Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor pentru alimentare un toroidal de 500VA


Postări Recomandate

Prin decembrie am inceput sa lucrez la un amplificator si am ajuns la partea de alimentare a lui. Asadar....am un toroidal de 500VA sarma destul de groasa in primarul de 230V in jur de 0,8mm si acum vreau sa ii fac un softstart dar care va fi controlat de un MCU.In ce sens? datorita unor sisteme digitale care le voi implementa m-am gandit caar fi mai bine sa mai adaug un traf mai mic care sa-mi alimenteze partea digitala dar tot asa mi-a venit ideea sa-i implementez si un senzorde intrare, mai exact un senzor care sa-mi detecteze prezenta semnalului pe intrarea amplificatorului si sa cupleze toroidaul de 500VA pentru alimentarea amplificatorului. La toroidal dupa cum am zis vreau sa-i fac soft start si ma gandesc ca MCU-ul sa-mi sesizeze faptul ca pe intrare am semnal audio si sa cupleze un releu de la reteaua de 230V si pe urma releul din soft start automat iar dupa o anumita perioada de timp cand ramane fara semnal audio sa decupleze cu totul de la retea, intai sa decupleze releul de soft start  pentru a nu se lasa cu pocnituri in boxe in cazul in care vor fi si pe urma releul general de 230V. care nu mai lasa curentul sa treaca prin rezistorii de watatj din soft start....nu de alta dar sa nu mi se faca scrum. Mentionez ca am facut si un DC-blocker pentru traf deoarece baraia destul de tare in anumite momente ale zilei si am rezolvat asa. O alta mentiune ar mai fi ca siguranta de alimentare pe 230V este de 8A deoarece "mi-o scuipa" destul de rapid pe cea de 5A in special in sarcina.

 

Acum intrebarile.....

 

1. Cam in cat timp se stabilizeaza curentul care trece prin primar? avand in vedere ca folosesc MCU trebuie sa stiu cum sa fac softul pentru cuplarea celor 2 relee de putere in special pentru cel din soft start. Am citit undeva ca in jur de 100ms ar fi suficient...dar mai bine intreb, deoarece la pueterea aia nu prea e bine sa ma joc.

 

2. Daca tot cupleaza releele la intervalul de la intrebarea 1, de ex: de 7 ori pe ora, risc ceva sa pocneasca sau sa iasa fum? logic nu ar trebui avand in vedere ca este soft start-ul la mijloc...dar la fel am zis ca mai bine intreb ca nu e de joaca cu 230-ul!

 

3. Partea cu decuplarea de la retea a toroidalului am gandit-o bine? adica intaii sa-mi decupleze releul din soft start lasand curentul sa treaca prin rezistentele de putere si la un interval sa fie decuplat si releul care duce la 230V. Acest interval intre soft start si cel general cat sa fie....tot vreo 100 ms oare e suficient sau mai mic?

 

4. La decuplarea toroidalului sa decuplez si boxele? am ceva relee de protectie care vor fi actionate tot de acelasi MCU si imi va veni destul de usor sa fac si lucrul asta...sau sa decuplez boxele intaii si pe urmasa intre procesul de decuplare a transformatorului?

 

 

Inca nu am pus in functiune nimic, de fapt ampliful este complet dar nimic nu este alimentat deoarece vreau sa termin totul si pe urma le testez pe toate si rezolv eventualele probleme. Toroidalul e ok si a mai functionat cu ceva amplifuri cu LM3886.

 

 

LE: o intrebare prosteasca....releele de pe toroidal sunt suficient de 10A pe contacte? am vreo cateva din astea si ma gandesc sa pun cate 2 in paralel pe contactele de 230V....dar....mai bine intreb......

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

500VA de la un traf cu primar de 0,8? Esti optimist tare...

 

Eu nu cred ca vad rostul complicatiilor descrise de tine, adica de ce ai dori sa comanzi alimentarea trafului in functie de semnalul de pe intrare? Ce te faci daca e un film unde sunetul poate are momente in care este mut sau aproape mut, se tot opreste ampliful? Nu stiu... sunt niste artificii mai degraba de fita decat utile, un DC-detect pe iesire pentru protectia boxelor si un soft start la traf de obicei este deajuns, dar asta-i doar parerea mea.

Link spre comentariu

Detin un subwoofer Pioneer s-21w, care are un sistem asemanator de pornire. Cand pornesc receiverul porneste si el, insa volumul receiverului trebuie sa fie peste 2-3 W, estimez, altfel nu porneste. La fel, dupa oprirea receiverului intra si subul instand-by, dupa aprox 10-15 min. Ai si posibilitatea sa-l pornesti tu dintr-un buton pozitionat in spate. Eu folosesc oprirea/pornirea manuala, pentru ca-l folosesc mai mult la filme, o data la 2-3 zile, n-are rost sa stea atata timp in stand by.

Link spre comentariu

eu vreau sa fac ceva mult mai sensibil....deocamdata ma ducumentez si iau mai multe variante in calcul, tocmai de aceea am deschis acest topic deoarece, sincer, nu sunt inca hotarat exact ce sa fac si/sau daca am sa fac asa. Cert este ca daca eu oricum voi de tine un MCU pe partea de digital atunci imi vine destul de simplu sa fac pe partea de alimentare chestia asta, doar ce imi trebuie, probabil un AO ca si comparator si un transistor....binenteles cu pasivele care vor mai veni.... Problema mea e sa nu "sufere" traful mare ca cel secundar oricum va fi mereu.

Link spre comentariu

Ce sa sufere ? Toroidalele sant in general robuste , mai ales alea de calitate ... Regimul tranzitoriu la pornire e scurt ... se ocupa softstartul . De restul ... sigurantele . S - au exprimat useri cu multa experienta ... Ma rog , lucrarea dumitale . Poti sa - i pui si cititor de amprenta ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

ma refeream la porniri si opriri  prea multe in cursul zilei! "sufere" nu e chiar potrivit spus...tocmai de aceea l-am pus in ghilimele. Dupa cum am spus mai sus, am eu ceva "fluturasi" deoarece ce vreau sa fac face parte dintr-un system mult mai complex care nu are rost sa detaliez ca as scrie pana maine, de aceea am ales sa postez la alimentatoare deoarece traful doresc sa-l separ complet de reteaua de 230V atunci cand nu e utilizat amplificatorul, dar vreau sa o fac automat si sa se cupleze tot automat la reteaua 230V atunci cand am nevoie de utilizarea lui. Softstart-ul "meu" va fi de fapt 2-3-4-5 rezistente de putere mare in serie cu primarul si se vor scurticuita cu un releu...exact cum e de fapt intr-un softstart doar ca delay-ul de cuplarea releului va fi comandata de mcu. asta e intentia mea. si de aceea am si intrebat cam de cat sa fie acel regim tranzitoriu deoarece atunci cand fac soft pentru mcu sa adaug si intarzierea la actionarea releului. Eu presupun ca intre 50 si 150ms cred ca ar fi sufficient dar am sa fac teste cand ma apuc sa monetz tot si sa pun in functiune.

De partea cu pornirea automata cand are semnal pe intrare oare e mai bine sa renunt?....cel putin din ce mi sa zis mai sus asa inteleg!

Link spre comentariu

Ok daca asa iti place tie atunci fa asa, nu renunta, pana la urma e important sa iti placa tie, nu noua. Referitor la traf si la comanda lui, pentru oprire nu vad necesara una soft, adica intai decuplat releul care sunteaza rezistentele si apoi decuplare de la retea, cred ca este suficienta pur si simplu decuplarea de la retea direct, n-are treaba traful, iar la pornit poti folosi regimul soft pentru limitarea curentului de magnetizare si de incarcare a conzilor, si asta in beneficiul cuplajului cu reteaua, si al puntii redresoare, nu al trafului care iarasi nu prea are treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări