Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SOA


Tunereader

Postări Recomandate

N-am inteles niciodata de ce se tot cauta scheme de DC-detect care de care mai exotice, insasi notiunea exprimata de titlul ne spune ca circuitul respectiv trebuie sa salveze boxele in caz de aparitia unei tensiuni continue la iesirea amplificatorului, schema pe care eu am pus-o ( nu imi apartine ) este testata si rastestata de mine, isi face treaba si este suficient de simpla, deci ce sa-i ceri mai mult?...si totusi constant se tot cer scheme de DC-detect, si se cauta cu totdinadinsul sa fie cat mai complicate si deci mai greu de inteles si pus la punct, habar n-am care-i explicatia... Considerati asta o parere pur subiectiva.

 

Sesebe,schema pusa de tine dureaza o vesnicie pana se cupleaza releul la pornirea alimentarii, este de unica folosinta, deoarece in cazul aparitiei unei tensiuni continue la iesirea amplificatorului ( indiferent de motiv ), unul din cele 2 BC-uri in functie de polaritatea acelei tensiuni, va pocni negresit, nu comentez acea presupusa reactie pozitiva care mi se pare pur si simplu inutila... adica e bine sa contribuim cu totii, dar hai sa o facem cu scheme pe care le si intelegem si le putem explica detaliat, nu facem un mister din anumite chestiuni si practic refuzam sa justificam prezenta unei componente ( asta ai facut indiferent ca-ti convine sau nu ), pentru ca nu pui scheme pentru cei experimentati si vorba aia "trecuti prin ele", ei deja stiu destule incat sa nu aiba nevoie de ajutor de pe forum, cine intelege conceptia de reactie pozitiva e destul de greu de crezut ca va avea nevoie de o astfel de schema din partea noastra.

 

Cam atat am avut de zis, cer scuze daca am suparat pe careva, dar nu sunt genul care sa taca daca vede ceva in neregula.

Link spre comentariu

Schema atasata de mine indica trei situatii diferite , functioneaza perfect , are un minim de componente si nu are compromisuri , cum lasa sa se inteleaga un user .

Sper din tot sufletul sa va dati seama doar la sfarsit cine a avut dreptate , doar dupa ce veti fi obligati  sa inlocuiti difuzoarele arse :) .

Asemenea subiecte nu ar trebui sa existe decat la sectiunea incepatorilor , acolo au voie sa abereze si sfatuitorii care nu au habar de electronica .

Link spre comentariu

Cu placere!

 

Poti aduce modificarile amintite, vei fi mai multumit de functionare.

 

Si rezistenta aia de 1Mohm este mare, intirziie foarte mult, incearca ceva sub 100Kohm cu zenner de 4,7-6,2.

 

Nu am vrut sa mai continui discutia dar analiza facuta de tine nu-i tocmai perfecta asa ca eu am sa folosesc in continuare chema fara alte modificari....

 

Chiar nici nu stiu daca sa mai continui dicutia...

 

Schema pe care am postat-o este functionala, calculata si testata, inclusiv cu osciloscopul si cu sonde de curent ceea ce nu stiu la cite din celelalte s-a facut,  si in plus, functioneaza de vreo 4 ani pe 3 amplificatoare diferite, deci am deplina incredere in ea.

 

Am cautat ieri screenshoturile din timpul testarii dar se pare ca le-am pierdut si nu mai pot sa le adaug aici, din pacate.

 

Ii indemn pe cei care nu au increde in ea sa nu o foloseasca si chiar ma bucur ca au inceput sa apara tot mai multe variante de protectie DC.

Acum chiar ai de unde alege!

Acum 4-5 ani cind am avut si eu nevoie nu prea am reusit sa gasesc nimic care sa-mi placa si a trebuit sa-mi concep eu ceva functional pentru nevoile mele.

 

Nu va face-ti griji de tranzistoarele care il descarca pe C3. Au rezistat in timpul testelor la citeva sute de descarcari cu semnal dat din generator pe intrare.

Nu are rost sa mai intru in detalii dar curentul de descarcare nu a depasit nici macar 50mA (masurat cu sonda de curent).

Avind in vedera analiza "detaliata" facuta aici nici nu are rost sa mai explic dece pt ca sigur se vor gasi persoane care sa combata explicatia.

Cei care au facut simulare pot vedea si in simulare dar cu conditia sa fi generat o schema corecta incluzind modelele reale al componentelor....

 

Oricum se pare ca sintem cam offtopic acum si discutam de o schema "gresita" de doua pagini fara sa cadem de acord si vreau sa inchei discutia pe marginea ei.

Fiecare e liber sa creada si sa faca ce vrea cu schema. Ce ma bucura pe mine este faptul ca am reusit sa identific si persoane care au inteles functionarea si de la care pot primi si informatii pe care sa ma pot baza....

 

Iti urez succes Tunereader cu proiectul tau. Chiar arata fain cutia si daca mai si suna bine, e super.

Schema atasata de mine indica trei situatii diferite , functioneaza perfect , are un minim de componente si nu are compromisuri , cum lasa sa se inteleaga un user .

Sper din tot sufletul sa va dati seama doar la sfarsit cine a avut dreptate , doar dupa ce veti fi obligati  sa inlocuiti difuzoarele arse :) .

Asemenea subiecte nu ar trebui sa existe decat la sectiunea incepatorilor , acolo au voie sa abereze si sfatuitorii care nu au habar de electronica .

Bine ca expertii au identificat repede problemele.

Link spre comentariu

Cam aceeasi chestie am zis si eu, Marian, iar schema lui sesebe, se poate simplifica foarte usor, am si spus pe pagina anterioara, cum.

 

Practic este destul de asemanatoare cu clasicele, doar ca a impopotonat un pic (total degeaba) cu niste componente.

 

Iar reactia aia pozitiva in curent, chiar nu are nici o influenta, cel putin cu acei 0,5 ohm in emitorul tranzistorului BD.

 

Ca sa scurtez si sa simplific, asa as vedea ca fiind OK pentru un releu clasic de 24Vcc,  se mai poate inlocui grupul Q4+Q5 cu un darlington NPN.

 

Evident pentru tensiuni mai mari de alimentare de +/- 28Vdc, recomand 2 contacte inseriate per iesire etaj final.

 

EDIT:

 

sesebe, poti face cum doresti, eu doar am incercat sa te ajut ca sa faci exact ca la carte.

 

 

Amuzanta valoarea aia originala de 1Mohm la temporizare, daca ai pus si zenner de peste 4,7V, vorba lui Marian, stai o vesnicie sa iti cupleze releul.

 

Teoretic, nu este nevoie de mai mult de 3-5 secunde pina la aclansarea releului si cuplarea boxelor, dar, tu stii cel mai bine ce doresti sa realizezi.

 

La cum ai raspuns pe forum, poti fii sigur ca este prima si ultima oara cind primesti un sfat-parere-ajutor, din partea mea.

 

Ca faci sau nu modificarile sugerate, este problema ta, succes!

Link spre comentariu

Sesebe nu e asa, si permite-mi sa nu te cred cand zici ca ai testat tu si e perfect functionala, adica de acord, se protejeaza boxa deoarece monitorizarea tensiunii de pe iesirea amplificatorului foloseste acelasi principiu ca si multe altele, dar cat dureaza pana se incarca 100uF de la 0V prin 1M din 12V? sau nu din 12, zi din 24, Poti face macar o estimare? pentru ca eu da, si este intr-adevar o vesnicie. Apoi BC-ul chiar nu are cum sa reziste atunci cand scurtcircuiteaza 100uF prin doar 0,5 Ohm, chiar si cu zenner de 2V4, curentul instantaneu de varf este mult peste ce poate BC-ul ala, deci permite-mi sa nu te cred ca ai testat, faptul ca tot sustii ca merge denota ca de fapt nici tu nu intelegi foarte bine ce ai acolo, chestia poate fi foarte usor testata practic, dar trebuie osciloscop digital, doar asa se poate observa acel varf instantaneu, din pacate al meu este analogic si n-am ce face cu el in situatia asta, dar oricum testul nu ar face decat sa confirme, curentul instantaneu de varf depaseste cu mult ceea ce poate un banal BC.

 

Leco de acord cu tine, modificarile alea ale tale fac schema mult mai realista.

Link spre comentariu

Victor ai dreptate, suntem cu totii offtopic ( chiar si tu ) dar s-a pomenit despre o protectie DC chiar de catre autorul subiectului in interesul specificat al sau de a nu mai deschide alt topic, si s-au prezentat si niste sugestii, la unele din ele fiind si ceva comentarii, este asadar un offtopic oarecum cerut.

Link spre comentariu

Imi pare rau ca din vina mea s-a ajuns la dispute intre membri acestui forum, pe care ii respect pentru realizarile lor si ii consider prieteni virtuali. Voi nu ma cunoasteti pe mine insa eu, de cand m-am inscris pe forum, am citit multe din postarile voastre, am ” furat” multe din ideile voastre pe care le-am transpus in practica spre a-mi satisface pasiunea pentru electronica, pasiune de care suferim cu totii si cu toate duelurile de pareri personale ne tine impreuna pe acest forum. Sesebe, inteleg foarte bine intentia ta de a ma ajuta, iti multumesc inca o data si imi cer scuze daca ti-am creat neplaceri din cauza nestiintei mele. Tuturor vreau sa va multumesc pentru interesul acordat rezolvarii problemei mele, chiar daca e o chestiune pentru incepatori, nu mi-e rusine sa-mi recunosc lipsurile pentru ca stiu ca aici, pe acest forum, cu ajutorul vostru le pot completa.

Link spre comentariu

Stai linistit, toti am fost incepatori cindva, si omul cit traieste invata.

 

Si nu este nici-o disputa, (chiar daca cineva tot incearca sa o creeze, nu va primi satisfactia de a-i se raspunde la provocari si intr-un final cred ca se va plictisi) fiecare are ideile lui, si incercam sa perfectionam pe cit se poate (fara a complica inutil, schema).

 

Spor la mestereala!

Link spre comentariu

Lobotomizatii cred ca este o competitie intre postacii de serviciu , dar nu este asa . este un forum de discutii pur si simplu .

Dar , fiecare este reprezentat de cunostiinele expuse  , de calitatile de comunicare si de educatia primita in timpul vietii .

Nu uitati , suma calitatilor si defectelor  la un individ oarecare este nula , pe termen lung .

Link spre comentariu

Posted Image

 

Se citeste varful cu osciloscopul chiar pe rezistenta de 0,5 Ohm inseriata cu acel condensator de catre canalul A, a se urmari trasa cu bleu de pe ecran, varful instantaneu de tensiune este 1,168V pe 0,5 Ohm, ceea ce inseamna un varf instantaneu de curent de cam 2,3A prin BC, evident ca BC-ul in realitate ar fi explodat, dar asta nu e valoarea maxim posibila, ci este una limitata de amplificarea in curent a BC-ului, iata care este varful maxim posibil:

Posted Image

 

Asadar hai sa incercam sa vedem si detaliile nu doar "the big picture", de multe ori ne lovim de mici "chichite", e pana la urma un principiu elementar, un condensator de 100uF acumuleaza o energie prea mare pentru a putea fi evacuata in acel mod de un BC, acolo esti la ghici, ar putea sa scape daca are un hfe prea mic pentru ca oricum resursele in baza nu sunt foarte mari cu acele rezistente de 100k, iar condensatorii nu apuca sa se incarce prea mult ca sa suplimenteze energia in baza, dar asta nu e o solutie, ci este o carpeala, daca nu intelegi asta atunci e problema ta, faptul ca poate ti-a mers este mai degraba norocul tau decat calitatile schemei.

 

In alta ordine de idei, sa presupunem o tensiune de 24Vcc care incarca un condensator de 100uF prin 1M, derivand de la formula (I*T)/C=U, care este T pentru ca cei 100uF sa se incarce cu 24uA la 6V?

Link spre comentariu

Nu Marian, simuleaza schema completa. Nu am discutat pina acum de bucatele din schema ci de schema completa, cu treapta de tensiune la iesirea de difuzor de 40-50V (simularea strapungerii unui final) inainte de divizor si condesatoarele puse in antiserie pt a simula un condesator nepolarizat.

Simularea mea in Orcad (spice) arata alte valori.

As posta eu dar nu vreau sa spuna cineva ca am trunchiat simularea ca sa am valori suportate de un tranzistor din seria BC.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ai dreptate DjLeco dar simuleaza mai intii schema intreaga sau masoara cu o sonda de curent (pe osciloscop) direct in colector (sau E pt tensiune negativa de intrare) curentul de descarcare al condesatorului si apoi mai discutam.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări