Tunereader Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Buna ziua stimati colegi, va rog sa ma lamuriti intr-o problema: - detin un amplificator de camera Sanyo DCA411 care folosea ca finali 2xSTK0050. In urma "decesului" acestora, i-am inlocuit cu componente discrete si functioneaza ok. Pe placa cu amplificatoarele exista o protectie SOA pentru protectia STK-urilor pe care am lasat-o asa cum a fost. Alimentarea amplificatorului se face cu +/- 40Vcc, boxele folosite au impedanta de 4ohm. Intrebarea mea este urmatoarea: Daca finalii si alimentarea sunt supradimensionate, pot renunta la aceasta protectie care, pusa in simulator incepe sa limiteze undeva la 50W/8ohm respectiv 35W/4ohm, sau ar trebui recalculata pentru 4ohm ? Intrebarea se vrea a fi generala, daca este nevoie vin cu ale detalii. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Cel mai simplu, micşorezi R11,12 la 0,22...0,27 Ohmi. Link spre comentariu
Tunereader Postat Ianuarie 14, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 (editat) Nu afecteaza finalii care nu sunt tocmai bine imperechiati ? Vreau sa-i schimb fiindca ce am pus eu sunt la limita tensiunii de alimentare, iar cu ocazia asta sa-i dublez, alt traf, alte radiatoare, sa reziste la 4ohm. In schema de mai sus sunt trz. din libraria multisim, eu folosesc in realitate MJ3001/Mj2501. As vrea sa stiu daca nu pot anula acea protectie, la unele amplifuri cu aceeasi tensiune de alimentare n-am vazut-o. Editat Ianuarie 14, 2015 de Tunereader Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Ar fi păcat să nu profiţi de protecţie aşa cum e. Prin micşorarea rez de emitor trz din protecţie se vor acţiona la un curent mai mare prin cei finali, proporţional cu sarcina. Dacă dublezi trz finali, laşi protecţia şi rez de emitor de 0,47 Ohmi aşa cum sînt pe o pereche de trz şi ptr a doua pereche pui tot rez de emitor de 0,47 Ohmi şi mai legi cîte o rez de 680 Ohmi la bazele trz din protecţie. Aşa va funcţiona ampliful şi pe 4 Ohmi fără grijă. Nu uita să schimbi şi puntea şi cond de filtraj. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 @Tunereader in simularea aia a ta ai pentru protectie 2 tranzistori bipolari si un divizor in baza lor, deschiderea este in principiu pe la 0,65V deci pe rezistentele din baza-emitor de 330 trebuie sa pice 0,65V ca acestia sa actioneze, deci curentul prin divizor este de 0,65/330=1,96mA, acuma 0,00196*680=1,33, 1,33+0,65=1,98, aceasta este tensiunea de varf care trebuie sa pice pe rezistentele din emitor pentru ca protectia sa intre in actiune, asta inseamna ca limitarea este la un curent de varf de 1,98/0,47=4,2A, ai zis ca alimentarea este la 40V pe ramura si sarcina este de 4 Ohm, asta ne spune ca si anume, curentul de varf in conditii normale trebuie sa ajunga cel putin pe la 8-9A ca ampliful sa dea tot ce poate, dar tu nu-i dai voie decat pe la 4A, este evident normal ca puterea reala sa fie sever limitata ( mie si la sarcina de 8 Ohm limitarea mi se pare restrictiva ). Solutia e simpla, n-ai de ce sa umblii la rezistentele de putere, pur si simplu reduci rezistentele baza-emitor de la tranzistorii din limitare, in felul asta ridici pragul unde trebuie sa se faca limitarea, pentru 9A curent de varf pe 0,47 ( spre exemplu ) inseamna 4,2V, 4,2-0,65=3,55, 3,55/680=5,2mA, 0,65/0,0052=125 Ohm, adica poti schimba R16 si R17 reducandu-le la 120 Ohm, curentul de varf in atare situatie ar fi limitat la cca 9,2A. Evident se subantelege ca daca ai de gand sa folosesti sarcina de 4 Ohm atunci finalii aia trebuiesc neaparat inlocuiti cu ceva serios, ce ai tu acolo sunt prea fragili pentru conditiile impuse de o asemenea sarcina, fara limitarea aia am convingerea ca finalii vor pocni chiar si in regim normal de functionare, pune ceva cu minim 15A la curent maxim de colector suportat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Sau micsoreaza R28. Nu uita sa o pui la 1-2W, pe ea este "tensiunea de iesire" - caderea de 0,6x V pe diodele D8 si D10, oe care le-as inlocui cu unele rapide. Link spre comentariu
Tunereader Postat Ianuarie 14, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Va multumesc pentru sfaturi, voi tine seama de ele.Acum am inteles cum functioneaza aceasta protectie, Marian simulatorul iti da dreptate 100%. Pana nu schimb finalii am s-o las in pace merge asa de mai bine de un an. Cum ar fi mai bine sa pun o pereche de finali mai puternici sau 2 perechi in paralel ? daca a doua varianta ar fi solutia, trebuiesc puse rezistente de egalizare si in bazele finalilor si daca da ce valoare ar trebui sa aiba ? Transformator pentru audio de 2x30Vca/4-500W nu am gasit, as putea pune unul toroidal sau introduce brum ? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 "Transformator pentru audio?" Mda, mult snobism este in expresia asta, si nu vreau sa intelegi ca te-as acuza pe tine de asa ceva, nici gand iti jur, nu esti tu de vina, sunt altii care propovaduiesc asemenea mituri care nu-s altceva decat niste porcarii ( si putin imi pasa de eventualele reactii ), pentru ca un traf este tot traf, mama lui de traf, trebuie dimensionat pentru un numar de spire suficient incat sa nu se incalzeasca in gol, si un diametru al sarmei suficient incat sa nu se incalzeasca in sarcina, sau oricum sa nu se incalzeasca decat putin in sarcina, atata tot, acuma mai departe de aici chiar nu are nici o importanta, ca traful tot traf e si tot aia face, ce fel de tensiune ii pui in primar iti da si in secundar, daca tensiunea din primar are zgomot, atunci si secundarul va avea acelasi zgomot, eventual afectat de raportul de transformare, daca primarul este "curat" atunci si secundarul va fi la fel. Adica pe scurt pune ce traf ai si uita expresia aia cu traf pentru audio. Revenind la subiect, ambele variante sunt la fel de corecte, daca folosesti 2 perechi de finali, si mai sunt si darlington atunci nu vad necesitatea unor rezistente in baza, sau daca pui atunci valoarea lor nu prea conteaza, cam orice intre 1 si 10 Ohm merge la fel de ok, tranzistorii darlington au amplificare in curent foarte mare, deci curentul de baza este foarte mic, asta este si scopul folosirii lor. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 De fapt, fiind vorba de trz Darlington, rez vine în baza trz prefinal unde valoarea e minim x10 faţă de varianta cu trz normali. Sînt scheme şi cu 470 Ohmi în poziţia aia, depinde de etajul pilot, dar aici unele de maxim 100 Ohmi sînt suficiente. ........... Trafo toroidale cînd sînt realizate corect sînt mult mai tăcute ca cele clasice, au pierderile mult mai mici şi sînt oarecum autoecranate. Dacă nimereşti unul cu primarul la exterior e şi mai bun. Link spre comentariu
Tunereader Postat Ianuarie 14, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Am inteles problema cu transformatorul, desi nu vad cum as putea nimeri unul, (va trebui sa-l cumpar/comand de undeva). Pana la superdioda schema este cea originala, inclusiv protectia SOA (posibil sa aiba diode rapide) - daca este nevoie atasez schema originala cea cu STK-uri. Restul am am schimbat eu, poate nu e buna modificarea desi, pe o sarcina de 4 ohm am obtinut la iesire 18V cu sinosuida perfecta in toata plaja 20Hz - 20Khz - cu generator si osciloscop, nu in simulator ( am indoieli de relevanta rezultatului, sarcina constand in 4 bucati de nichelina in paralel, racite de un ventilator de calculator cu rezistenta totala de 4ohm - probabil crescuta dupa incalzire). Tot ce doresc de la acest amplificator este sa functioneze cat mai rece pe boxe de 4ohm si sa scot din el, vorba lui Marian, tot ce poate la acea tensiune de alimentare. Ca finali prefer capsula TO3, am ramas fanul lor de la IPRS-urile de 10W din adolescenta... . V-as ramane indatorat daca mi-ati putea recomanda ceva trz. darlington in aceasta capsula, care sa functioneze in schema de mai sus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 Eu iti recomand sa folosesti tranzistori normali+prefinali, am avut multe experiente NEplacute cu darlingtoane pe audio, inclusiv BDW-uri, BDX-uri, etc, la maxim 2x35Vdc. La alimentarea ta, prefinalilor nu le trebuie radiator, MJ15024 MJ15025+MJE15032 MJE15033, sint ultrasuficienti ca finali respectiv prefinali. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 14, 2015 Partajează Postat Ianuarie 14, 2015 MJ-urile din schema sunt foarte buni. I-am incercat cu un driver LME49811 si merg de rup. @Marian! Poate nu ai auzit de tole cu sens si ordonarea graunciorilor cristalini in camp magnetic la solidificare basca ( cadou ) ecrane intre infasurari. Deci, misto! Spor, Mircea. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 @Tunereader in caz ca mai ai o pereche din finalii pe care deja ii folosesti atunci pune-o pe aia in paralel cu cei existenti, daca nu atunci o sa fie dificil deoarece darlington complementari buni sunt si scumpi, daca totusi bugetul iti permite atunci as sugera MJ11032G si MJ11033G, sau poate 2N6284 si 2N6287... La traf ti-am mai zis, pune ce ai, e ultima problema pe care o poti avea... Link spre comentariu
Tunereader Postat Ianuarie 15, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 (editat) La MJ-uri ma gandisem si eu dar la pretul ala nu stiu daca-i voi putea imperechea. Pe radiator prinderea pe cornier de aluminiu ar fi ok, sau ar trebui frezat petru TO3 ? Radiatoarele vor fi altele, inca nu le-am primit, pun o poza cu locul unde vor sta ( e o poza de la inceput, acum nu mai arata chiar asa). In legatura cu schema dupa schimbarea finalilor, va ramane identica ? - ma refer la superdioda. Editat Ianuarie 15, 2015 de Tunereader Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2015 Partajează Postat Ianuarie 15, 2015 Interesantă prelungirea radiatoarelor originale cu cele de la AS2010/2020. ........... Nu e cazul să împerechezi trz Darlington, nu vei reuşi. Poţi să creşti polarizarea b-e şi atunci se vor deschide mai mult şi diferenţele se micşorează, exact ce făceau japonezii ca să folosească tot lotul de trz. Între 1,1...1,2V maxim. .............. Eu am folosit o grămadă de BDW83/84C, TIP141/146;142/147, BDX66/67B,C inclusiv româneşti şi n-am avut probleme la +/-45V. Depinde şi cum vrei să le chinui. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum