate masele pentru legaturi pleaca DUPA punctul 1, in josul T-ului, primele mai apropiate de 0 central (mediana trafo) sint iesirile pe boxe, urmind masele de la etajele finale si preuri, dar esential este ca iesirile pe boxe (consum mare) sa fie cit mai aproape de intersectia electroliticilor.

post-175406-0-04061200-1426941815_thumb.jpg

post-175406-0-49649600-1426941819_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări