Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Înlocuire rulmennți la o freză

mecomanv

Postări Recomandate

Am o freză FUS 32,și are o bătaie în capul vertical de aproximativ 20 microni...,lucru care mă enervează...Azi am sunat pe la diferiți producatori,insă,zic ei,nu selectează din procesul de producție anumiți rulmenti cu grad înalt de precizie...Cineva mi-a spus că trebuie împerechiați..Sînt rulmenti cu role conice,standard,dar incă nu am desfăcut să văd care-i seria...Știe cineva?Tot azi m-am gîndit că aș putea face un dispozitiv cu ceas comparator,cu ajutorul căruia aș putea selecta niște rulmenti in care inelul interior să aibă o deviere cît mai mică....Știți vre-un loc de unde aș putea cumpăra ceva rulmenți de mare precizie?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecomanv

4

• radu cnc

1

• Ion_Bumbu

1

O precizie de doua sutimi este ok pentru un utilaj romanesc.

La freza mea un FUS 25 am o bataie de 0.015mm si nu sunt derajat de acest fapt.

Nu cred ca aceasta bataie sa vina din rulmenti, ea poate sa existe si di executia conului portscula fata de cotele de rulmenti ale coloanei principale.

Link spre comentariu

Am palpat atît conul cît și exteriorul conului,și ambele deviații aveau acelasi sens.Sunt sigur că ptoblema-i de la rulmenți.Trbuie sa prind ceva freze din carbura,si aș dori sa fie totul ok,însă mă gîndesc că aproape toate conurile și pensetle comuniste au abateri mari:( Am sunat pe cineva de la Oradea,la firma producătoare,și, a zis că două sutimi este cam mult...și ca rulmenți trebuie împerechiți...O verificare suplimentară ar fi : ptinderea unui cutit de strung in mengină,și strunjirea unei bare în capul cu pricina...Apoi se știe sigur de unde vine problema...

Editat de mecomanv
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator catalin"

verifica daca ai joc in rulmenti! pune un ceas comparator cu baza magnetica pe capul frezei in asa fel incat ceasul sa atinga pe ext axului...prinde o scula mai lunga si incearca sa misti cu mana de scula ..... 

Link spre comentariu

Am redus jocul la maxim,de fapt nici nu a avut vere-un joc... Aici este vorba de concentricitatea alezajului din inelul interior al rulmentului cu role conice:30209A.Nu prea se mai fabrica,pt ca sunt dupa standarde mai vechi...Freza-i din anul 1991,si are o abatere de 20 microni,si strungul Iosif Ranghet din anii 60,are doar 2 microni.

Link spre comentariu

Da...Prinderea este o alta problema,de fapt cea mai mare...Cu rectificarea " la bord"ar merge daca rulmentii ar fi ok,pt ca altfel se copiaza profilul...oval al rulmentilor,si,dupa ce se prine scula,va avea aceeasi excentricitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări